Realegerea lui Donald Tusk, motiv de DISPUTE între Polonia şi UE

Scris de  Sâmbătă, 11 Martie 2017 08:00
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)


Varşovia a blocat adoptarea concluziilor ultimului summit al Uniunii Europene, după ce s-a opus fără succes realegerii polonezului Donald Tusk în funcţia de preşedinte al Consiliului European, a anunţat premierul polonez Beata Szydlo, estimând că aceasta creează un "precedent periculos".

Donald Tusk, care conduce instituţia ce îi reuneşte pe liderii celor 28 de ţări ale Uniunii Europene, a fost reales joi după-amiază cu sprijinul a 27 dintre aceştia, până la sfârşitul lui noiembrie 2019, în pofida opoziţiei ţării sale natale. "Nu voi accepta concluziile summitului, deci summitul nu va fi valid", a subliniat Beata Szydlo, în cursul unei conferinţe de presă.

Conflictul declanşat de premierul polonez nu pune sub semnul întrebării realegerea lui Tusk, pentru că este vorba despre un act separat, votat cu majoritatea calificată. Pe de altă parte, în absenţa unui consens, declaraţia finală a summitului, pregătită de mai multe săptămâni şi referitoare la subiecte ca piaţa forţei de muncă, migraţia, apărarea europeană sau creşterea economică, va putea fi publicată integral doar în numele preşedinţiei malteze a UE, potrivit premierului acestei ţări, Joseph Muscat.

Polonia, al cărei guvern naţionalist şi conservator întreţine relaţii tensionate cu Bruxellesul pe tema respectării statului de drept, a creat o situaţie inedită propunând un candidat alternativ la Donald Tusk, fostul său prim-ministru liberal, care a candidat pentru al doilea mandat.

"Nominalizările trebuie să fie rodul unui consens şi să fie acceptabile din punctul de vedere al ţării natale. Dacă aceste principii nu sunt respectate, UE va fi şi mai divizată", a avertizat Beata Szydlo.

"Doresc să cooperez cu fiecare stat membru şi voi face tot posibilul pentru a proteja guvernul polonez împotriva izolării politice" la Bruxelles, a subliniat, la rândul său, Donald Tusk, într-o conferinţă de presă. "Fiţi atenţi să nu tăiaţi punţile. Odată ce au fost tăiate, nu le mai puteţi folosi", a lansat el un avertisment la adresa Varşoviei.

Varșovia îl acuză pe Donald Tusk de lipsă de "imparţialitate" şi de "neutralitate" şi îi reproşează că s-a amestecat în dezbaterile de politică internă. Ca reacţie la realegerea lui Tusk, ministrul polonez de externe, Witold Waszczykowski, a acuzat Uniunea Europeană că se supune "dictatului Berlinului".

Citit 258 ori Ultima modificare Vineri, 10 Martie 2017 19:59

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.
ATENTIE: Comentariile nu se mai publica automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.