Gălăţeni care au uimit lumea - Florian Doru Crihană

Gălăţeni care au uimit lumea - Florian Doru Crihană
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Unul dintre cei mai importanţi caricaturişti români contemporani, Florian Doru Crihană este abonat la premii pe toate meridianele globului, fiind în acelaşi timp membru în numeroase jurii de profil.

S-a născut la Galaţi, pe 7 aprilie 1958. A studiat la Şcoala Nr. 7, unde şi-a descoperit şi talentul pentru desen, iar mai apoi la Liceul de Marină. A absolvit în 1984 Facultatea de Nave, însă n-a profesat prea mult în domeniul proiectării vapoarelor, ci a ales artele plastice, excelând mai ales în caricatură. A debutat, în perioada 1985-1986, cu lucrări satirice în revista „Flacăra Rebus” şi, pe simeze, la un salon umoristic organizat la Brăila.

Lucrările sale, care îmbină fericit pictura şi caricatura, au devenit repede un reper printre profesioniştii domeniului, astfel că premiile au început să curgă unul după celălalt. În 1989 a primit o menţiune la un concurs desfăşurat la Ankara, iar imediat după aceea a fost laureat la Novi Sad. Un an mai târziu a fost laureat în Spania şi în Polonia, la acest din urmă concurs cunoscându-l pe Dieter Burkamp, de care avea să-l lege o lungă prietenie şi o colaborare care i-a facilitat accesul în Occident. Din 1992, a demarat o campanie de participare la concursuri, cucerind trofeu după trofeu. A strâns astfel aproape 100 de distincţii interne şi internaţionale, dintre care le mai putem menţiona pe cele de la Hokkaido 1993, Boechout-Belgia 1998, Bucureşti 2000 sau Hanovra 2000.

Are în palmares peste 30 de expoziţii personale, dar şi participări la sute de expoziţii colective, în special în cadrul concursurilor la care a participat. De asemenea, a făcut parte din numeroase jurii la concursurile pe care anterior le câştigase. Din 2007 este şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Lucrează zilnic între 12 şi 16 ore, începând de la 4.30 dimineaţa, alocându-şi timp atât pentru lucrări, cât şi pentru expoziţiile pe care le organizează. A „construit” mai multe saloane de caricatură în oraş, unul dintre acestea - Galeria „Umor la etaj” - aflându-se chiar în sediul „Vieţii libere”.

În ciuda palmaresului impresionant de până acum, Florian Doru Crihană n-are decât 54 de ani, aşa că putem spune, fără teama de a greşi, că are timp să-şi mai construiască încă o carieră...

Citit 11392 ori Ultima modificare Joi, 22 Noiembrie 2012 11:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.