Gălăţeni care au uimit lumea - Paul Păltănea

Gălăţeni care au uimit lumea - Paul Păltănea
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Doctor în istorie şi membru al Academiei Internaţionale de Genealogie de la Paris, Paul Păltănea era o veritabilă enciclopedie a Galaţiului, cunoscând practic totul despre familiile, clădirile, străzile sau monumentele oraşului.

Născut la Bucureşti pe 25 iunie 1924, Paul Păltănea şi-a petrecut copilăria la Galaţi, unde familia sa, lipsită de posibilităţi materiale, se mutase. A urmat în oraş cursurile primare (1931-1935) şi apoi pe cele ale Colegiului „Vasile Alecsandri” (1935-1943), deprinzând, alături de cunoştinţele şcolare, respectul pentru trecut şi dragostea de localitatea de adopţie.

În timpul războiului a fost admis la specializarea istorie a Facultăţii de Litere şi Filosofie din cadrul Universităţii bucureştene, audiind astfel cursuri ale marilor istorici români ai vremii, printre care Gheorghe Brătianu sau Constantin C. Giurescu. După război, a fost condamnat ca simpatizant legionar şi a petrecut circa un deceniu în închisorile comuniste (1948-1952 şi 1958-1964), alături de nume importante ale culturii româneşti. În ultimii ani ai vieţii, Păltănea a fost preşedintele filialei gălăţene a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici.

A fost profesor, muncitor, funcţionar, muzeograf, iar o vreme bibliotecar la „V.A.Urechia”, instituţie căreia îi trecerea pragul zilnic şi după pensionare.

Paul Păltănea a publicat, de-a lungul vremii, mai multe volume, dar opera sa de căpătâi rămâne „Istoria oraşului Galaţi de la origini până la 1918”, publicată în 1994, lucrare considerată una dintre cele mai bune monografii scrise în România. De altfel, volumul a şi fost recompensat cu premiul „A.D.Xenopol” al Academiei Române. Cu o primă variantă a cărţii a primit, în 1993, titlul de doctor în istorie, deşi îşi susţinuse teza cu 20 de ani mai înainte, când autorităţile regimului comunist i-au refuzat distincţia.

„Patriarhul culturii gălăţene” s-a stins din viaţă în urmă cu cinci ani, pe 25 ianuarie 2008, în oraşul care l-a adoptat şi pe care, la rândul său, l-a adoptat.

Pentru meritele deosebite de a-şi face oraşul cunoscut în ţară şi în lume, Galaţiul l-a recompensat cu titlul de Cetăţean de Onoare, iar Muzeul de Istorie a primit recent numele său.

Citit 15899 ori Ultima modificare Vineri, 29 Septembrie 2023 18:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.