Analiza TERMOFICĂRII Galaţiului. Cum încălzim oraşul (III)

Analiza TERMOFICĂRII Galaţiului. Cum încălzim oraşul (III)
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

CLICK AICI pentru Analiza TERMOFICĂRII Galaţiului: Cum încălzim oraşul (I)

CLICK AICI pentru Analiza TERMOFICĂRII Galaţiului: Cum încălzim oraşul (II)

După cum am arătat, reabilitarea sistemului de termoficare trebuie să pornească dinspre consumator înspre centrala termică. Începem cu măsurarea necesarului de energie printr-un audit energetic, optimizarea pierderilor prin termoizolarea blocurilor şi contorizarea individuală. Acest proiect ar dura trei ani şi s-ar ridica la 90 milioane de euro, din fonduri europene. Al doilea segment de lucrări reprezintă înlocuirea instalaţiei de distribuţie şi transport. Reţeaua de transport este învechită şi supradimensionată, după opinia specialiştilor. Înlocuirea acestor reţele se poate realiza printr-o emisiune de obligaţiuni municipale de 200 milioane de euro. Etapele descrise se pot realiza concomitent dacă sistemul de termoficare reprezintă o prioritate. Şi ar trebui să fie, pentru că directivele europene obligă la tranziţia către sisteme centralizate, sustenabile, fără combustibili fosili.

Analizăm, din punct de vedere financiar, generarea agentului termic. Specialiştii şi nu politicienii trebuie să propună soluţia tehnică: o centrală, două, câte una în fiecare cartier sau lângă bloc. Energeticienii sunt cei îndrituiţi la o opinie avizată. Noi ne vom opri doar asupra finanţării.

Orice soluţie am adopta, investiţia se ridică la circa 300 milioane de euro. Acum, Calorgal se confruntă cu o problemă tehnică şi de management. La fel şi CET. Pe lângă faptul că cele două companii ar trebui să devină una singură, propunem listarea la Bursa de Valori Bucureşti. Aceasta presupune adoptarea unui management profesionist, dar, mai ales, transparent. Guvernanţa corporativă ar fi aplicată cu adevărat, nu doar pe hârtie. Fiecare cetăţean şi acţionar ar cunoaşte modul de administrare a întreprinderii. Toate ar veni la pachet cu banii necesari pentru construirea de urgenţă a centralelor. Municipalitatea şi-ar păstra controlul asupra companiei dacă ar oferta doar 40 la sută din acţiuni printr-un IPO (oferta publică iniţială). După cum am mai scris, există fonduri de investiţii specializate în utilităţi publice.

În ţările civilizate, în perioade de criză, această soluţie este una mai eficientă decât împrumuturile. Consiliul Local şi Primăria trebuie să poarte de urgenţă negocieri cu Guvernul pentru ca acesta să faciliteze absorbţia CET de către Calorgal şi, în cazul unor impedimente juridice, acestea să fie înlăturate. Ar trebui să se asigure de garantarea, încă de pe acum, a unui ajutor financiar pentru a ţine în viaţă sistemul şi în iarna 2016-2017. Aceste garanţii ar trebui să aibă în contrapartidă garanţia administraţiei cu privire la modernizarea si aducerea la standardele solicitate de directiva europeană, până în iarna 2017-2018.

Calorgal trebuie să treacă printr-un proces de reformă internă, ce nu ar trebui să dureze mai mult de 10-12 luni, finalizat cu schimbarea fundamentală a modului de funcţionare şi, în final, cu listarea la bursă.

Sperăm să nu ne confruntăm iar cu o lipsă de viziune care ne va aşeza cu 20 de ani în urma altor oraşe. În lipsa unei astfel de strategii pe termen lung, pusă în aplicare după zicala „fă-ţi iarna car şi vara sanie”, un lucru este clar: sistemul nu va funcţiona nici în acest an, iar susţinerea guvernamentală va fi necesară şi de data aceasta.

Vă reamintim că "Viaţa liberă" găzduiește, săptămânal, cele mai interesante opinii şi atitudini despre Galaţi. Cu intenția să realizăm o radiografie a societăţii civile, în care să se regăsească aspiraţiile fiecărui gălăţean care are ceva de spus, vă invităm - dacă doriți să vă implicați şi considerați că puteți ajuta cu idei şi propuneri concrete la schimbarea în bine a oraşului - să trimiteți texte pe adresa de mail a ziarului, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 4356 ori Ultima modificare Vineri, 14 Octombrie 2016 16:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.