SIDERURGIA, ameninţată de normele privind emisiile de carbon | NEGOCIERI la nivel european

SIDERURGIA, ameninţată de normele privind emisiile de carbon | NEGOCIERI la nivel european
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Actualul proiect european privind implementarea fazei a patra a sistemului de comercializare a emisiilor de carbon (Emission Trading System - ETS) „nu ţine cont de realităţile din industria siderurgică” şi riscă să ducă la delocalizarea unor unităţi de producţie, avertizează Geert Van Poelvoorde, CEO ArcelorMittal Europa - Produse Plate, divizie din care face parte şi combinatul siderurgic gălăţean. Noile norme privind emisiile CO2 ar urma să fie definitivate în prima parte a anului 2017, pentru a intra în vigoare din 2021. Problema e că, în forma actuală, acestea ar induce costuri uriaşe în siderurgie.

„La preţul carbonului preconizat de UE (30 euro/tonă), faza a patra a ETS ar duce pentru noi la costuri suplimentare de 900 de milioane de euro pe an, adică în jur de jumătate din marja Ebitda a ArcelorMittal Europa de la nivelul actual. Costuri de o asemenea amploare ar duce la scăderea capacităţii de a investi în activităţile noastre şi de a dezvolta noi tehnologii pentru a reduce CO2. Acest lucru ar compromite viabilitatea pe termen lung a sectorului siderurgic”, a declarat Geert Van Poelvoorde, în cadrul conferinţei ArcelorMittal Europe Media Day, desfăşurată recent la Paris.

Dacă actual proiect ETS va intra în vigoare, am putea asista la delocalizare (mutare - n.r.) unor unităţi siderurgice, în special cele care ţin de fluxul cald (producerea, efectivă, a oţelului), pentru ca în Europa să fie păstrată, eventual, prelucrarea ce ţine de fluxul rece (transformarea oţelului în produse finite - n.r.) şi piaţa de desfacere. În final, UE ar pierde locuri de muncă, fără ca măcar, la nivel global, să scadă nivelul emisiilor de CO2. Geert Van Poelvoorde a precizat, pentru „Viaţa liberă”, că rămâne, totuşi, optimist şi că „nu s-a făcut un clasament pentru cine ar putea fi delocalizat”. „Toate combinatele noastre şi-au adaptat „amprenta industrială” care acum, la Galați, este una bună şi acordată cu ceea ce vor clienţii. Nu vrem să schimbăm ceva aici. Sper că Galaţiul va avea înregistra succes în 2017”, a declarat, pentru „Viaţa liberă”, Geert Van Poelvoorde. Acesta a precizat că ArcelorMittal Europe susţine reducerea emisiilor de carbon, însă EST trebuie să se bazeze pe norme realiste, care să încurajeze cercetarea şi tehnologiile performante.

Citit 11731 ori Ultima modificare Vineri, 30 Decembrie 2016 02:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.