Picu Apostol Roman, radiografie politică. Apologia tupeului şi a trădării

Picu Apostol Roman, radiografie politică. Apologia tupeului şi a trădării
Evaluaţi acest articol
(61 voturi)

Afirmaţiile şocante făcute de viceprimarul UNPR Picu Apostol Roman în clipul devenit viral pe internet nu sunt singurele lui derapaje de la bun-simţ şi logică


„România este o tânără frumoasă care umblă goală pe stradă şi toţi golanii vor să o plesnească peste fund”. Plastic, nu?! Aşa suna una dintre declaraţiile pe care le făcea Picu Apostol Roman, în zorii carierei sale politice. Carieră care a început în iunie 2004, când Picu Apostol Roman, care se considera „Gigi Becali al Galaţiului”, devenea consilier local PUR, al treilea pe listă, după liderii Eugen Durbacă şi Bogdan Ciucă.

În noiembrie 2004, organigrama Centrului Judeţean pentru Protecţia Plantelor, aprobată în august de Consiliul Judeţean condus de Eugen Durbacă, era „ajustată”. S-a stabilit că singurii care au nevoie de studii superioare sunt contabilul-şef şi şefii de birou, directorului general - pus peste directoarea în funcţie - fiindu-i suficient studii medii. Aşa a ajuns Picu Roman, „student la drept”, director al instituţiei transformate, apoi, în Serviciul Public de Administrarea Domeniului Public şi Privat (SPADPP) al Judeţului Galaţi.

Vedeta unui spectacol de comedie amară

Picu Apostol Roman avea să-şi arate adevărata faţă de politician ajuns, pe 2 noiembrie 2004, când, în şedinţa Consiliului Local, le-a apostrofat pe Draga Olteanu-Matei şi pe Florica Ichim, redactor-şef al revistei „Teatrul”, membre în juriul Festivalului de Comedie, aflat în plină desfăşurare. Moment "oportun" pentru schimbarea directorului Dramaticului, actorul Mihai Mihail. Juriul festivalului şi actorii gălăţeni voiau să ştie cu ce a greşit Mihail şi de ce nu se organizează concurs pentru postul lui, dacă tot trebuie schimbat. Şi au sfârşit umiliţi de aleşi, în frunte cu Picu Roman: „Vă aflaţi în faţa unor oameni care au în spate un anumit număr de voturi luate la alegerile locale… Nu ne daţi dumneavoastră note acum!”.

„Ştiţi care e povestea? Dumneavoastră aţi luat note pentru patru ani, Mihail a luat note de acum 40 de ani”, i-a replicat Florica Ichim.

„Am venit crezând că pot să ajut cu ceva, dar asist la uciderea unui om care a dat ce a avut mai bun pentru teatrul gălăţean. Vă întreb, doar, de ce nu aţi făcut-o în piaţa publică, prin decapitare, spânzurare sau pe rug”, a spus Draga Olteanu Matei, înăbuşindu-şi cu greu lacrimile.

Când artiştii au părăsit sala strigând "Ruşine", Picu Roman le-a replicat glumeţ: „Show must go on!”.

A doua zi, Draga Olteanu Matei avea să mărturisească: „Văzând atitudinea consilierilor şi gândindu-mă la colegul Mihai Mihail, mi-am adus aminte de o fabulă a lui Esop, „Porcul şi leopardul”. Mergeau pe o cărare îngustă, în direcţii opuse, un porc şi un leopard. Ajungând faţă în faţă, porcul i-a spus leopardului să se dea la o parte, leopardul l-a întrebat «De ce?», iar porcul i-a răspuns «Pentru că eu sunt mai frumos». Leopardul i-a spus că, dimpotrivă, el e mai frumos, aşa că au convenit să găsească nişte judecători care să decidă cine are dreptate. Porcul i-a spus leopardului: «Dacă eu voi câştiga, să-mi dai voie să-ţi scot un ochi». Au găsit o ştioalnă, iar porcii de-acolo au spus că porcul e cel mai frumos. După ce i-a fost scos ochiul, leopardul a început să plângă, iar porcul l-a întrebat de ce. Leopardul i-a răspuns: «Nu plâng pentru că mi-ai scos un ochi şi mă doare. Plâng pentru că m-am lăsat judecat de o ciurdă de porci». Asta am vrut să spun aseară, la microfon, dar vă rog să mă credeţi că tot sângele se adunase în inimă şi n-am mai putut să vorbesc”…

Extindere de spaţiu legalizată post-factum

Când a devenit consilier local, averea lui Picu Apostol Roman se rezuma la un apartament cu o suprafaţă construită de 50 mp, dobândit în 1986, şi un Oltcit fabricat în '93 şi dobândit patru ani mai târziu.

În iunie 2005, aleşii locali au aprobat concesionarea fără licitaţie publică, pe 40 de ani, a terenului de 67,12 mp de pe strada Oltului nr. 9, bloc E11, unde Picu Roman voia să-şi extindă spaţiului comercial.

În iulie 2006, suprafaţa i-a fost mărită la 86,14 mp, „din care 43,07 mp - spaţiu comercial şi 43,07 mp - locuinţă”.

În iulie 2007, politicianul a obţinut de la Primărie „intrarea în legalitate pentru extindere apartament”.

Şi totuşi era prea puţin! În martie 2006, Picu Roman îşi încheia declaraţia de avere cu mesajul: „În atenţia tuturor: Pe baza statului român se moare de foame. Noroc că toate rudele mele apropiate lucrează în străinătate", mărturie plasată sub veniturile politicianului de două ori bugetar: 8.400 de lei - indemnizaţie de consilier şi salariul de director - 8.699 de lei.

Graţie şi dizgraţie

În 2007, Eugen Durbacă îl lansa candidat al filialei gălăţene la alegerile europarlamentare, locul şapte pe listă: „Picu Roman întruneşte toate condiţiile de a ne reprezenta aşa cum trebuie în PE. Este pregătit, licenţiat în drept, ştie o limbă străină, are curajul să prezinte problemele aşa cum trebuie, corect, fără să-i fie teamă că i se întâmplă ceva”, îl elogia pe proaspătul candidat. Care nici el nu se lăsa mai prejos: "Alţi candidaţi care [au] - unghii, manichiură, filfizoni băieţii, Italia, Spania, Grecia, Thailanda, masaj erotic... Nu, tată, la mine a fost travaliu! Şi pe baza acestui travaliu vreau să vă spun că sunt mai bun ca toţi care candidează. Am să iau voturi mai multe decât iau toţi, ascultaţi ce vă spun! Dar asta şi cu ajutorul dumneavoastră (presa, n.red.), care nu mă veţi carota".

În 2009, acelaşi Durbacă explica de ce nu-l poate desemna din nou eurocandidat: „Pe Picu Roman nu pot să-l pun pentru că nu ştie o limbă străină. Condiţia pe care am pus-o eu a fost să ştie o limbă străină. Nu ai cum să te duci acolo dacă nu ştii limbi străine. Ce faci, vorbeşti singur? Avem şi noi pretenţii de-acum încolo, punem şi noi un om de calibru”, declara liderul PC.

În iulie 2012, postul de director general al lui Picu Roman la SPADPP a fost desfiinţat, prin votul aleşilor judeţeni. Picu Apostol Roman intrase în dizgraţia lui Durbacă, pentru că îl susţinuse, la fotoliul de primar, pe Nicuşor Ciumacenco.

Trădare

După 15 ani petrecuţi alături de Eugen Durbacă, Picu Roman pornea singur la drum ca preşedinte interimar al PP-DD Galaţi. „Îi port un respect deosebit dlui Eugen Durbacă. Datorită dumnealui eu sunt ceea ce sunt şi asta nu se uită. A-i renega pe oamenii care te-au ajutat în viaţă este ca şi cum ţi-ai renega părinţii”, avea să mărturisească Picu Roman.

Prima lui grijă a fost să scape de cei cărora li se datora succesul PP-DD la alegerile locale: Constantin Ene şi Cătălin Poalelungi.

În martie 2013, Picu Roman intra în pâine ca director la Cantina de Ajutor Social, susţinut de primarul Marius Stan, cu care migra, în 2014, la UNPR. Pe Stan avea să-l trădeze de două ori în 2016: o dată când s-a abţinut la validarea mandatului de consilier local şi a doua oară când a cerut constatarea încetării mandatului acestuia, deoarece candidase la Senat din partea PMP.

Ce-ar mai fi de spus? Poate doar cuvintele adresate de Marius Stan: „Soarta trădătorilor ştiţi unde este: la coada istoriei!”. Sau, poate, o mărturie mai veche a lui Picu Apostol Roman: “Eu nu mă uit înapoi, pentru că dacă priveşti înapoi nu mai poţi să vezi înainte”...

Citit 27025 ori Ultima modificare Joi, 02 Februarie 2017 03:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.