La Tecuci, cultura se întoarce "acasă"

La Tecuci, cultura se întoarce "acasă"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Viorel Burlacu are cultura în sânge

Viorel Burlacu lucrează de aproape 34 de ani la Casa de Cultură din Tecuci, iar de zece ani este director. Mulţumirea sa, în momentul de faţă, vine din faptul că s-au încheiat lucrările de consolidare şi reabilitare ale sediului central al instituţiei, demarate la sfârşitul lui 2009, şi că în felul acesta vor putea reveni “acasă” şi îşi vor putea reface echipa de specialitate, decimată în 2009. Cu toate că au activat în spaţii de împrumut - Sala de spectacole „Ion Petrovici”, Biblioteca “Ştefan Petică”, Teatrul de Vară, în şcoli şi licee, în deplasări - anul 2011 a fost unul bogat în evenimente: şase festivaluri şi colocvii, 14 lansări de carte, şase expoziţii, nouă întâlniri de cenaclu - toate organizate de Casa de Cultură, fără a mai pune la socoteală parteneriatele cu instituţii culturale şi de învăţământ.

Concurs de jurnalism – în premieră

Dintre activităţile tradiţionale, zonale şi naţionale, organizate anual la Tecuci, care vor continua în 2012, amintim Festivalul Naţional de poezie Costache Conachi şi Colocviul anual de filosofie Ion Petrovici. Acesta din urmă, în cele şase ediţii de până acum “a adus la Tecuci membri ai Academiei Române, ai Academiei de Ştiinţe, cadre universitare şi personalităţi culturale”, după cum ne spune iniţiatorul acestuia, Viorel Burlacu. Merită să amintim şi cele două mari festivaluri pentru copii şi adolescenţi, "Floare de april" (muzică uşoară) şi "Omătuţa" (folclor). Ca o noutate, „anul acesta intenţionăm să punem bazele unui concurs interjudeţean de jurnalism purtând numele lui Pamfil Şeicaru, personalitate care nu numai că a trăit aici, dar îşi leagă debutul publicistic de revista Freamătul, care apărea la Tecuci, în 1911. Plecând de la nevoia de a oferi modele, de a aduce în discuţie personalităţi şi de a-i apropia pe elevi de valori autentice, organizăm în luna aprilie acest concurs adresat cu precădere elevilor de liceu pentru că în multe dintre licee sunt clase opţionale în care se studiază jurnalismul. Printre cei pe care dorim să-i invităm la Tecuci se numără profesioniştii de la cotidianul «Viaţa liberă»”, declară Viorel Burlacu.

Creaţia arhitectului Dimitrie Maimarolu

Un alt proiect pentru 2012 este „continuarea operaţiunii de marcare a unor locuri şi case importante din Tecuci. Până acum am făcut acest lucru cu cele ale lui Iorgu Iordan, Tudor Pamfile, Ion Petrovici, Ilie Matei, şi ne dorim să continuăm cu cel puţin două nume: scriitoarea Natalia Negru şi istoricul Alexandru Papadopol Calimah – primul membru al Academiei Române din această zonă. De ziua patrimoniului, în septembrie, vom organiza colocviu de prezentare a clădirilor importante de patrimoniu din Tecuci:  Casa de Cultură este una dintre ele, purtând semnătura arhitectului Dimitrie Maimarolu, cel care, printre altele, a realizat Palatul Patriarhiei şi Palatul Cercului Militar Naţional din Bucureşti. Tot la capitolul proiecte de conturare a dimensiunii culturale a municipiului, vom propune  refacerea troiţei eroilor, din faţa Catedralei, care a fost distrusă  în urma unei furtuni,  cu aproape zece ani în urmă. Ne-am dori, de asemenea, să readucem statuia lui Tudor Pamfile în Parcul Central, între Catedrală şi fostul Tribunal.  Vom continua seria „Tecuceni la ei acasă”, de întâlniri cu personalităţi culturale, dar şi  spectacolele de la Teatrul de Vară susţinute de formaţiile noastre – alături de parteneri de la Centrul Cultural Dunărea de Jos şi din zona limitrofă”, după cum aflăm de la Viorel Burlacu.

Formaţii reprezentative

La Casa de Cultură din Tecuci sunt câteva formaţii reprezentative, premiate la festivaluri şi concursuri: corul de copii Angelli, grupul folcloric Omătuţa, grupurile de dans Piticot şi Asincron, cărora li se adaugă clasele de canto muzică uşoară şi de dans popular, precum şi cenaclul literar Calistrat Hogaş.   

 

Citit 7117 ori Ultima modificare Vineri, 13 Ianuarie 2012 14:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.