Pe fondurile muzeului din pădure - Încrengături cu achiziţie directă
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Pe fondurile muzeului din pădure - Încrengături cu achiziţie directă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În afara construcţiilor principale, proiectul european al Muzeului Satului a mai cheltuit 20 la sută din fondurile europene pe manifestări de lansare şi închidere a proiectului, aparatură electronică, audit financiar, niscaiva deplasări până la Cahul, zonă din care s-a reprodus una dintre locuinţe, materiale publicitare şi alte acareturi birocratice inerente.


 

Contracte date apropiaţilor

Contractele pentru mare parte din acestea vădesc o încrengătură de oameni apropiaţi conducerii judeţului. Ei n-au putut rămâne indiferenţi la râurile de euro deversate în proiectul de recuperare a tradiţiilor populare, dar respectând "tradiţiile" neaoşe de gestiune a fondurilor. Ofertele pentru simpozioane şi manifestări festive au provenit de la Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură condusă de Dan Lilion Gogoncea, fostul preşedinte al CJG înaintea lui Eugen Durbacă. Bineînţeles că oferta fost câştigătoare, fiind singura care s-a "mulat" pe cei 4.000 de euro maxim prevăzuţi de proiect. Ofertele concurente săreau de 5.000 de euro, fiind depuse de o firmă administrată de vicepreşedinta CCIA, Ileana Fanaca, dar şi de una a fostului prefect, Traian Mândru. Ileana Fanaca a câştigat însă, prin firma ei, auditul financiar, la o sumă comparabilă cu cea pentru simpozioanele de împletit nuiele pe garduri, 3.800 de euro.

Imprimante, calculatoare, telefoane şi euro cât cuprinde

Dacă te uiţi la sumele cheltuite, până şi firma care a furnizat calculatoare, imprimante şi telefoane în cadrul proiectului )şi care nu se ştie acum pe unde sunt, că la Muzeul Satului nu-i zare de aşa ceva...) se bucura de mare trecere la preşedintele autorităţii contractante, una şi aceeaşi persoană cu preşedintele CJG, evident, Eugen Durbacă. Altminteri, cum să achiziţionezi calculatoare cu 900 de euro când o configuraţie superioară putea fi achiziţionată pentru doar 450 cu un an mai devreme? Şi lista poate continua cu imprimante care costau maxim 150 de euro pe piaţa liberă, achiziţionate cu 380 de euro în proiect, sau cu nişte telefoane amărâte de nici 100 de lei, luate cu 90 de euro, toate acestea, evident, prin "încredinţare directă" a contractului. Ce poate fi mai important în cheltuirea unui purcoi de euro publici decât încrederea în partenerii de politică de malul Dunării de Jos?...

Pe principiul ăsta, dacă mai iese domnul Eugen Durbacă vicepreşedinte de judeţ, poate ne căpătuim. Are colegul Kolbay două icoane de lemn sculptate de tatăl lui în timpul lber. Afumate puţin cu bricheta, să pară relicve, le-am putea "dona" ieftin, pe câteva mii de euro, dacă tot mai obţine finanţare să continue investiţia îmn muzeu. Ce mai contează câteva ţărănii în plus la o aşa finanţare bogată?

Citit 2627 ori Ultima modificare Duminică, 01 Iulie 2012 19:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.