Dosarul UNICOM şi cartierul Siret: Jaf cu aprobare de la Primărie

Dosarul UNICOM şi cartierul Siret: Jaf cu aprobare de la Primărie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • UNICOM a câştigat, în 2005, licitaţia pentru construirea Staţiei de epurare a apelor uzate din cartierul Siret * După şapte ani, descoperim că Primăria i-a plătit 23 de miliarde de lei vechi pentru o lucrare pe care firma nu a executat-o * Singura cale prin care Primăria mai poate recupera ceva din banii daţi de pomană ar fi cea a unei plângeri penale la DNA

Unicom trebuia să-i construiască Primăriei o staţie de epurare a apelor uzate în izolatul cartier Dimitrie Cantemir, dar staţia nu e ridicată nici acum, deşi au trecut cinci ani de la semnarea actelor. Însă cum rapiditatea nu a fost tocmai caracteristica fostei administraţii, întârzierea nu a mirat prea multă lume. Ce a scandalizat opinia publică a fost faptul că societatea, deşi n-a pus două paie cruce în Cantemir, a încasat de la bugetul local aproape 80 la sută din preţul lucrării! Vorbim de peste 23 de miliarde de lei vechi, bani pe care vechea gardă de la Primărie i-a plătit cel puţin din ignoranţă, dacă nu din interes. "[Cei de la Unicom] Au încasat până şi garanţia de bună execuţie a lucrării în situaţia incredibilă în care pe acel loc nu se află absolut nimic! Parte din bani au fost luaţi până în 2009, iar prima sesizare din partea Primăriei a venit în 2011, când firma deja era în insolvenţă", a dezvăluit, joi, primarul Marius Stan. Concluziile unui audit comandat de noul edil vor fi făcute publice în perioada următoare. Între timp, să aflăm cine este, de fapt, Unicom.

Peste 150 de creditori au de recuperat bani

Unicom SA, constructor de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, a intrat în insolvenţă anul trecut, după doi-trei ani marcaţi de acţiuni de executare silită iniţiate de numeroşii creditori şi de greve ale salariaţilor nemulţumiţi de întârzierile salariale. Intrarea în insolvenţă a fost aprobată de Tribunal în ianuarie 2012, iar dosarul insolvenţei este încă pe rol. Lista creditorilor, afişată pe portalul instanţelor de judecată, se întinde pe opt pagini şi numără peste 150 de entităţi: statul, diverşi furnizori şi salariaţii. Explicabil, în condiţiile în care, la 31 decembrie 2011, Unicom avea datorii totale de 7,3 milioane de euro!

Societatea, ale cărei frâie au fost preluate iniţial de firma de reorganizare şi lichidare MG Expert SRL, se află acum pe mâna celor de la BDO România, care nu au făcut comentarii pe marginea scandalului legat de staţia de epurare. "Noi am preluat dosarul de insolvenţă în urmă cu doar câteva luni şi suntem încă în faza de analiză, ne familiarizăm cu situaţia societăţii", au declarat oficialii BDO.

Trei ani la rând pe minus

Unicom a dus-o bine până în 2008, având profit în fiecare an, după cum relevă raportările anuale din perioada 1999-2011 postate pe site-ul Ministerului de Finanţe. Profituri mari, de peste 1 milion de euro, a avut în intervalul 2001-2003, dar nu se compară cu cel din 2004, cifrat la 2,3 milioane de euro. Câştiguri mai mici, dar deloc de neglijat, a avut şi în anul în care a bătut palma cu Primăria pentru staţia de epurare din Cantemir, şi în cel care i-a urmat. Astfel, în 2007, Unicom a avut un profit de 3,8 miliarde de lei vechi, iar în 2008 - aproape 2,3 miliarde de lei vechi.

În 2009, după izbucnirea crizei economice, societatea a trecut pe pierderi. În acel an, ele s-au cifrat la 1,1 milioane de euro şi ulterior s-au adâncit. Astfel, în 2010, Unicom a avut pierderi de 1,5 milioane de euro, iar în 2011 - peste 2 milioane de euro.

Lucrări nefinalizate şi în Vrancea

Unicom a fost implicată într-un scandal major şi în Vrancea. În 2008 a câştigat un contract de peste 7 milioane de euro pentru reamenajarea Pieţei Unirii din Focşani, dar ulterior a pierdut lucrarea pentru că nu a respectat termenele de execuţie.

Fosta Întreprindere de Construcţii Orăşeneşti - 53 de ani de activitate

Unicom a luat fiinţă în 1959, sub denumirea ICOR (Întreprinderea de Construcţii Orăşeneşti). În 1992 a devenit societate cu capital privat, controlată de asociaţia salariaţilor. De-a lungul celor 53 de ani de activitate, a construit multe blocuri în Galaţi, Palatul Justiţiei, Palatul Telefoanelor, Gara Galaţi, Casa de Cultură a Studenţilor şi sediile Poştei, Fiscului, BCR şi Raiffeisen Bank. (Rodica Mişcalencu)


Cazul ţine mai mult de DNA decât de comercial

Pentru a lămuri situaţia în care se află Primăria în legătură cu modul în care şi-a făcut treaba Unicom, am luat legătura cu avocatul Gabriel Guriţă. Acesta ne-a precizat că, neavând în faţă toate contractele şi actele care au stat la baza „afacerii”, se bazează doar pe ceea ce reiese din declaraţia edilului Galaţiului, pe care i-am expus-o. Avocatul este de părere că problema ţine mai degrabă de sfera penalului decât de a civilului. Şi asta din cauză că a trecut foarte mult timp de la admiterea cererii de intrare în insolvenţă a Unicom, iar Primăria nu are cum să se mai înscrie la masa credală pentru a-şi recupera datoria, din cauză că a trecut termenul până la care ar fi putut să o facă. Potrivit site-ului Tribunalului, societatea a intrat în insolvenţă pe 10 ianuarie 2012 şi toţi cei care au avut de recuperat diverse sume au avut timp până pe 15 martie să se înscrie pe tabelul definitiv, adunarea creditorilor desfăşurându-se pe 2 aprilie. „În situaţia pe care mi-o descrieţi, orice acţiune ar deschide Primăria în comercial împotriva societăţii aflate în insolvenţă ar însemna să se judece cu un administrator judiciar şi ar trebui să se înscrie în tabelul definitiv. Din ceea ce înţeleg, însă, tabelul s-a închis încă din martie, iar în comercial nu mai există nicio cale să se judece”, a punctat Gabriel Guriţă.

Garanţie de bună execuţie achitată, fără lucrare efectuată

Avocatul ne-a spus că vede totul rezolvându-se mai degrabă în penal. Şi asta deoarece Primăria a plătit din bani publici o lucrare care nu s-a făcut, ba mai mult, a dat unei firme private şi garanţia de bună execuţie fără ca aceasta să fi ridicat ceva. Asta, în condiţiile în care garanţia se dă după ce construcţia ajunge la faza de recepţie şi se constată că totul este bine făcut. Guriţă ne-a mai explicat că fiind vorba de bani publici plecaţi în buzunarul unei societăţi particulare, plângerea ar fi mai degrabă de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie decât de cea a Parchetului. „Toată această situaţie pare mai degrabă să se circumscrie în sfera penalului. O parte şi-a executat toate obligaţiile din contract, iar cealaltă parte nu a făcut nimic. Trebuie văzut cine din Primărie a dispus plata, inclusiv garanţia de bună execuţie, în condiţiile în care lucrarea nu a fost efectuată şi, dat fiind faptul că vorbim de bani publici, văd plângerea ca fiind de competenţa DNA”, a mai explicat avocatul. (Maria Fabian)


ICMRSG lucrează în locul Unicomului

În prezent, în lunca Siretului, acolo unde ar fi trebuit să muncească angajaţii Unicom, lucrează muncitorii ICMRSG, cu utilajele aceleiaşi firme. Liderul de sindicat al firmei, Alexandru Serea, spune că ICMRSG are două lucrări distincte: "Prima lucrare este cea atribuită ICMRS mai demult, de instalare a unei ţevi de aducţiune din râul Siret până în digul de apărare. Pentru subtraversarea digului şi lucrări în cartier lucrează Confort. Recent, am preluat în subantrepriză realizarea a două din cele cinci chesoane atribuite Unicom". Cine circulă frecvent pe dig s-a obişnuit deja cu lucrările din lunca Siretului, care au început cu tăierea plopilor.  În ultimii cinci ani, ritmul lucrărilor a fost necorespunzător, fie din cauza nealocării banilor de la Primărie, fie din cauza inundaţiilor produse în lunca Siretului,care au umplut de noroi conductele instalate, făcând impracticabil şantierul pentru circa doi ani. Acum însă ritmul lucrărilor este susţinut şi sunt şanse să se finalizeze la finele lui august. (Maria Măndiţă)


Ce firme au lucrat în cartierul Siret?

Conform declaraţiilor publice făcute anii trecuţi de reprezentanţi ai Primăriei municipiului Galaţi, în cartierul Dimitrie Cantemir au lucrat - în baza a zece contracte încheiate cu municipalitatea - următoarele firme: ICMRSG, Confort, Unicom, Vega şi Arcada. Dintre acestea, ultimele două au în prezent cea mai bună activitate, în timp ce ICMRSG este în procedură de insolvenţă, iar Unicom este deja în lichidare. În ianuarie 2010, Unicom mai avea de executat doar lucrări în valoare de 204.000 de lei, cam zece la sută din suma totală pe care Marius Stan spune că Primăria i-a plătit-o firmei. Dar dacă Unicom mai avea doar aşa de puţin de încasat, înseamnă că, teoretic, 90 la sută din lucrare era gata din 2010!

Cât priveşte anunţurile publice de pe SEAP privind lucrările de canalizare din cartierul Siret, singura firmă care apare este Confort SA. Conform anunţului de atribuire 3604/2007 de pe SEAP, contractul a fost acordat către Confort SA prin "negociere fără anunţ de participare" şi fără organizarea unei licitaţii electronice! Pentru 547.014,75 lei (fără TVA), lucrarea trebuia finalizată în şase luni şi nu putea fi subînchiriată. (Maria Măndiţă)


Posibili responsabili, conform procedurilor

Conform procedurilor din Primăria municipiului Galaţi, pentru decontarea lucrărilor pe bani publici, cum erau cele făcute de Unicom, trebuia întocmită o documentaţie complexă.

Unul din cei opt diriginţi de şantier ai Primăriei verifica în teren stadiul lucrărilor, fiind  responsabil să sesizeze în raport dacă ritmul sau calitatea lucrărilor nu sunt cele din contract. Raportul era ulterior semnat de şeful serviciului de Investiţii (Violeta Pavlenco), apoi de şeful sau adjunctul Direcţiei Tehnice care se ocupa de Cartierul Siret (Petrică Cazacu şi, ulterior, Ionel Ardean), apoi de şeful Direcţiei Economice (Doina Stamate) şi în final de fostul primar, Dumitru Nicolae. Raportul de audit comandat de primarul Marius Stan va stabili cine e vinovat. (Maria Măndiţă)


Citeşte şi:

Vezi aici cum trăieşte primul locatar care s-a mutat la ANL-urile lipsite de utilităţi


Dumitru Nicolae: "Nu m-am mânjit cât am fost primar!"

Contactat telefonic, fostul primar al municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, respinge acuzaţiile aduse de actualul edil, Marius Stan, cum că ar fi plătit 2,3 milioane lei firmei Unicom pentru realizarea unei staţii de epurare în cartierul Siret, lucrare inexistentă. "Eu nu îmi amintesc să fi lucrat cu Unicom, dar trebuie verificat, poate ştie doamna Pavlenco [serviciul de Investiţii]... Dar am înţeles că se va face o anchetă şi eu spun ceea ce am spus mereu: cine a greşit şi e responsabil va plăti. Eu, ca primar, mi-am văzut de treabă şi se va vedea asta, atunci când se va publica raportul primarului pe toate cele trei mandate. Dacă actualul primar vrea să facă ceva bun pentru oraş, să facă tot ce nu am putut face eu. Dar dacă îşi închipuie cineva că voi intra în polemică pe astfel de subiecte se înşală: eu ştiu că nu m-am mânjit cât am fost primar! În schimb, ştiu că actualul primar spunea încă din campania electorală că va căuta cu boldul prin Primărie... Eu zic să caute şi să găsească cine a greşit, dacă a greşit cineva!". (Maria Măndiţă)

 


 

 

 


 

Citit 16133 ori Ultima modificare Marți, 24 Iulie 2012 10:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.