Managementul politic naşte dezastru: „Găuri” de 26 milioane de lei în companiile publice gălăţene!

Managementul politic naşte dezastru: „Găuri” de 26 milioane de lei în companiile publice gălăţene!
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Doar patru din cele 11 societăţi comerciale aflate sub umbrela CJ Galaţi şi CL Galaţi au reuşit să termine anul 2012 pe plus * Producţia de „găuri financiare” a companiilor publice gălăţene a prins avânt pe fondul creşterii decalajului dintre venituri şi cheltuieli

Posturile de conducere din societăţile din subordinea autorităţilor locale sau judeţene sunt printre cele mai râvnite, date fiind remuneraţiile mai mult decât profitabile, fie că vorbim aici de directori, şefi de servicii sau membri ai Consiliilor de Administraţiei. Problema e că astfel de societăţi se conduc mai degrabă după algoritmi politici şi mai puţin după cei economici, iar acest lucru se poate vedea, negru pe alb, şi în rezultatele financiare ale acestor unităţi.

Fiecare cu faliţii lui

Recordul în materie de pierderi îl deţine SC Apaterm SA, din subordinea CL Galaţi. Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, societatea a avut în 2012, la o cifră de afaceri de 87,4 milioane de lei, pierderi de 31,28 milioane de lei. Desigur, poate că unii ar fi tentaţi să arunce vina ineficienţii în cârca clienţilor rău-platnici, dar nu trebuie uitat că, de-a lungul timpului, nu s-a făcut mai nimic pentru eficientizarea sistemului de distribuţie, iar vârtejul restanţelor a scufundat şi societatea, dar şi pe bun-platinicii forţaţi să suporte ponoasele, la grămadă cu rău-platnicii.

Primăria stă la cotitură cu o nouă societate - Calorgal, prezentată drept „fata mare” a sistemului de termoficare, dar nu puţini sunt cei ce consideră că, în fapt, e vorba cam „de aceeaşi Mărie cu altă pălărie”. Calorgal a avut în 2012 cheltuieli/pierderi de 2.892 de lei.

Şi CJ Galaţi are faliţii lui, respectiv SC Drumuri şi Poduri SA şi SC Consproiect SA. În cazul SC Drumuri şi Poduri SA, pierderile raportate pe 2012, la o cifră de afaceri de 2,73 milioane de lei, au fost de 2,92 milioane de lei. Această „performanţă” a fost obţinută în condiţiile în care veniturile obţinute de societate au fost de 2,7 milioane de lei, iar cheltuielile au fost de 5,7 milioane de lei. Acest lucru s-a întâmplat graţie încheierii unor contracte păguboase, în timp ce concurenţa, dacă e să ne referim aici la societăţile din mediul privat, a scos profituri uriaşe taman din lucrările de construcţii la drumuri.

În ceea ce priveşte SC Consproiect SA, „fabrica de proiecte” a CJ Galaţi, în 2012 a înregistrat pierderi de un milion de lei. Societatea a fost adusă într-o situaţie critică graţie intervenţiilor clientelare de tot felul manifestate, de-a lungul timpului, pe linie politică. S-a ajuns până acolo încât DGFP Galaţi a scos bunurile Consproiect la vânzare, pentru recuperarea datoriilor la bugetul de stat. În prezent, Consproiect este în reorganizare, dar datoriile atârnă ca o piatră de moară.

La municipiu, producătoare de găuri financiare este şi SC Gospodărie Urbană SRL. Deşi a avut în 2012 o cifră de afaceri de 8 milioane de lei, societatea nu prea s-a încadrat bine în peisajul economic şi a încheiat anul cu o pierdere de 724.248 lei. Prin urmare, transformarea Administraţiei Domeniului Public în „SRL” care să se autofinanţeze a fost doar un hocus-pocus fără eficienţă economică.

Când administrarea merge greu

Un segment aparte este cel al societăţilor care, sub o formă sau alta sunt menite să contribuie la dezvoltarea IMM-urilor. SC Cons Management Parc de Soft SRL este o societate formată de CJ Galaţi şi CL Galaţi pentru administra centrul de IT. În prezent, în Parcul de Soft sunt 34 de companii, la care lucrează peste 300 de persoane. Problema este că, societatea care administrează parcul a înregistrat în 2012, la o cifră de afaceri de 791.565 lei, o pierdere de 306.881 lei! Societatea ar trebui să-şi asigure venituri atât din administrarea parcului, cât şi din oferirea unor servicii firmelor prezente acolo. Desigur, se merge pe acordarea unor facilităţi, dar când veniturile nu reuşesc să atingă nici măcar nivelul cheltuielilor sunt slabe speranţe ca SC Cons Management Parc de Soft SRL să se dezvolte şi să asigure servicii mai performante.

O situaţie şi mai nebuloasă este la SC Industrial Parc SRL a CL Galaţi, menită, teoretic, să administreze parcul industrial. De un deceniu, autorităţile locale o scaldă în apele tulburi ale unor controversate investiţii de 5,7 milioane de euro ce n-au adus nici măcar un investitor. În particular, SC Industrial Parc SRL a avut în 2012 doar un angajat şi cheltuieli/pierderi de 36.874 lei. Şi în prezent societatea trece printr-o perioadă de interimat. Primăria ar trebui să facă recepţia lucrărilor făcute de-a lungul timpului în Parcul Industrial şi să le predea spre administrare SC Industrial Parc SRL. Lucrurile se mişcă însă greu, iar asta poate şi din cauză că, pentru mulţi din Primărie şi din CL Galaţi, pe „investiţiile” cu pricina ar trebui să scrie DNA.

Un exemplu mai bun ar fi, poate, evoluţia SC Administraţia Zonei Libere Galaţi. În 2012, cifra de afaceri a societăţii a fost de 4,2 milioane de lei, iar profitul net de 866.243 lei. Dar ceea ce contează cel mai mult este că, spre deosebire de Parcul Industrial, în ZLG chiar sunt firme care desfăşoară o activitate palpabilă.

Monopolu-i cu profit

În afară de Administraţia ZLG, din cele 11 societăţi aflate sub umbrela CJ Galaţi sau CL Galaţi doar trei au mai ieşit „pe plus” în 2012. În cazul Apă-Canal, la o cifră de afaceri de 76,2 milioane de lei, profitul a fost de 8,92 milioane de lei. Dar să nu uităm că, spre deosebire de alţii - de exemplu, societatea-soră, Apaterm - celor de la Apă Canal le-au fost „albite”, cu ani în urmă, datele financiare, pentru a putea accesa proiectele ISPA. În plus, graţie poziţiei de monopol, societatea a umflat considerabil tarifele, iar în prezent gălăţenii „se bucură”, cu toate investiţiile, de unele dintre cele mai scumpe servicii de furnizare a apei şi canalizării din ţară.

De roadele poziţiei de monopol se bucură şi SC Administraţia Pieţelor Agroalimentare SA. În 2012, societatea a avut o cifră de afaceri de 18,57 milioane de lei şi un profit net de 195.463 lei. Dar aici, dincolo de faptul că profitul societăţii a fost de numai unu la sută în raport cu cifra de afaceri, în raportul Camerei de Conturi pe 2012 s-au sesizat nereguli în cheltuirea a 900.000 lei, de la aspecte ce ţin de desfăşurarea unor achiziţii publice la cumpărarea unei limuzine de lux şi acordarea unor indemnizaţii consistente conducerii societăţii.

În ceea ce priveşte SC Transurb SA, aflată în subordinea CL Galaţi, în 2012 cifra de afaceri a fost de 45,5 milioane de lei, iar profitul de doar 16.699 lei. Spre comparaţie, la o cifră de afaceri aproape identică, în 2011 societatea a înregistrat un profit net de 146.879 lei.

Credeţi că pe viitor lucrurile vor merge mai bine în societăţile de interes local şi judeţean? Cu siguranţă că pentru managerii cu carnet de partid da, atât timp cât, cu sau fără profit, buzunarul public e tratat ca un sac fără fund.

Directori numiţi politic pentru mii de gălăţeni

Sub o formă sau alta, în subordinea CJ Galaţi şi CL Galaţi, prin intermediul societăţilor comerciale, se află aproape 3.400 de gălăţeni. Cei mai numeroşi angajaţi au fost, potrivit datelor Ministerului Finanţelor pe 2012, la SC Apă-Canal SA (1.024 de salariaţi), SC Apaterm SA (805), SC Administraţia-Pieţelor SA (328) şi SC Gospodărie Urbană SRL (326). Modul în care sunt conduse aceste societăţi contează însă, dincolo de algoritmul politic, mai puţin. Un exemplu edificator în acest sens este modul în care, în primăvară, s-au făcut numirile în Consiliile de Administraţie în societăţile aflate în subordinea CL Galaţi. Cel mai important criteriu a fost cel politic, în funcţie de înţelegerea dintre partide. În afară de simpatiile de partid, în legătură cu cei desemnaţi nu s-a mai spus nimic. CV-urile cu informaţii despre pregătirea profesională a celor numiţi au fost catalogate la Primărie drept „informaţii cu caracter personal” şi, prin urmare, nu au fost făcute publice.

 

Citit 12976 ori Ultima modificare Marți, 23 Iulie 2013 23:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.