Investiţii fără cap în Valea Oraşului: S-a reparat canalizarea, dar nu și țevile de apă, vechi de 100 de ani

Investiţii fără cap în Valea Oraşului: S-a reparat canalizarea, dar nu și țevile de apă, vechi de 100 de ani
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Deşi cartierul a fost răscolit recent pentru modernizarea canalizării, prin finanţarea ISPA, reţeaua de apă potabilă a rămas neatinsă * Cele mai multe dintre conducte au peste 100 de ani vechime şi nu mai prezintă niciun fel de garanţie că apa este bună de băut * SC Apă Canal recunoaşte că ţevile trebuie înlocuite, însă nu poate explica de ce nu a rezolvat asta o dată cu înlocuirea canalizării


Contemporane cu primari de seamă ai Galaţiului precum Gheorghe N. Gamulea, Constantin Ţinc, Ştefan H. Ştefan ori Ghiţă Vasiliu, cele mai vechi reţele de apă potabilă din Galaţi au avut „şansa” de a-i apuca şi pe Dumitru Nicolae şi, respectiv, Marius Stan la cârma oraşului. Deşi locul acestor conducte de fontă de pe 11 străzi şi străduţe din Valea Oraşului ar fi, poate, într-un muzeu al reţelelor de utilităţi, ele continuă să distribuie apă de băut gălăţenilor din cea mai veche zonă a urbei, la presiunea picăturii chinezeşti. Că au depăşit chiar şi cele mai vechi normative în materie de valabilitate a reţelelor, care spuneau că aceste reţele rezistă 80 de ani, ştie şi Apă Canal, care admite că trebuie înlocuite. Curios este că aceste conducte nu au fost schimbate în cadrul programului ISPA, care a adus reţele noi de canalizare chiar pe majoritatea străzilor cu pricina!

La intersecţia a două secole

Dacă în Galaţi mai există încă 42 de străzi fără canalizare, la care se adaugă cartierele Barboşi, Fileşti şi Traian Nord, parţial necanalizate, cu privata în fundul curţii, am fost curioşi unde sunt cele mai vechi reţele de apă potabilă din Galaţi şi care este vârsta lor. Potrivit informaţiilor furnizate de Primăria municipiului Galaţi, via Apă Canal, în Valea Oraşului sunt 11 străzi ale căror reţele de apă sunt din fontă, material înlocuit deja în lucrările de astăzi cu altul mai performant, reţele care au reprezentat „investiţii” în anii 1908 - 1942.

Intersecţia străzilor Jupiter şi Dimitrie Cantemir este, de fapt, răscrucea a două secole: pe Jupiter, reţeaua de apă datează din 1908, adică are 105 ani, iar pe Cantemir, conducta este mai tânără cu 11 ani, adică n-are decât 94. Paradoxal, pe ambele străzi a trecut falnic Programul ISPA, cu reţeaua sa de canalizare.

Presiunea picăturii chinezeşti

„Eu am noroc, stau pe Sindicatelor, care a fost modernizată. Dar pe Griviţei, e jale!”, ne-a spus un tânăr pe care l-am întâlnit în Valea Oraşului. Într-adevăr, Griviţei, cu două conducte de apă datând din 1908 şi aspect de început de secol, contrastează violent cu asfaltul contemporan al Sindicatelor. De fapt, aşa e mai toată Valea Oraşului: un păienjeniş de străzi modernizate integral sau parţial legate de străzi care n-au aflat încă de existenţa asfaltului, iar unele nici măcar de canalizare.

„Da, cum să nu ştim că reţeaua de apă are o sută de ani? Credeţi că o să o mai înlocuiască vreodată cineva? Poate când va ceda de tot”, ne mărturiseşte un gălăţean ieşit la poartă. În capul străzii, două femei ni se plâng de lipsa de presiune a apei de la robinet: „Abia ţârâie! Ca să spăl rufe stau câte o jumătate de oră!”. Griviţei este singura străduţă pe care nu a trecut ISPA şi a cărei reţea de canalizare Premo este pusă de Primăria Galaţi.

Tot 105 ani are, conform datelor Primăriei, şi reţeaua de apă de pe străzile Cernei şi Fundătura Cernei. Şi aici găsim o ciudăţenie. Cernei are parţial canalizare făcută pe ISPA, în vreme ce Fundătura ei nu are deloc. Pe străduţa Vămii, reţeaua de apă este din 1919, iar cea de canalizare nu există.

„Tinerelele”

Ceva mai tinerică poate fi considerată reţeaua datând din 1921 de pe strada Crişana, şi ea canalizată în cadrul Programului ISPA. Numai Izvor nu se poate spune că este reţeaua din 1925 de pe strada cu acest poetic nume, şi ea canalizată pe ISPA. Străzile Leului şi Spaniolă şi-au primit conductele de apă în 1925, fiind, potrivit datelor Apă-Canal, investiţii ale Primăriei Municipiului Galaţi. La acea vreme, primar era celebrul Ştefan H. Ştefan. Iată şi cele mai „noi” reţele de apă din categoria celor istorice - 71 de ani pe Olteniţei şi Vadul Cărăbuş, dar cu canalizare ISPA. Din anul de graţie 1942 sărim în 1982, când au ajuns reţelele de apă pe străzile Enescu şi Decebal. Marele conducător dac n-a avut noroc şi de canalizare…

45 sau 50 de ani… maxim 80 de ani!

„Reţeaua de distribuţie apă necesită înlocuire”, aşa scrie Apă Canal în dreptul fiecăreia dintre cele 11 străzi enumerate mai sus, unde gălăţenii beau apă din conducte vechi de 71 - 105 ani. Şi într-un fel e logic să fie aşa, câtă vreme, pe toate străzile din jur, reţelele de apă sunt puse după anul 2000. Niciuna dintre cele 11 străzi nu se află în acest moment în vreun proiect de modernizare derulat sau plănuit de Primăria municipiului Galaţi.

Ce riscă gălăţenii care beau apă din aceste conducte centenare? Potrivit directorului tehnic de producţie din cadrul Apă Canal, Niţă Podaru, locatarii acestor străzi primesc apă la fel de potabilă ca şi restul oraşului, deci nu se pune problema că ar putea avea rugină ori depuneri în atâţia ani de funcţionare. „În funcţie de materialul din care sunt făcute conductele, există diverse normative privind durata de funcţionare. Cele mai vechi normative dădeau o perioadă de 80 de ani pentru conductele din fontă. Acum normativele pentru aceleaşi conducte ar fi de 45 - 50 de ani de funcţionare. De aceea se folosesc acum materiale mai bune pentru reţele, cum este PEHD. Necazurile reţelelor de apă vechi sunt că se obturează din cauza capacităţii de transport, că nu mai pot face faţă numărului mare de branşamente, fiind proiectate să alimenteze un număr mai mic de consumatori, şi se pot defecta uşor”, ne-a declarat Niţă Podaru.

Citit 10744 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Septembrie 2013 12:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.