Nume grele din Galaţi, anchetate de DNA în dosarul "Aviasan"/ Patru parlamentari sunt cercetați de procurori

Nume grele din Galaţi, anchetate de DNA în dosarul "Aviasan"/ Patru parlamentari sunt cercetați de procurori
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Persoanele cercetate de procurori în doilea dosar legat de frauda cu terenuri sunt: parlamentarii Eugen Durbacă, Mihail Boldea, Mircea Toader şi Bogdan Ciucă, procurorii Costache Roşca şi Virgil Luparu, notarii George Schin şi Claudiu Marina, dar şi Nicolae Reti - fost şef la Cadastru - şi Răducan Oprea - şeful Registrului Comerţului * O parte din acuzaţii stau însă sub semnul întrebării deoarece sunt în baza denunţurilor formulate de inculpatul Mihail Boldea, cu scopul a încerca să obţină circumstanţe atenuate în dosar


Dosarul "Aviasan”, în care şase inculpaţi au fost deja trimişi în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a făcut pui. Mai multe persoane publice de prim-rang (politicieni şi funcţionari publici de rang înalt) care, într-un fel sau altul, au avut contacte cu cei şase inculpaţi (respectiv cu Mihail Boldea, Costache Roşca, Mircea Marosy, Matei Oprea, Valentina Cojocaru şi Ion Mihăilă) au fost incluse într-un dosar separat, care în acest moment se află în lucru la procurorii anticorupţie gălăţeni. Un comunicat remis presei de DNA ieri confirmă toate aceste lucruri, care sunt conţinute şi de rechizitoriul înaintat judecătorilor de la Curtea de Apel Galaţi.

Persoane publice marcante, în vizor

Noul dosar, născut din disjungerea anchetei penale "Aviasan" (privind o presupusă fraudă cu terenuri de 22 de milioane de euro), conţine nume foarte grele ale Galaţiului. Asupra lor planează suspiciuni foarte grave, cu conotaţii penale, însă există şi numeroase semne de întrebare cu privire la credibilitatea acuzaţiilor. Nu de alta dar cercetările sunt pornite la reclamaţiile lui Mihail Boldea, formulate chiar în cursul anchetei penale. Toate aceste denunţuri nu sunt deocamdată dovedite şi par o parte a strategiei juridice a fostului deputat, care are tot interesul să atragă în dosar cât mai multe nume grele, în primul rând pentru a obţine o reducere a pedepsei în caz de o eventuală condamnare.

Cele mai importante nume din dosar sunt cele ale parlamentarilor Eugen Durbacă şi deputaţii Mircea Toader şi Bogdan Ciucă. Ei sunt cercetaţi de DNA (Serviciul Teritorial Galaţi) pentru abuz în serviciu, dar şi pentru instigare la această infracţiune şi trafic de influenţă. Deputatul Ciucă (în prezent preşedinte al Comisiei juridice de disciplină şi imunităţi din cadrul Camerei Deputaţilor) este cercetat şi pentru asociere în vederea comiterii de infracţiuni, luare de mită, spălare de bani şi ascunderea adevăratei provenienţe a proprietăţii bunurilor.

Un alt nume greu din dosarul disjuns (şi pe care o să-l denumim Aviasan 2) este cel al şefului Registrului Comerţului, Răducan Oprea. Acesta este cercetat pentru abuz în serviciu, dar şi pentru instigare la această infracţiune. Fostul şef al cadastrului gălăţean, Nicolae Reti, este anchetat de DNA pentru asociere în vederea comiterii infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri oficiale, abuz în serviciu, evaziune fiscală.

Procurorii Virgil Luparu şi Costache Roşca apar pe aceeaşi listă a celor disjunşi. Primul este cel care a dat ordonanţa de neîncepere a urmăririi penale (NUP) pentru avocatul Mihail Boldea şi pentru prim procurorul Roşca. De asemenea, mai reamintim că Ordonanţa semnată de Luparu a fost infirmată ca nelegală de conducerea DNA central.

În dosar apar şi notarii publici George Schin şi Claudiu Marina, care par mai degrabă victime colaterale, căci rolul lor în comiterea faptelor este oarecum neclar. Mai mult decât atât, plângerile iniţiale în legătură cu unele dintre fraudele comise de Mihail Boldea a fost formulate chiar de către cei doi.

Ultimul din listă este Mihail Boldea. În plus faţă de acuzaţiile din „Aviasan 1”, fostul deputat este acuzat aici de înşelăciune şi tentativă la această infracţiune în legătură cu o serie de tranzacţii imobiliare care deja fac obiectul unui dosar DIICOT. Respectiv este vorba despre tranzacţiile presupus frauduloase cu cinci imobile (trei case situate pe b-dul G. Coşbuc, Strada Morilor şi Prelungirea Traian şi două apartamente situate în Galaţi).

Doi dintre învinuiţii din dosar - fostul procuror Dinu Gâlcă şi fostul notar Ioan Zamfir - au fost scoşi din cercetare după ce au decedat.

Istoria "evaporării" a 40 de hectare de teren

În esenţă, dosarele „Aviasan" 1 şi 2 cuprind informaţii despre o serie spectaculoasă de fraude imobiliare. Cea mai importantă dintre acestea este legată de terenul pe care se aflau pistele de aterizare ale Aviaţiei Utilitare, situate în nordul municipiului Galaţi, pe raza comunei Vânători. Procurorii estimează tunul imobiliar - înfăptuit în special prin fals, uz de fals şi trafic de influenţă - la aproape 22 de milioane de euro. Primul termen de judecată în "Aviasan 1" este pe 15 noiembrie 2013, iar "Aviasan 2" ar putea ajunge şi el pe masa judecătorilor, potrivit unor estimări provizorii, în primul trimestru al anului viitor.

În ediţiile viitoare, vom continua prezentarea faptelor din cele două dosare penale amintite.

 

CLICK AICI PENTRU A DESCĂRCA ÎNTREG RECHIZITORIUL AVIASAN.

Citit 30648 ori Ultima modificare Luni, 28 Octombrie 2013 11:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.