LUCRĂRILE PUBLICE aduc BANI. Firme care au câştigat milioane de euro din afacerile cu Primăria Galați (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

LUCRĂRILE PUBLICE aduc BANI. Firme care au câştigat milioane de euro din afacerile cu Primăria Galați (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

În prima jumătate a anului 2016, municipalitatea gălăţeană a atribuit 37 de contracte, în valoare de 19,2 milioane de lei, fără TVA * Citadina ’98 SRL şi Lemacons SRL au luat "crema", prin adjudecarea a peste 40 la sută din banii puşi în joc


Nu mai puţin de 19.269.231 de lei, fără TVA, adică peste 4,26 milioane de euro, este valoarea totală a celor 37 de contracte atribuite de Primăria municipiului Galaţi, prin licitaţie, selecţie de oferte ori negociere directă, în prima jumătate a acestui an. Cel puţin aşa reiese din datele pe care, la solicitarea noastră întemeiată pe liberul acces la informaţiile de interes public, ni le-a pus la dispoziţie Primăria Galaţi.

Interesant este că peste 40 la sută din banii puşi în joc au ajuns sau vor ajunge la două firme, care au câştigat cele mai mari contracte de investiţii. Vă prezentăm astăzi un "Top 5" al firmelor care câştigă cei mai mulţi bani din contracte licitate de Primărie.

Citadina ’98, de şase ori

Numele societăţii Citadina ’98 SRL apare de nu mai puţin de şase ori pe lista licitaţiilor adjudecate la Primăria Galaţi în primele şase luni ale acestui an, suma pe care o va încasa ridicându-se la 4.613.228 de lei fără TVA.

Firma a câştigat cel mai valoros dintre toate cele 37 de contracte atribuite în cele şase luni: „Modernizare strada Traian între Metro şi strada Brăilei - lărgire carosabil” - 3.096.170 de lei.

Citadina şi-a adjudecat şi alte cinci contracte, licitate pe loturi. Pentru „Readucere starea iniţială a zonelor aferente blocurilor din Cartier Dunărea - Lotul 1 - Micro 19, Strada Lăcătuşilor va fi plătită cu 237.307 de lei fără TVA. Pentru Lotul 2 - Micro 20, strada Furnaliştilor, tronson cuprins între blocul L2 şi această străduţă - suma este 239.436 de lei fără TVA. Pentru „Readucerea la starea iniţială a zonelor aferente blocurilor din cartierul Dunărea”, Lotul 1 - Micro 20 - strada Furnaliştilor (tronson cuprins între bulevardul Dunărea şi strada Oţelarilor), contractul este de 333.523 de lei fără TVA. Pentru Lotul 2 - Micro 20, aleea de cartier (tronson cuprins între strada Furnaliştilor - bloc H9 - bloc B5 - bloc B1), plata va fi de 326.162 de lei, iar pentru Lotul 3 - Mico 20, strada Furnaliştilor, tronson cuprins între blocul G5 şi această arteră, plata va fi de 380.630 de lei fără TVA.

Deşi aceste licitaţii au fost iniţiate şi adjudecate în mandatul predecesorului său, Marius Stan, actualul primar, Ionuţ Pucheanu, le va duce mai departe, mai ales că a promis asemenea intervenţii în cartiere: „Cum am spus în campania electorală, ne ţinem de cuvânt: am început cu Micro 20, 21 şi 19, lucrări de refacere a trotuarelor, de înfiinţare de noi locuri de parcare sau refacerea celor existente şi nu în ultimul rând a carosabilului. Contrar a ceea ce cred unii, mai cad şi garaje acolo unde este nevoie”, a declarat edilul.

Două contracte pentru Lemacons

SC Lemacons SRL calcă pe urmele celor de la Citadina. Din doar două contracte, firma va câştiga nu mai puţin de 3.693.749 de lei fără TVA. Cel mai bănos contract câştigat - al doilea în topul celor mai valoroase contracte atribuite în aceste şase luni ale anului - are o valoare totală de 2.823.366 de lei fără TVA şi vizează amenajarea arterei de legătură între bulevardul Dunărea şi bulevardul Marii Uniri, adică drumul prin curtea Poliţiei de Frontieră.

Tot Lemacons are ca misiune amenajarea parcului din Micro 18, care ar trebui să fie gata în această toamnă, contract în valoare de 870.383 de lei fără TVA.

Supliment pentru "unda verde"

Cel de-al treilea loc pe podiumul celor mai bănoase contracte atribuite de municipalitate se ridică la suma de 2.096.828 de lei fără TVA. Atenţie, însă, nu e vorba despre vreo investiţie nouă, pornită de la zero, ci despre lucrări suplimentare la un contract deja atribuit - unda verde. Aşa cum aţi mai putut citi în „Viaţa liberă”, Primăria a negociat direct cu asocierea UTI Grup SA & Swarco Traffic România & Mobilis SRL lucrările suplimentare la proiectul privind "Sisteme inteligente pentru managementul traficului în vederea creşterii fluenţei şi siguranţei circulaţiei şi a prevenirii criminalităţii".

Energie şi consultanţă

Penultimul loc în topul nostru este ocupat de Electrica Furnizare SA, cu un contract în valoare de 1.406.015 de lei fără TVA, pentru furnizare energie electrică pentru anumite puncte consum, pentru o perioadă de 12 luni.

A intrat în "Top 5" şi compania PricewaterhouseCoopers Tax Advisors & Accoutants SRL, având ca subcontractant firma de avocatură D&B David şi Baias SCA. PwC va oferi consultanţă de specialitate pentru recuperarea TVA aferentă unor obiective de investiţii derulate în perioada 2006-2013, în cadrul activităţii economice a municipiului Galaţi, până la emiterea unei decizii finale privind rambursarea. Trebuie spus că ideea recuperării TVA i-a fost sugerată Primăriei la începutul mandatului lui Marius Stan, în urma unui audit pentru care municipalitatea a plătit 150.000 de euro.

Conform datelor furnizate de Primărie, valoarea contractului este de 1.396.565 de lei, fără TVA. Numai că, în conferinţa de presă ocazionată se semnarea contractului, reprezentantul PwC, Daniel Anghel, a declarat că plata va fi un onorariu de succes: „Teoretic, contractul are valoare zero. În măsura în care putem să recuperăm, conform elementelor legale, suma respectivă, atunci şi onorariul de succes va funcţiona. Onorariul este un procent din suma recuperată. Dacă nu putem să recuperăm nimic, rămânem în continuare prieteni şi ne strângem mâna!”.

În foto 1 - 6, lucrările de reparare a trotuarelor, carosabilului şi de amenajare a locurilor de parcare realizate de Citadina ’98 în Cartierul Dunărea; în foto 7, demolările pentru lărgirea străzii Traian la patru benzi și în foto 8, amenajarea arterei de legătură prin curtea Poliţiei de Frontieră

Citit 11457 ori Ultima modificare Vineri, 09 Septembrie 2016 16:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.