APEL UMANITAR/ Ayian are nevoie de sprijin financiar pentru operaţie

APEL UMANITAR/ Ayian are nevoie de sprijin financiar pentru operaţie
Evaluaţi acest articol
(180 voturi)

Operaţia pe care Ayian trebuie să o facă în mai puţin de o săptămâna costă în jur de 2.000 de euro * Familia băiatului riscă să rămână fără acoperiş deasupra capului în orice moment


Ayian-Constantin Chiriţă s-a născut cu o malformaţie congenitală numită cheilopalatoschizis bilateral. Cunoscută în popor şi sub denumirea de "gură de lup", boala este caracterizată prin apariţia unei fisuri a buzei superioare, a boltei palatine şi a omuşorului. Pe lângă problemele de ordin estetic, această malformaţie îi cauzează lui Ayian dificultăţi de hrănire şi îl împiedică să îşi dezvolte limbajul. Singura modalitate de tratare a afecţiunii este intervenţia chirurgicală. Mama lui Ayian nu are însă bani pentru operaţie.

Ayian s-a născut în urmă cu aproape doi ani, în maternitatea Spitalului Judeţean din Galaţi. A fost o sarcină încheiată prematur, la doar 26 de săptămâni. Băiatul cântărea doar un kilogram şi jumătate. Când a văzut malformaţia cu care se născuse, tatăl a vrut să-l lase în spital. Mama sa a fost cea care s-a luptat pentru a-l lua şi a-l creşte. "Era cât o palmă. Gingia de sus era ieşită în afară şi lipită de nas. Din cauza aceasta nu i se vedeau nările. În fiecare noapte îl luam şi-l ţineam în braţe. Nu puteam să mă despart deloc de el, atât îmi era de drag. A venit şi Protecţia Copilului, însă le-am spus celor de acolo că este copilul meu şi că vreau să-l cresc aşa cum este", a povestit Alina Nicoleta Ismană, mama băiatului.

O primă operaţie nereuşită

Divorţată şi cu încă doi copii de crescut, Alina Ismană s-a interesat ce se poate face pentru a-i rezolva problema de sănătate lui Ayian. Aşa a aflat că la Bucureşti, la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu", prof. dr. Dan Mircea Enescu face operaţii de reconstrucţie pentru astfel de cazuri. "Ayian a fost programat pentru operaţie în luna septembrie a anului trecut. Pentru că în salonul de spital era însă frig, băiatul a răcit şi operaţia a fost amânată pentru luna decembrie. Abia cu o zi înainte de Crăciun m-am putut întoarce acasă. Oricum, operaţia nu a fost o reuşită. Cu ajutorul unui grup de sprijin de pe Facebook, am aflat despre prof. dr. Emil Urtilă, de la Timişoara, şi despre o clinică de acolo, unde Ayian ar fi putut fi operat", a adăugat mama copilului.

Recuperarea este cea mai grea

Problema este că operaţia costa 1.800 de euro, bani de care mama nu dispunea. Norocul a venit din partea Asociaţiei "Salvează o inimă" din Botoşani, care a plătit contravaloarea operaţiei. Transportul între Galaţi şi Timişoara şi retur a fost asigurat de o fundaţie din Galaţi, numită "Respectul semenilor". La clinica din Timişoara, în luna aprilie, dr. Emil Urtilă i-a desfăcut operaţia făcută la Bucureşti şi i-a reconstruit gingia şi buza. Schimbarea de după operaţie a fost una vizibilă, aşa cum se poate vedea şi din poze. "M-am bucurat mult când am văzut evoluţia lui Ayian. Perioada de după operaţie este însă cea mai dificilă. Este speriat de oricine se apropie de el, plânge atunci când îl duc în locuri aglomerate, nu suportă să fie atins şi noaptea are coşmaruri", a mărturisit Alina Nicoleta Ismană.

Are nevoie de bani pentru o nouă operaţie

Malformaţia de care suferă Ayian este una complexă, astfel încât operaţia pe care a făcut-o în aprilie a fost doar primul pas. Băiatul este programat pentru o nouă intervenţie chirurgicală, pe 6 iunie, în aceeaşi clinică. Familia nu are însă strâns niciun ban. Operaţia costă 1.880 de euro. În cazul în care va mai fi nevoie şi de implant de os, costurile se ridică cu încă 750 de euro, fără a mai vorbi de banii pentru mâncare, cazare şi îngrijire postoperatorie.

"Cu doar o săptămână înainte de operaţie, nu am niciun ban strâns şi nici transportul nue e asigurat. Intervenţia aceasta va fi şi mai dificilă decât cea din aprilie, însă de ea depinde viitorul copilului meu. Vreau să poată vorbi şi să fie asemenea celorlalţi copii de vârsta sa. Tratamentul se va întinde pe durata a mai mulţi ani. Singurele venituri pe care le avem acum sunt 200 de lei, alocaţia lui Ayian, la care se adaugă indemnizaţia de handicap în valoare de 105 lei pe lună, precum şi alocaţiile celorlalţi doi copii. În total, eu şi cei trei copii trăim acum cu 473 de lei pe lună. Luna trecută am terminat cu actele pentru dosarul de asistenţă personală, dar indemnizaţia îmi va fi livrată abia de luna viitoare", a mai spus mama.

Un necaz nu vine niciodată singur

Alina Nicoleta Ismană locuieşte acum într-un apartament care le-a aparţinut părinţilor săi. Femeia spune că, atunci când părinţii ei au divorţat, tatăl său i-a cedat ei partea sa din apartament. Pentru partea mamei, Alina Ismană şi soţul ei de atunci au făcut un împrumut la bancă pentru a o putea achita.

"Am mai făcut apoi un împrumut la bancă, în franci elveţieni, pentru a face curăţenie în apartament. Nu am putut însă plăti ratele, iar banca mi-a luat apartamentul, pe care l-a şi vândut mai apoi. Proprietarul m-a anunţat de mai multe ori că trebuie să părăsesc apartamentul. Unde să plec însă cu trei copii? Aş avea nevoie de un loc unde să ne mutăm, pentru a nu ajunge cu copiii în stradă", a adăugat mama.

În cazul în care povestea lui Ayian v-a impresionat şi vreţi să-l ajutaţi să poată trece cu bine peste boala de care suferă, puteţi face donaţii în contul în lei RO81RZBR0000060018488784, deschis la Raifeissen Bank pe numele Săftica Gîrneaţă, mama Alinei Nicoleta Ismană. De asemenea, în cazul în care îi puteţi ajuta în privinţa locuinţei, puteţi lua legătura direct cu Alina Nicoleta Ismană, la numărul de telefon 0746.451.584.

Citit 5985 ori Ultima modificare Marți, 31 Mai 2016 16:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.