APEL UMANITAR. O mamă şi cei trei copii ai săi, la un pas de a ajunge în stradă

APEL UMANITAR. O mamă şi cei trei copii ai săi, la un pas de a ajunge în stradă
Evaluaţi acest articol
(330 voturi)

Alina Nicoleta Ismană este mama a doi băieţi şi a unei fete. În ciuda greutăţilor şi a obstacolelor care i-au apărut necontenit în cale, Alina este hotărâtă să lupte pentru a le oferi copiilor săi tot ceea ce au nevoie. Fiind nevoită să părăsească apartamentul al cărei proprietară a fost, femeia şi copiii locuiesc acum în satul Piscu, într-o casă care le-a fost pusă la dispoziţie pentru doar câteva luni. După ce vor părăsi acest loc, Alina şi copiii săi riscă să rămână sub cerul liber.

Copiii nu pot fi înscrişi în noul an şcolar

Până la sfârşitul lunii iulie, familia a locuit într-un apartament moştenit de la părinţii Alinei. Din cauza unui credit ale cărui rate nu au mai putut fi plătite, banca a recurs la executare silită. Astfel, familia a fost nevoită să-şi găsească o altă locuinţă. Salvarea a venit din partea cuiva care a aflat, de pe o reţea de socializare, despre situaţia dificilă prin care trec Alina şi cei trei copii. Persoana respectivă le-a oferit o casă, în localitatea Piscu. Locuinţa respectivă trebuie însă eliberată până la sfârşitul lunii septembrie.

Între timp, deşi până la începutul noului an şcolar mai sunt doar două săptămâni, fata şi unul dintre băieţi nu au putut fi încă înscrişi în clasele a VII-a şi, respectiv, a VIII-a. Pentru a-i înscrie la şcoală, au nevoie de o adresă stabilă. "Mă aflu într-o situaţie disperată. În curând nu voi mai avea unde să stăm, iar pe băiat şi pe fată nu îi pot înscrie încă la şcoală. Nu aş vrea să piardă un an, deoarece sunt convinsă că educaţia este cea mai bună şansă pe care o au. Avem nevoie de un loc unde să ne mutăm. Din puţinii bani pe care îi avem, am putea plăti chiar şi o chirie, dar nu la nivelul la care sunt acum chiriile în Galaţi. Am încercat în repetate rânduri să găsesc o casă sau un apartament de închiriat, însă nimeni nu vrea să închirieze unui părinte care îşi creşte singur copiii", a spus Alina Ismană.

Doi ani petrecuţi mai mult prin spitale

Ayian, mezinul familiei, are doi ani. Născut cu o malformaţie congenitală severă, băiatul a fost încadrat cu gradul de handicap sever. Alina are de la Primăria Galaţi un salariu pentru asistentă personală. Împreună cu alocaţiile celorlaţi doi copii, veniturile familiei nu depăşesc 1.200 de lei pe lună. Din acest motiv femeia nici nu îşi poate permite să plătească o chirie de 500-600 de lei.

"Viaţa liberă" a mai scris, în lunile precedente, despre problemele de sănătate ale lui Ayian.

Băiatul s-a născut cu o malformaţie congenitală numită cheilopalatoschizis bilateral. Cunoscută în popor şi sub denumirea de "gură de lup", boala este caracterizată prin apariţia unei fisuri a buzei superioare, a boltei palatine şi a omuşorului. Pe lângă problemele de ordin estetic, această malformaţie îi cauzează lui Ayian dificultăţi de hrănire şi îl împiedică să îşi dezvolte limbajul. Singura modalitate de tratare a afecţiunii este intervenţia chirurgicală. Anul acesta, pe 6 iunie, cu şase zile înainte de aniversarea sa, Ayian a primit cel mai frumos cadou. Într-o clinică din Timişoara, băiatul a fost operat de prof. dr. Emil Urtilă, intervenţia fiind una de succes, la fel ca şi recuperarea ulterioară.

"Cred că au apărut însă unele complicaţii, în sensul că a început să îi crească un dinte exact în locul în care a fost operat. Astfel, operaţia s-a desprins, motiv pentru care cred că trebuie să mergem din nou la Timişoara. Vom vedea însă ce va urma. Până una alta, tratamentul lunar pentru Ayian costă 130 de lei. Ar mai fi nevoie de un medicament prescris de neuropsihiatru, însă acesta nu se găseşte în ţară" a mai spus femeia.

Greul abia a început

Operaţia din luna iunie nu ar fi fost posibilă fără ajutorul financiar dat de Fundaţia "Salvează o inimă" din Botoşani. Vlad Plăcintă, preşedintele fundaţiei, a plătit totul, de la costul intervenţiei, care a fost de 8.700 de lei, până la drum şi cazare, ceea ce a însemnat încă 2.000 de lei. Următorul an este însă unul foarte important pentru băiat, deoarece de tratamentele pe care le va primi acum depinde dezvoltarea limbajului său de mai târziu. Copilul trebuie consultat cât mai curând de un specialist ortodont (medic specializat în diagnosticarea, prevenţia şi tratamentul anomaliilor dento-faciale - n.r.) şi de unul logoped (medic care tratează şi corectează defectele de pronunţare şi de emisie vocală - n.r.). Toate aceste tratamente costă însă mai mult decât îşi poate permite familia.

Pe Ayian îl puteţi ajuta făcând donaţii în contul în lei RO92RZBR0000060018488780, deschis la Raifeissen Bank pe numele Săftica Gîrneaţă, mama Alinei Nicoleta Ismană. De asemenea, în cazul în care îi puteţi ajuta în privinţa locuinţei, puteţi lua legătura direct cu Alina Nicoleta Ismană, la numărul de telefon 0746.451.584.

Citit 10692 ori Ultima modificare Luni, 29 August 2016 18:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.