Corina Dobre

Corina Dobre

Peste 100 de gălățeni, cu insigne în piept pe care scria „#REZIST”, au manifestat, în această seară, în fața Prefecturii, în cea de-a 20-a zi de proteste consecutiv. Manifestanții au adus cu ei un steag al Uniunii Europene, de aproximativ 20 de metri pătrați, care a acoperit aproape toată esplanada din dreptul Monumentului Eroilor, din fața Prefecturii Galați. Manifestanții au dorit astfel să transmită cabinetului Grindeanu și liderilor PSD și ALDE un mesaj clar că nu doresc să se abată de la parcursul occidental și că nu vor permite clasei politice să îndepărteze România de valorile europene. Steagul Uniunii Europene a fost însoțit de mesajul ”EUROPE LET'S STAY AWAKE TOGETHER” (Europa, să rămânem de veghe împreună). Mai mult, unul dintre protestatari a afișat o pancartă inscripționată cu mesajul ”Vrem o Românie occidentală, nu o gubernie rusească”. ”O să ieșim în stradă până când n-o să mai fim conduși de hoți”, ”Vreau să trăiesc în România, nu mai tolerez hoția”, ”Interzis la guvernare celor cu dosare #REZIST” sau ”Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei, meriți ceea ce ai” sunt doar câteva dintre mesajele afișate de manifestanți în această seară. Pe strada Domnească au răsunat, în această seară, imnul Uniunii Europene (Odă bucuriei) și imnul României (Deșteaptă-te, române!), printre altele.

Oamenii au dansat Hora Unirii în jurul steagului Uniunii Europene și au spus că nu au obosit să iasă în stradă pentru ceea ce își doresc, astfel că protestele anti-Grindeanu-Dragnea-Tăriceanu vor continua și la Galați.

 

  

"Noi am vrut, am cerut, ne-am luptat. Am făcut tot ce ţine de noi, am depus amendamente la Legea bugetului de stat, dar ni le-au refuzat". Aşa le-ar putea răspunde gălăţenilor unii dintre parlamentari, întrebaţi fiind ce au făcut pentru a atrage bani de investiţii în infrastructură (dar nu numai) pentru judeţul Galaţi. Ba mai mult, pentru a fi cât mai convingători, pot scoate din dosare textele amendamentelor - un purcoi de acte. Dă bine la impresie artistică. Pot chiar plusa, trăgând linie la sumele solicitate: miliarde de lei ar fi putut să vină la noi, la Galaţi. "Dar este greu să te lupţi de unul singur", nu-i aşa?
Am fost curioasă să văd ce fonduri au solicitat în plus, faţă de cele deja previzionate, deputaţii şi senatorii de Galaţi, atunci când au depus amendamente la proiectul de buget. Nici mai mult, nici mai puţin decât o cacealma! Cereri aberante, pline de inepţii şi aiureli, care se traduc doar într-un singur fel: bătaie de joc.
Fost primar şi preşedinte al Consiliului Judeţean, cu experienţă în administraţie şi expertiză, deputatul Eugen Durbacă a depus un amendament pentru alocarea a nu mai puţin de 45 de milioane de lei pentru consolidarea Falezei Dunării, iar sursa indicată a fost Fondul de rezervă al Guvernului! Chiar dacă, de cele mai multe ori, îi place să pozeze în neprihănit şi neştiutor, nu-l pot suspecta că habar nu are că Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului nu poate suporta astfel de investiţii şi că este folosit de fapt pentru finanţarea unor cheltuieli urgente, neprevăzute! Dar omul şi-a făcut datoria de politician, a cerut şi a bifat un refuz. Acelaşi parlamentar a solicitat peste 135 de milioane de lei pentru construirea "a încă două benzi ale drumului expres Galaţi - Brăila - Slobozia - Autostradă". Trecând peste faptul că sursa indicată este aceeaşi şi la fel de aberantă - fondul de rezervă al Guvernului, deputatul, dacă ne raportăm strict la documente, pare să trăiască într-o lume paralelă. Altfel, cum se explică faptul că drumul expres amintit nu există în realitate, nu are nici măcar un studiu de fezabilitate, iar parlamentarul nostru solicită construirea a încă două benzi?
Cam aşa se joacă la cacealma în Parlament. Iar Eugen Durbacă nu este singurul care a depus amendamente numai bune de respins.        

Gălăţenii şi brăilenii trebuie să-şi ia gândul că vor merge prea curând pe un drum expres care să ne lege de vreo autostradă. Cea mai mare aglomerare urbană după Bucureşti va putea visa la o infrastructură rutieră modernă şi rapidă abia peste vreo zece ani. Anul acesta, ne aşteaptă doar investiţii sărăcăcioase în infrastructură.

De departe, cele mai importante investiţii în infrastructura rutieră prevăzute de Ministerul Transporturilor pentru acest an vizează Ardealul, Dobrogea, partea de nord a Moldovei (Iaşi şi Suceava) şi, bineînţeles, Capitala, zone cărora le-au fost alocate, printre altele, sume colosale atât pentru drumuri de mare viteză, cât şi pentru variante de ocolire.
Potrivit documentelor oficiale care le-au fost înmânate parlamentarilor, judeţul Galaţi s-a ales, la marea împărţire a banilor de la Bucureşti pentru anul 2017, cu finanţarea lucrărilor unei singure investiţii mai consistente: drumul de centură al municipiului Tecuci, despre care parlamentarul PSD Ionel Daniel Butunoi, preşedintele Comisiei pentru transporturi, spune că va fi finalizat în luna august a acestui an, finanţarea, conform documentelor, fiind asigurată prin POIM 2014-2020. Evaluată la peste 64 de milioane de lei, investiţiei i-a fost aprobată o alocaţie bugetară de 15,253 de milioane de lei.
La capitolul infrastructură rutieră, judeţul Galaţi mai este menţionat doar în proiectul de reabilitare a "DN 24 limita de judeţ Galaţi/Vaslui până la Crasna şi DN 24B Crasna - Albiţa” şi în cel privind finalizarea reabilitării DN 25. "În proiecţia bugetară s-a mers, în principal, pe proiectele deja începute", ne-a declarat Butunoi. Acestea sunt practic singurele lucrări de investiţii pe care Ministerul Transporturilor le-a prevăzut pentru judeţul Galaţi.

Drum expres, după 2021

Deputatul USR Bogdan Rodeanu a solicitat, printr-un amendament, o alocare minimă de fonduri pentru studiul de prefezabilitate a drumului expres Galaţi - Brăila - Slobozia - autostrada A2, însă propunerea a "picat" la vot, cu 75 de voturi "pentru" şi 172 "împotrivă", motivul respingerii fiind acela că proiectul este inclus în Master Planul General de Transport pentru perioada 2021-2030. Aşadar, mai avem de aşteptat.

Mai mulţi bani pentru drumuri, dar tot codaşi

Dacă nu ne vom putea lăuda prea curând cu proiecte majore de investiţii în infrastructura rutieră, care să ne faciliteze accesul în alte regiuni ale ţării, ne rămâne doar să sperăm că autorităţile locale vor reuşi să atragă fonduri suficiente pentru a moderniza reţeaua de drumuri judeţene şi comunale, astfel încât măcar în interiorul judeţului Galaţi să se circule ca în palmă.
Potrivit unor informaţii furnizate de deputatul Victor Paul Dobre (PNL), în cadrul unei conferinţe de presă, judeţului Galaţi i-au fost alocaţi de la bugetul statului, pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale pentru anul 2017, 9.384.000 de lei, mai mult decât în anul 2016, când a primit 8.176.000 de lei.
Chiar dacă finanţarea a crescut în comparaţie cu anul precedent, potrivit parlamentarului, judeţul Galaţi ocupă abia locul 31 în topul judeţelor, în ceea ce priveşte alocările de fonduri pentru reţeaua de drumuri judeţene şi comunale.

Proiectele prioritare de la Transporturi

Potrivit documentelor oficiale, proiectele prioritare ale Ministerului Transporturilor pentru anul 2017 şi perspectiva 2018-2020 sunt legate de infrastructura rutieră. Este vorba despre continuarea lucrărilor la autostrada Constanţa - Nădlac (Coridorul IV), finalizarea autostrăzii Lugoj - Deva, finalizarea lucrărilor la autostrada Transilvania, autostrada Sibiu - Piteşti, finalizarea autostrăzii Sebeş - Turda, dar şi drumuri europene şi expres.        

       

Sâmbătă, 18 Februarie 2017 07:00

George Stângă, noul şef al Municipalei PNL

Senatorul George Stângă a preluat şefia Organizaţiei Municipale a PNL, după ce consilierul local Nicuşor Ciumacenco a demisionat din funcţia de preşedinte. Anunţul a fost făcut, ieri, de către parlamentar, care a precizat că mandatul său are ca principal scop organizarea alegerilor interne, care vor avea loc cel mai probabil la jumătatea lunii aprilie. "Aseară (joi seară - n.r.), Biroul Politic Judeţean, cu o majoritate covârşitoare, mi-a acordat încrederea şi, în acelaşi timp, mandatul ca într-o perioadă destul de scurtă de timp să propun, împreună cu echipa de la organizaţia municipală, un plan concret de activităţi. Îmi doresc ca, în perioada următoare, PNL să devină acel partid de care cetăţenii au nevoie. Mandatul meu de preşedinte interimar are ca principal scop organizarea transparentă şi în cadru statutar a alegerilor interne. PNL trebuie să facă un echilibru pe scena politică gălăţeană şi, nu în ultimul rând, să devină un adversar redutabil al PSD”, a declarat senatorul PNL.

Gheaţa de pe Dunăre a afectat nu doar zeci de armatori, care pierd bani din cauza traficului blocat şi a navelor scufundate de banchize, ci şi structuri care activează în domeniul securităţii şi siguranţei naţionale, precum Poliţia de Frontieră, flotila militară şi nu numai. Motiv pentru care parlamentarii de Galaţi Bogdan Rodeanu (USR) şi Victor Paul Dobre (PNL), membri în Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor, au solicitat preşedintelui Comisiei o dezbatere şi o analiză pe această temă, la care să participe şeful Statului Major General şi reprezentanţi la vârf ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi Ministerului Afacerilor Interne. Parlamentarii vor să ştie oficial cum a afectat blocajul de pe Dunăre activitatea structurilor de securitate şi siguranţă naţională, la ce riscuri suntem supuşi în astfel de situaţii, dar mai ales ce măsuri se impun pentru ca pe viitor statul român să poată interveni. „Noi nu avem cu ce să spargem gheaţa, nu avem un echipament dedicat acestui lucru. Este nava Perseus, dar, fiind maritimă, mai sus nu urcă. Ce te faci în zona Călăraşi? Pe fluvial? Noi avem în România aşa ceva? Nu avem. Indiferent de condiţiile meteo, este nevoie de suport pentru intervenţii, de dotări şi echipamente”, ne-a declarat Bogdan Rodeanu.

UPDATE sâmbătă, 18 februarie Asociația "Galaţi, oraşul meu" a decis ca acțiunea să aibă loc pe data de 1 aprilie, în intervalul 9,00 - 12,00. Pe Facebook a fost creat un eveniment dedicat campaniei, unde puteți confirma participarea:

https://www.facebook.com/events/378450749179344/

La eveniment și-a anunțat participarea și Asociația Părinților pentru Ora de Religie. Membri ai acesteia au participat și la prima ediție a campaniei.

-------------------------------------------------------------------

Asociaţia "Galaţi, oraşul meu" îi invită pe gălăţeni la cea de-a doua ediţie a campaniei de igienizare a unor morminte din Cimitirul „Eternitatea”, aparţinând unor personalităţi din oraşul nostru. „Cine doreşte să participe ca voluntar este binevenit. Acţiunea va fi organizată la începutul lunii aprilie, iar voluntarii vor aduce unelte de grădinărit, saci menajeri, mănuşi. Vă rugăm să ne comunicaţi din timp dacă doriţi să participaţi”, le-a transmis gălăţenilor Bogdan-Radu Brînzan, preşedintele ONG-ului, care a precizat că aşteaptă pe Facebook mesajele celor interesaţi.
Anul trecut, au fost igienizate (curăţate de vegetaţie, aranjat pământul, măturate plăcile, vopsite gardurile) 11 morminte aparţinând lui Costache P. Malaxa, Costache Vârlan, familiei Mantu, familiei Gamulea, Alex. C. Hepites, Olga şi Victor Macri, Toma B. Aburel, G.L. Aslan, Vincenzo Fanciotti, generalului Eustaţiu Pencovici, Zaharia Soare.

* Demiterea lui Picu Roman din funcţia de viceprimar al municipiului Galaţi ar putea fi supusă la vot în Consiliul Local, peste doar câteva zile.

Consilierul independent Simona Vreme şi aleşii PNL şi PMP au iniţiat un proiect de hotărâre privind eliberarea din funcţia de viceprimar a lui Picu Roman, pe care l-au depus, ieri, la Registratura Primăriei. Cei zece consilieri ai Opoziţiei arată, în expunerea de motive a proiectului de hotărâre, că declaraţiile viceprimarului Galaţiului, din urmă cu aproximativ o lună, „au afectat grav imaginea municipiului Galaţi, a cetăţenilor acestuia, cât şi a ţării, fapt care a pus într-o lumină proastă administraţia gălăţeană şi instituţia viceprimarului”. Mai mult, iniţiatorii proiectului de hotărâre spun că Picu Roman a încălcat art. 30 (alineatele 6 şi 7) din Constituţia României, conform cărora „Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine” şi că „Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri”. Aceştia consideră că viceprimarul Picu Roman "a adus grave atingeri de neregularitate procedurală în exercitarea funcţiei de viceprimar şi de imagine publică unităţii administrativ-teritoriale şi municipiului Galaţi (…) şi prejudicii şi în ceea ce priveşte etica profesională faţă de funcţia publică pe care o exercită".

Aleşii locali ai Opoziţiei mai amintesc, în proiectul de hotărâre, de intervenţia din Consiliul Local a profesorului Ionel Petrea, care a cerut eliberarea lui Picu Roman din funcţia de viceprimar, dar şi de o serie de articole publicate în mass-media locală şi centrală, care făceau referire la declaraţiile acestuia, care au scandalizat opinia publică.

Reamintim că, în urmă cu doar câteva săptămâni, Picu Roman declara, printre altele, într-un videoclip promovat pe internet de apropiaţii săi, că preşedintele Klaus Iohannis „urăşte poporul român, urăşte tinerii şi în laboratoarele numai de el ştiute se pregătesc crime înfiorătoare împotriva tinerilor români”.

Pentru ca viceprimarul Galaţiului să fie demis este nevoie de voturile a două treimi dintre consilierii locali. Practic, pentru eliberarea acestuia din funcţie ar trebui să voteze şi aleşi ai Puterii, dintre cei care l-au susţinut.

Picu Apostol Roman, radiografie politică. Apologia tupeului şi a trădării

Viceprimarul ruşinii

DEMITEREA lui PICU ROMAN, cerută în Consiliul Local Galați  


Asociaţiile-problemă, care au produs pagube de milioane de lei falimentatei Apaterm şi pe care Calorgal se fereşte să le sancţioneze cu sistarea serviciilor, rezumându-se doar la a le arăta cu degetul, nu mai beneficiază de apă rece încă din anul 2015. Mai mult, una dintre acestea are poprire pe conturi din partea ANAF.

Asociaţiile de proprietari nr. 371 Olt (din Micro 17), 332 din Siderurgiştilor Vest şi 269 din Doja figurează nu doar în lista neagră a Apaterm (cu circa şapte milioane de lei, la data intrării în faliment) şi a Calorgal, cu peste 400.000 de lei, ci şi în lista neagră a Apă Canal, cu peste 1,6 milioane de lei, la data de 31 ianuarie 2017, arată datele actualizate de operatorul de apă rece şi canalizare. Motiv pentru care cei trei mari datornici, care au în componenţă nu mai puţin de 1.196 de apartamente, nu mai beneficiază de servicii de apă rece şi canalizare la comun, de aproximativ doi ani. Dacă ţinem cont de istoricul negativ al celor trei asociaţii de proprietari, pe care Calorgal şi municipalitatea îl ignoră cel mai probabil, având în vedere că distribuitorul de căldură şi apă caldă se fereşte să le sisteze furnizarea de energie termică, noua societate de termoficare are toate şansele, în aceste condiţii, să calce pe urmele Apaterm. 

Voinţa politică, mai presus de rentabilitate?


Surse din administraţie susţin că societăţile de utilităţi publice, cu directori numiţi politic, au închis ochii, de-a lungul timpului, la datoriile înregistrate de asociaţii, din raţionamente politice. Mai mult, preşedinţii sau administratorii unor asociaţii de proprietari sunt membri ai unor partide care s-au aflat, aproape în permanenţă, la putere în plan local. Este şi cazul Asociaţiei nr. 371 Olt, al cărui administrator este Aurica Gaiu, membru ALDE Galaţi (în trecut, al PC), angajată a Serviciului Public Judeţean de Administrare a Domeniului Public şi Privat, din subordinea Consiliului Judeţean. Aceasta s-a aflat pe lista de candidaţi a ALDE pentru Consiliul Local, iar în decembrie a candidat şi la parlamentare. Administratoarea nu a putut fi contactată.

332 şi 269, acelaşi administrator


Asociaţiile nr. 332 şi 269 nu au, în prezent, în comun doar o avalanşă de datorii, ci şi administratorul, pe Liliana Neculiţa. Asociaţia 332 are, de la începutul anului, şi poprire pe conturi dispusă de ANAF, pentru datorii înregistrate la bugetul statului de 61.029 de lei. Suma reprezintă de fapt contribuţii neachitate pentru salariile plătite celor din cadrul asociaţiei, în perioada 2014-2016. „A fost formulată sesizare către IPJ Galaţi împotriva reprezentanţilor legali ai Asociaţiei, au fost purtate discuţii cu doamna administrator pentru a evita blocarea activităţii asociaţiei. Aceasta şi-a luat angajamentul că va plăti lunar sume consistente pentru diminuarea datoriilor, dar până la data de 29.12.2016 nu a efectuat nicio plată”, au precizat reprezentanţii ANAF.

"Recuperăm foarte greu datoriile de la locatari"


Săptămâna trecută, Calorgal sublinia că „oferta de a încheia convenţii individuale de plată a fost întâmpinată cu refuz în cazul asociaţiilor 371 Olt şi 332 şi tergiversată în cazul asociaţiei de proprietari 269”. Administratoarea Asociaţiei nr. 332 contrazice însă afirmaţiile reprezentanţilor societăţii de termoficare şi spune că cei dependenţi de energia termică furnizată în sistem centralizat au semnat convenţiile individuale, iar acestea au fost înaintate către Calorgal în luna noiembrie a anului trecut. „Nu am refuzat. Ne-au spus că nu au finalizat acel program de facturare individuală şi, prin urmare, nu pot aplica aşa ceva. Am făcut cu ei chiar şi un contract de cedare creanţă, în aşa fel încât Calorgal să recupereze direct de la proprietar. Noi recuperăm foarte greu datoriile de la locatari”, a precizat administratoarea. Aceasta a spus că unele procese intentate datornicilor au fost suspendate în instanţă pentru că asociaţia nu a putut face dovada că cei acţionaţi erau proprietari de drept.

Ce spune primarul


Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, ne-a declarat că pe această temă a avut o discuţie, săptămâna trecută, cu directorul general al Calorgal, Marian Alexandru. Edilul a recunoscut că noua societate de termoficare se va confrunta cu mari probleme, în cazul în care nu va reuşi să ia măsuri. Ionuţ Pucheanu ne-a declarat însă că "trebuie găsită o soluţie prin care bun platnicii să fie diferenţiaţi de rău platnici, astfel încât să ne putem achita obligaţiile faţă de bun platnici. Nu se mai poate ca lucrurile să funcţioneze aşa. Dacă nu se renunţă la sistemul acesta de furnizare şi facturare la comun, Primăria, prin Calorgal, va continua să acumuleze datorii şi nici nu va mai putea să îşi achite îndatoririle faţă de oamenii care îşi plătesc facturile".


Marți, 14 februarie, apa rece va fi oprită în două cartiere din Galați. Astfel, cei care locuiesc în cartierul I.C. Frimu, pe strada Nae Leonard, la blocurile C5A, C5B (scările 3 şi 4) şi C5C, nu vor beneficia, între orele 9,00 şi 11,00, de apă rece, din cauza unei avarii care s-a produs la reţeaua Apă Canal.

Tot marți, alimentarea cu apă rece va fi întreruptă, între orele 9,00 şi 11,00, şi pentru cei care locuiesc la blocurile F5, F5A şi F7, din cartierul Micro 17, pentru înlocuirea unei vane.

UPDATE, 14 februarie Plenul Senatului a adoptat OUG 14

Plenul Senatului a adoptat, marţi, în unanimitate, proiectul de lege de adoptare a OUG 14/2017, care abrogă Ordonanţa 13 de modificare a Codurilor penale, informează Hotnews. Potrivit jurnaliştilor din presa centrală, au fost înregistrate 118 voturi "pentru" şi niciun vot "împotrivă". Proiectul a fost transmis la Camera Deputaţilor, care reprezintă, de altfel, forul decizional.
După ce USR şi PNL au cerut să fie discutată şi OUG 13, care se află, la rândul său, în procedură legislativă la Senat, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut o pauză de consultări cu liderii de grup. Ulterior, solicitarea a fost supusă la vot şi respinsă.

----------------------------------------

Comisia juridică a Senatului a adoptat, în unanimitate, în această seară, proiectul de Lege de aprobare a OUG 14/2017, prin care a fost abrogată controversata Ordonanță de Urgență nr. 13/2017, ne-a declarat senatorul USR de Galați, George-Edward Dircă, membru în Comisia juridică. Parlamentarul ne-a spus totodată că USR și PNL au solicitat suplimentarea ordinii de zi în așa fel încât să fie dezbătută, în aceeași ședință, și OUG 13, însă senatorii puterii au refuzat categoric. George-Edward Dircă și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că senatorii PSD și ALDE refuză să ia în discuție controversata OUG 13, care a scos în stradă sute de mii de români. USR a făcut și două amendamente la proiectul de Lege de aprobare a OUG 14/2017, de armonizare a unor chestiuni legislative, care au fost aprobate de către Comisie.

Scandal: un procuror, dat afară


Potrivit jurnaliștilor din presa centrală, în această seară, la Comisia juridică a avut loc un scandal, după ce președintele acesteia, Șerban Nicolae (PSD), a dat afară un reprezentant al Parchetului General al României. Incidentul ne-a fost confirmat de către senatorul George-Edward Dircă.

Potrivit Hotnews, președintele Comisiei juridice din Senat a dat-o afară pe reprezentata Parchetului General când aceasta a luat cuvântul la dezbateri la invitația senatoarei Alina Gorghiu. Nicolae a acuzat-o pe aceasta că a venit neinvitată la comisie și a rugat-o să părăsească sala. "Senatorul PSD i-a spus reprezentantei Ministerului Public, procurorul Irina Kuglay, să nu "o ia în nume personal", dar a făcut o referire și la "salariul" procurorului general. Aceasta a părăsit sala, însă scandalul a continuat cu o ceartă între Gorghiu și Nicolae", arată Hotnews.

Pagina 1 din 235