Iasmina Stoianovici

Iasmina Stoianovici


Astăzi, 22 februarie 2017, de la ora 12,00, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, va avea loc vernisajul expoziţiei temporare „Arii protejate din judeţul Galaţi”, în care, în premieră, sunt prezentate informaţii despre cele 17 habitate naturale protejate ale judeţului nostru, cu speciile din flora şi fauna sălbatică pe care le conţin.

În cadrul expoziţiei vor fi expuse peste 53 specii de păsări şi mamifere sălbatice naturalizate, aparţinând patrimoniului instituţiei muzeale gălăţene, care reprezintă o mică parte din biodiversitatea existentă pe teritoriul judeţului. Unele dintre acestea, precum egreta mare, cormoranul mic, stârcul galben, acvila ţipătoare mare, turturica, călifarul alb, vidra, pisica sălbatică sunt specii protejate prin diverse legi. Din totalul celor 17 arii naturale protejate de pe teritoriul judeţului Galaţi,  în cadrul expoziţiei temporare sunt prezentate trei dintre cele mai importante: Parcul Natural „Lunca Joasă a Prutului Inferior”, Rezervaţia Naturală Pădurea Breana Roşcani şi Rezervaţia Naturală Pădurea Gârboavele, care constituie mediul de viaţă pentru cele peste 53 de specii de păsări şi mamifere expuse.

Principalele tipuri de habitate protejate de pe teritoriul judeţului sunt: habitatele de pădure, de pajişti şi habitatele de apă dulce.

Prezentarea ariilor protejate în cadrul expoziţiei temporare are ca scop creşterea gradului de conştientizare în rândul vizitatorilor asupra importanţei conservării şi protejării biodiversităţii.

Expoziţia este completată cu puncte interactive care constau în jocuri educative ce au la bază tehnologii de ultimă generaţie din domeniul IT (masă multi-touch, kinect, tablete), pe care copiii şi nu numai, le vor aprecia cu siguranţă. Expoziţia temporară “Arii protejate din judeţul Galaţi” va putea fi vizitată la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi până pe 11 martie 2018.

Marți, 21 Februarie 2017 13:00

Ziua Darwin, sărbătorită de gălăţeni


Luna aceasta, Librăria "Donaris" marchează Ziua Darwin printr-un eveniment dedicat evoluţiei umane. Sâmbătă, 25 februarie, de la ora 18,00 se va desfăşura conferinţa intitulată „Evoluţia umană: povestea devenirii noastre”, alături de Eduard Olaru (paleoartist), Mădălin Şerban (biolog) şi manager al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” şi Doru Căstăian (profesor de filozofie).


Persoanele cu handicap deţinătoare de autoturisme adaptate handicapului, precum şi persoanele care au în îngrijire persoane cu handicap beneficiază de scutire de la plata tarifului de utilizare a reţelelor de drumuri naţionale (rovinieta).

Pentru a intra în posesia rovinietei persoanele cu handicap vor depune fie la primăriile din localitatea de domiciliu sau reşedinţă, fie la direcţiile generale de asistenţă socială o cerere însoţită de următoarele documente în copie: documentul care atestă încadrarea în grad de handicap, actul de identitate şi certificatul de înmatriculare sau cartea de identitate a autovehiculului.

În urma sesizării făcute de mai mulţi locatari, am aflat că strada Saturn, din cartierul Ţiglina I, este tot mai slab iluminată. De ceva timp, strada rămâne în beznă, după lăsarea serii. Deşi pe stradă sunt stâlpi de iluminat public, singura sursă de lumină în anumite zone o reprezintă semafoarele, becurile din casele oamenilor şi reclamele luminoase amplasate pe magazine sau farmacii.
Drept urmare, haitele de câini şi gropile reprezintă un adevărat pericol pentru cetăţeni, imediat ce se lasă întunericul. "Iarna nu poţi circula liniştit după ora 19,00. Suntem terorizaţi de haitele de câini şi de teama de a nu cădea într-o groapă sau într-o canalizare descoperită. De ani de zile, tot facem sesizări, dar problema nu s-a rezolvat decât pentru scurt timp. Tot sperăm să fim şi noi luaţi în seamă”, ne-a spus o femeie indignată.

Sâmbătă, 18 Februarie 2017 10:30

Alergăm pentru sănătatea lui Patrick

Duminică, 19 februarie, de la ora 10,00, puteţi reda zâmbetul unui copil, participând la crosul caritabil organizat de Cristi Onofrei, în Grădina Publică.
Reamintim că Patrick Garabajiu, de 11 ani, este din Republica Moldova, mai exact din satul Cepeleuţi, raionul Edineţ. Băieţelul a fost dus de urgenţă la un spital din Chişinău, chiar la începutul anului, unde medicii i-au spus că suferă de o simplă viroză. Pentru că starea lui Patrick se agrava de la o zi la alta, doctorii au făcut mai multe investigaţii şi au constatat că băieţelul are leucemie limfoblastică acută, o boală cumplită.
Zilele acestea am aflat că băieţelul se află într-un spital din Turcia, iar tratamentul dă randamente, astfel că starea lui de sănătate s-a mai îmbunătăţit. Băieţelul este obosit, depresiv, nu mai vorbeşte cu nimeni şi îşi doreşte să vină cât mai curând acasă.
Costul tratamentului se ridică la 124.000 de euro, o sumă imposibil de obţinut de către părinţii băieţelului. Cei care doresc să ajute pot dona orice sumă în conturile Asociaţiei “Salvează o inimă”: Cont RON: RO 05 BTRL 0070 1205 W828 70 XX, Cont Euro: RO 28 BTRL EUR CRT 00 W828 7001, CONT USD: RO 68 BTRL USD CRT 00 W828 7001 - COD SWIFT: BTRLRO22, COD BIC: BTRL.
Vă asigurăm că Patrick speră că, duminică, veţi alerga şi veţi dona pentru el.

 

În fiecare an, pe 24 februarie, românii sărbătoresc Dragobetele, echivalentul sărbătorii anglosaxone a Sfântului Valentin.

Ziua lui Dragobete, zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii, coincide din punct de vedere al calendaristicii ortodoxe cu sărbătoarea Aflării Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Sărbătoarea are însă origini străvechi. Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior în protector al tinerilor şi în patron al iubirii. Urmând firul anumitor legende populare, se pare că Dragobete (numit şi “Cap de primăvară”, “Năvalnicul” sau “Logodnicul Păsărilor”) nu era nimeni altul decât fiul Babei Dochia, un flăcău extrem de chipeş şi iubăreţ, care seducea femeile care îi ieşeau în cale.

De unde vine numele lui Dragobete

Se crede că provenienţa numelui Dragobete vine din slava veche, de la cuvintele „dragu” şi „biti”, care s-ar traduce prin „a fi drag”, sau de la cuvintele dacice „trago” - ţap şi „pede” - picioare, acestea transformându-se, în timp, în drago, respectiv, bete. Dacii au avut o divinitate celebrată în această perioadă a anului, divinitate al cărei nume nu s-a păstrat.

"Zburătoritul" sau sărutul de logodnă

În vremuri de demult, în această zi de mare sărbătoare, tinerii îmbrăcaţi în straie frumoase obişnuiau să se strângă în păduri şi să culeagă în buchete cele dintâi flori ale primăverii. La ceasul prânzului, fetele porneau în fugă către sat, iar băieţii le fugăreau, încercând să le prindă şi să le dea un sărut. De aici şi celebra zicală "Dragobetele sărută fetele".
Dacă băiatul îi era drag fetei, aceasta se lăsa prinsă, sărutul fiind considerat echivalent al logodnei şi al începutului iubirii între cei doi. Conform anumitor superstiţii din bătrâni, cei care nu sărbătoreau această zi erau pedepsiţi să nu poată iubi în acel an.

Nu ai voie să superi femeile

Este obligatoriu ca bărbaţii să se afle în relaţii cordiale cu persoanele de sex feminin. Bărbaţii nu au voie să necăjească femeile şi nici să se certe, altfel îi aşteptă o primăvară cu ghinion şi un an deloc prielnic. Lucrările câmpului, ţesutul, cusutul, treburile grele ale gospodăriei nu sunt permise în această zi. În schimb, curăţenie se poate face, fiind considerată aducătoare de spor şi prospeţime.

Fără lacrimi, cu busuioc sub pernă

Nu ai voie să plângi în ziua de Dragobete. Se spune ca lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri şi supărări în lunile care vor urma.
În unele zone ale ţării, ajunul Dragobetelui este asemănător cu noaptea de Bobotează. Fetele tinere, curioase să îşi afle ursitul, îşi pun busuioc sfinţit sub pernă, având credinţa că Dragobetele le va ajuta să-şi găsească iubirea adevărată.

Vizitele noastre la Fundaţia Comunitară din Galaţi au continuat şi săptămâna aceasta. Am fost onorată şi încântată să descopăr un alt beneficiar al fondului de burse ce au ca scop prevenirea abandonului şcolar.

De data aceasta, am întâlnit o altă domnişoară ambiţioasă, voioasă, plină de viaţă şi inteligentă. Mihaela Drăgan are 15 ani şi este elevă în clasa a IX-a la Colegiul National "Mihail Kogalniceanu", profilul “Ştiinţele naturii”, unde a intrat cu media 9,37. A ajuns la Fundaţia Comunitară tot prin intermediul dirigintei, care o consideră un copil inteligent, cuminte şi cu o ambiţie deosebită, dar nu în ultimul rând datorită mediei sale generale de 10, din şcoala generală pe care a urmat-o la Slobozia Conachi.
Viaţa nu a fost mereu blândă cu ea, trecând la doar 12 ani printr-un moment care ar marca pe oricine, indiferent de vârstă. “În prezent, suntem eu, mama şi sora mea, în vârstă de 20 de ani. Tatăl meu s-a sinucis când eu aveam 12 ani. Ne-am simţit foarte singure în faţa necazurilor. A fost un moment dureros, care m-a învăţat că trebuie să nu cedez, orice ar fi, şi că trebuie să lupt pentru a deveni cineva şi pentru a-mi ajuta familia”, ne mărturiseşte tânăra, cu ochii aproape în lacrimi.
Acest moment nefericit nu a împiedicat-o, însă, pe tânără să lupte pentru a-şi îndeplini visurile. În perioada şcolii gimnaziale, Mihaela a participat la numeroase olimpiade şi concursuri, unde a adunat multe premii şi menţiuni. “Am participat la Concursul Naţional “Europa de Mâine” şi la concursul “Democraţie şi Toleranţă”. Aici am trăit o experienţă extraordinară. Alături de alţi patru elevi am organizat proiecte prin intermediul cărora am ajutat copii cu o situaţie financiară mai puţin fericită. Am mai participat la Olimpiada de Limba şi Literatura Română, unde am ajuns până în etapa judeţeană, la Olimpiada de Geografie, unde am luat menţiune la etapa judeţeană. Am mers şi la Olimpiada de Religie, la Olimpiada de Cultură Civică şi la alte concursuri pe teme de istorie, fizică sau chimie”, ne-a mai povestit interlocutoarea.
Ne spune plină de entuziasm că ştie de ce a ales acest profil şi că va lupta până în pânzele albe pentru a-şi îndeplini visul. “Îmi doresc foarte mult să devin un medic bun, care să pună pe primul loc viaţa pacienţilor şi apoi banii. Ştiu că în România este foarte greu, ştiu la ce luptă am pornit, dar nimeni nu mă poate face să mă răzgândesc. Oamenii au nevoie de ajutor şi de medici devotaţi. Eu vreau să rămân în ţara mea”, ne spune Mihaela.
În timpul liber, Mihaela încearcă tot felul de reţete, fiind pasionată de gătit, cântă, citeşte foarte mult şi face tot posibilul pentru a-şi ajuta familia. “Câteodată trebuie să încercăm să ne detaşăm de problemele pe care le avem. Ştiu că poate fi dureros, dar numai aşa vă puteţi descoperi şi puteţi merge mai departe. Luptaţi mereu pentru ceea ce iubiţi!”, a concluzionat Mihaela.

Miercuri, 15 Februarie 2017 06:00

"Vise pe gheaţă" a fost un SUCCES


Evenimentul caritabil "Vise pe gheaţă", organizat de Asociaţia de Sprijin pentru Părinţi şi Copii cu Autism (APCA), aflat la a doua ediţie, s-a dovedit a fi o reuşită. În urma acestei seri speciale, în care au fost închiriate 150 de perechi de patine, asociaţia a strâns, în urma donaţiilor făcute de gălăţeni, suma de 1.892 de lei.

Miercuri, 15 Februarie 2017 12:00

ZIua Internaţională a Cititului Împreună


Pe 16 februarie, se celebrează Ziua Internaţională a Cititului Împreună (ZICI), prin sesiuni de lectură organizate în 80 de biblioteci, şcoli şi librării, din 29 de judeţe. În Galaţi, la ZICI 2017 vă aşteaptă Atelierul de Meşterit Poveşti şi Librăria "Donaris". Evenimentul, marcat de milioane de oameni în peste 100 de ţări, va aduce la Galaţi sesiuni de lectură publică dedicate copiilor şi un atelier dedicat părinţilor, activităţi creative şi educative, tombole cu premii şi multe alte surprize.

Programul grupelor de copii se va desfăşura joi, 16 februarie, astfel: de la ora 12,00, grupa 2-3 ani; de la ora 16.00 şi de la ora 17,15, grupa 4-6 ani; de la ora 18,30, grupa 7-10 ani. Atelierul dedicat părinţilor se va desfasura vineri, 17 februarie, de la ora 18,00, fiind coordonat de psiholog Nicoleta Popleşanu. Acţiunile vor avea loc la Librăria "Donaris", str. Nicolae Bălcescu nr. 26.

Participarea este gratuită, însă este valabilă numai în baza rezervării la numărul de telefon 0751.819.810.

ZICI 2017, sub egida Lit World, coordonată de către Citim Împreună România.


Valentine’s Day este o sărbătoare pe care unele persoane o consideră împrumutată din Statele Unite ale Americii şi fără tangenţă cu tradiţiile noastre. Cu toate acestea, mulţi o apreciază şi încearcă să se bucure de ea, petrecând clipe romantice alături de partenerii de viaţă.

Pentru unii oameni, Valentine's Day nu este doar o sărbătoare oarecare, ci reprezintă o şansă de a le arăta persoanelor iubite cât de mult contează în viaţa lor. Din acest motiv, uneori, devine dificil de organizat o întâlnire perfectă, deoarece stresul cauzat de ideea că totul trebuie să fie bine le poate da îndrăgostiţilor mari bătăi de cap.

Tocmai de aceea ne-am gândit să vă scoatem din impas şi să vă împărtăşim câteva idei, care sperăm să vă fie de ajutor: Una dintre ele ar fi organizarea unei cine romantice. Deşi ar putea suna banal, pentru că toată lumea face asta, nu puteţi da niciodată greş. Dacă renunţaţi la restaurantele pretenţioase şi alegeţi să creaţi un ambient romantic în propria locuinţă, totul va fi mai mult decât perfect. Cu ceva lumânări aprinse în cameră şi ceva aromat preparat la cuptor, totul asezonat cu muzică în surdină şi o conversaţie care să meargă la inimă, ar putea fi reţeta unei seri de neuitat. „Îmi voi surprinde iubita cu o seară liniştită. Linişte pentru ea. Am să îi pun un pahar mare cu vin pe masă, la TV serialul ei preferat şi eu o să gătesc şi o să spăl şi vasele”, ne spune Alin.

O zi petrecută la patinoar este o altă idee ingenioasă de a oferi persoanei iubite momente speciale. Cei care vor să plutească graţios pe gheaţă, mână-n mână cu iubita, trebuie să ştie că astăzi, de Ziua Îndrăgostiţilor, intrarea la Patinoarul artificial este gratuită.

O rezervare la restaurantul preferat, urmată de o seară romantică petrecută acasă, în doi, la un maraton de filme amuzante şi „dulci” este o altă idee bună. La restaurant poţi încerca ceva nou, ca mâncarea libaneză, indiană sau chinezească. După o cină delicioasă îţi poţi surprinde partenerul cu o lenjerie nouă sexy, o sticlă de şampanie şi multe lumânări.

„Eu, una, i-aş cumpăra ceva ce ştiu că îşi doreşte şi i-aş duce cadoul la muncă, pentru a-l surprinde. După aceea, am lua prânzul sau cina împreună, la un restaurant nou. Acasă l-ar aştepta multe lumânări, o tonă de filme sau jocuri în doi. Cred că e foarte important să petreci ziua asta specială lângă persoana iubită”, ne mărturiseşte Andreea.

Pagina 1 din 88