Iasmina Stoianovici

Iasmina Stoianovici

Sâmbătă, 21 Ianuarie 2017 10:30

Cum pot bătrânii să ocupe un pat la cămin

Vârstnicii care nu se mai pot îngriji singuri, sunt părăsiţi de membrii familiei sau nu au un acoperiş deasupra capului pot găsi adăpost la Căminul pentru Persoane Vârstnice "Sfântul Spiridon" din Galaţi.

Pentru ca acest cămin să le devină "acasă", bătrânii trebuie să fie pensionari, să aibă domiciliul stabil în municipiul Galaţi, să nu aibă spaţiu corespunzător de locuit sau menţinerea la domiciliu să nu fie posibilă din motive socio-medicale, starea psihică să le permită inserţia în colectivitate, să necesite îngrijire medicală şi să nu aibă susţinători legali. De asemenea, este nevoie de referinţe bune din partea comunităţii (persoana să nu fie violentă, să nu consume alcool).
Serviciile de care vor avea parte bătrânii sunt: găzduire pe perioadă nedeterminată, hrană, îngrijire, consiliere, socializare şi recreere, asistenţă medicală, servicii socio-medicale pentru recuperare, kinetoterapie şi masaj.
Pentru înscrierea în evidenţele Căminului pentru Persoane Vârstnice "Sfântul Spiridon" sunt necesare următoarele acte: cupon de pensie, copie după actul de identitate, copie după certificatul de naştere, copie după certificatul de deces al soţului sau soţiei, copie după certificatul de căsătorie, copie după hotărârea definitivă de divorţ (după caz), copie după actul casei, conform cu domiciliul stabil, copie după actul de concesiune de înhumare (dacă există), copie după actele de identitate ale descendenţilor şi membrilor de familie, adeverinţă de venit eliberată de Administraţia Financiară a municipiului Galaţi, adeverinţă privind bunurile mobile şi imobile, eliberate de Administraţia Financiară, declaraţie notarială privind lipsa susţinătorilor legali (după caz), declaraţie notarială privind asumarea obligaţiei de înmormântare, în cazul bătrânilor fără discernământ este obligaţie anexarea copiei după actul de curatelă. Alte acte medicale: VDRL, MRF, test HIV/SIDA, examen coproparazitologic, examen coprobacteriologic, examen psihiatric cu avizul medicului specialist că poate locui în colectivitate, adeverinţă medicală că nu suferă de boli contagioase, copie după fişa medicală de la medicul de familie, dar şi acte relevante în susţinerea cazului.

Simona Elena Petrică are, la doar 30 de ani, o tumoare de trei centimetri la nivelul creierului. În urmă cu şapte ani, tânăra a fost diagnosticată cu o mică tumoare. Împreună cu familia, Simona a decis să meargă să se opereze la Bucureşti. În urma intervenţiei chirurgicale, fata a fost externată şi declarată complet sănătoasă.
Prin urmare, a decis să îşi vadă fericită de viaţă, crezând că groaza a luat sfârşit.
„A fost la  doctor şi i  s-a găsit o tumoare de trei centimetri care îi apasă pe un centru nervos, riscând să îşi piardă vederea. A găsit o clinică în Germania, disponibilă să o opereze, însă intervenţia chirurgicală este mult prea costisitoare, ajunge la suma de 32.000 de euro, bani pe care tânăra se străduieşte să îi strângă. Am înţeles că în urma analizelor pe care Simona i le-a trimis medicului, acesta i-ar fi transmis că trebuie operată cât mai curând posibil. Sper din tot sufletul să reuşim să strângem măcar o parte din bani. Este un om extraordinar", ne-a spus prietena tinerei.
Cei care îşi doresc să îi întindă o mână de ajutor Simonei o pot face donând orice sumă de bani în conturile:

ContIBAN LEI: RO28RNCB0705060783300006
Cont IBAN EURO: RO98RNCB0705060783300007
Cont IBAN DOLARI: RO71RNCB0705060783300008
Cod swift pentru transfer internaţional: RNCBROBU

Conturile sunt deschide la Banca Comercială Română.

Cercetătorii de la Universitatea din California de Sud au stabilit, în urma unor teste, care este vârsta ideală pentru a deveni mamă, iar rezultatul a fost surprinzător.
Creşterea unui copil este o călătorie minunată în viaţa unei femei, care poate aduce fericire şi bucurie, dar care impune şi provocări sau griji, indiferent de vârstă. Astfel, se impune întrebarea: există momentul potrivit sau vârsta cea mai bună pentru a deveni mamă? Un studiu recent arată că a deveni mamă la vârsta de 35 de ani aduce o mulţime de beneficii, scrie „Bright Side“.
Cercetătorii de la Universitatea din California de Sud au făcut mai multe teste asupra a 830 de femei aflate la menopauză. Participantele au fost testate cu privire la planificare, percepţie vizuală, memorie verbală, concentrare şi atenție. Experţii au descoperit că femeile care au avut primul copil după 24 de ani s-au descurcat mai bine la testele de acuitate mentală, la rezolvarea problemelor şi la abilităţile verbale, în comparaţie cu cele care au devenit mame între 15 şi 24 ani. Femeile care au devenit mame ultima oară după 35 de ani aveau memorie verbală foarte bună.
A decide când să faci un copil nu este un lucru simplu, iar sarcina, la orice vârstă, are avantajele şi dezavantajele ei. Cel mai important lucru este să îţi consulţi în prealabil medicul ca să poţi avea o sarcină uşoară şi sănătoasă.

Sâmbătă, 21 Ianuarie 2017 10:00

Să-l ajutăm pe Patrick să trăiască!

Anul acesta, Cristi Onofrei începe seria evenimentelor sportive cu scop caritabil cu o poveste tulburătoare. Evenimentul se va desfăşura pe 19 februarie, de la ora 10,00, în Grădina Publică.

Nimeni nu ne poate da prea multe garanţii, atunci când suntem diagnosticaţi cu o boală necruţătoare, ce ne schimbă viaţa complet, în doar câteva secunde.
Un băieţel de 11 ani, a fost diagnosticat cu leucemie limfoblastică acută. Patrick Garabajiu este din Republica Moldova, mai exact din satul Cepeleuţi, raionul Edineţ. Băieţelul a fost dus de urgenţă la un spital din Chişinău, chiar la începutul anului, unde medicii i-au spus că suferă de o simplă viroză. Pentru că starea lui Patrick se agrava de la o zi la alta, doctorii au făcut mai multe investigaţii şi au constatat că băieţelul suferă de o boală cumplită, care a pus stăpânire pe 90 la sută din corpul deja slăbit al băieţelului.
Medicii din Republica Moldova au fost rezervaţi în privinţa şanselor lui Patrick şi de aceea familia băieţelului a hotărât să îl interneze la un spital din Istanbul, la Medical Center Park. I s-a recomandat o lună de chimioterapie (procedură deja începută), pentru ca, mai apoi, să poată face un transplant de celule stem. Costul tratamentului se ridică la 124.000 de euro, o sumă imposibil de obţinut de către părinţii băieţelului.
“Sunt Patrick Garabajiu, am 11 ani, sunt clasa a IV-a şi sunt foarte iubit de părinţii mei şi de sora mai mare. Fac sport zilnic, am rezultate foarte bune la învăţătură şi îmi doresc ca, într-o bună zi, să devin arhitect şi să proiectez clădiri care vor rămâne în istorie. Vreau să mă întorc la şcoală, vreau să fac lucruri minunate cu viaţa mea, vreau să ajut şi eu alţi oameni. Nu vreau să mor, vreau să trăiesc şi să îmi fac familia fericită. Vă rog din suflet ajutaţi-mă să trăiesc!”ne transmite Patrick, printr-un mesaj emoţionant. Cei care doresc să ajute pot dona orice sumă în conturile: 

Cont RON: RO 05 BTRL 0070 1205 W828 70 XX
Cont Euro: RO 28 BTRL EUR CRT 00 W828 7001
CONT USD: RO 68 BTRL USD CRT 00 W828 7001
COD SWIFT: BTRLRO22
COD BIC: BTRL

Toate conturile sunt deschise pe numele Asociaţiei “Salvează o inimă”.

Vineri, 13 Ianuarie 2017 21:00

Lansarea noului album "Luna Amară"


La început de nou an, trupa "Luna Amară" lansează un nou album, intitulat "Aproape". Sâmbătă, 14 ianuarie, de la ora 21,00, în Daily Pub, puteţi asculta cele mai noi piese ale trupei.

"Luna Amară" este o formaţie de muzică rock,  fondată în 1999, sub numele "Tanagra". Debutul pe scenă a avut loc în primăvara anului 2000, după care a fost schimbat şi numele, în "Luna Amară", pentru că fanilor le era greu să reţină vechiul nume. La sfârşitul anului 2016, trupa a lansat un nou material, intitulat „Aproape”, care cuprinde şapte piese, într-un stil electro-acustic.

Vineri, 13 Ianuarie 2017 20:30

Stand-up comedy


Duminică, 15 ianuarie, de la ora 19,00, puteţi lua parte, în Teatris, la un show de comedie de excepţie, alături de Cristi Priză, Ionuţ Rusu şi Tibi Neuronu.

Tibi Neuronu este cunoscut pentru filmele „Show Time” şi interviurile „România beată”, este membru fondator al trupei „Show Time” şi face stand-up comedy de şapte ani. Unul din cele mai accesate bloguri de divertisment, neuronu.ro, este administrat tot de el. Cristi Priză este un comediant din ce în ce mai prezent pe scenele din România, iar pe Ionuţ Rusu l-aţi văzut la "IUmor", unde a câştigat simpatia telespectatorilor şi votul juriului, mergând direct în finală.

Preţul unui bilet la acest spectacol este de 30 de lei.


Cu toţii ne dorim să ne dezvoltăm profesional, să ne întemeiem o familie şi să fim fericiţi. Din păcate, rareori ne dăm seama cât de important este să fim sănătoşi. Nu ne putem imagina că tocmai noi am putea fi diagnosticaţi într-o zi cu o boală, care ne-ar putea schimba viaţa radical. Realizăm cât de mult contează sănătatea abia atunci când apar diferite probleme.

Simona Elena Petrică suferă, la doar 30 de ani, de sindromul cushing, care i-a provocat o tumoare de trei centimetri la nivelul creierului.

În urmă cu şapte ani tânăra a fost diagnosticată cu o mică tumoare. Împreună cu familia, Simona a decis să meargă să se opereze la Bucureşti. În urma intervenţiei chirurgicale, fata a fost externată şi declarată complet sănătoasă.

Prin urmare, a decis să îşi vadă fericită de viaţă, crezând că groaza a luat sfârşit. Din nefericire, soarta a surprins-o din nou, într-un mod neplăcut pe Simona.

„În urmă cu puţin timp ne-a spus şi nouă că a fost diagnosticată cu o tumoare de trei centimetri care, mai nou, îi apasă pe un centru nervos, riscând să îşi piardă vederea. Acum a găsit o clinică în Germania, disponibilă să o opereze, însă intervenţia chirurgicală este mult prea costisitoare. Aceasta ajunge la suma de 32.000 de euro, bani pe care tânăra se străduieşte din răsputeri să îi strângă”, ne-a povestit o prietenă apropiată a Simonei. 

După numeroase investigaţii în România, Simona şi-a pierdut treptat curajul şi optimismul. O altă intervenţie în ţară, ar fi mult prea riscantă, iar tânăra trebuie operată în luna martie.

"Am înţeles că în urma analizelor pe care Simona i le-a trimis medicului, acesta i-ar fi transmis că trebuie operată cât mai curând posibil. Sper din tot sufletul să reuşim să strângem măcar o parte din bani. Este un om extraordinar", ne-a mai spus prietena tinerei.

Cei care îşi doresc să îi întindă o mână de ajutor Simonei o pot face donând orice sumă de bani în conturile:

Cont IBAN LEI: RO28RNCB0705060783300006
Cont IBAN EURO: RO98RNCB0705060783300007
Cont IBAN DOLARI: RO71RNCB0705060783300008
Cod swift pentru transfer internaţional: RNCBROBU

Conturile sunt deschide la Banca Comercială Română.

Duminică, 15 Ianuarie 2017 08:00

Cât COSTĂ căciuliţele pentru copii


În ultimele săptămâni, vremea s-a răcit considerabil, având în vedere şi codurile portocalii de ninsoare sau ger. Cu siguranţă, copiii sunt mult mai sensibili şi expuşi la o răceală acum. Pentru a vă oferi o mână de ajutor am umblat prin câteva supermarketuri şi am adunat preţuri pentru căciuliţe, mânuşi sau fulare.

De exemplu, în Careffour găsiţi căciuliţe simple, universale, pentru categoria de vârstă 4-7 ani, la preţul de 15 lei. Tot de aici puteţi achiziţiona căciuliţe flauşate unisex, de toate culorile la 8 lei. Un fes pentru băieţei, cu imprimeu special, ca Star Wars sau Spider Man este puţin mai costisitor, ajungând la preţul de 25 de lei. Nici fetiţele nu sunt mai prejos când vine vorba de modă. O căciuliţă pentru fetiţe care are urechi de ursuleţ costă 35 de lei, în timp ce una imprimată cu prinţesele din desenul animat Frozen, ajunge la 40 lei.

Tot în Carrefour găsiţi fulare simple universale la preţul de 15 de lei. Dacă doriţi să le cumpăraţi micuţilor ceva special puteţi cumpăra fularul imprimat cu Frozen la 30 de lei pentru fetiţe, iar pentru băieţei puteţi achiziţiona fularul cu maşinuţe Disney tot la acelaşi preţ.

Şi mănuşile au un preţ acceptabil. Costul acestora diferă în funcţie de calitate şi de model. De exemplu, puteţi achiziţiona mănuşi simple la preţul de 6 lei, dar dacă vreţi ceva mai bun din punct de vedere calitativ, le puteţi cumpăra din material impermeabil la 25 de lei.

Şi în Auchan găsiţi fesuri simple la 15 lei, dar şi speciale pentru fetiţe cu imprimeu din desenul animat Frozen la 25 de lei. Găsiţi căciuliţe şi pentru băieţei cu imprimeuri din filmul Star Wars. Tot aici puteţi cumpăra un set format din căciuliţă şi fular la doar 12 lei, atât pentru fete, cât şi pentru băieţei. Puteţi să dotaţi garderoba copilului şi cu un fular separat, de orice culoare, la preţul de numai 10 lei.

Sâmbătă, 14 Ianuarie 2017 00:00

Ortodocşii de rit vechi trec în anul nou

La două săptămâni după petrecerile “oficiale” de Revelion, este sărbătoare şi pentru ortodocşii de rit vechi. Aceştia sărbătoresc trecerea în noul an în noaptea din 13 spre 14 ianuarie, după calendarul Iulian.

Credincioşii creştini de rit vechi fac parte din biserici ortodoxe care nu au preluat calendarul Iulian îndreptat, precum şi de creştinii care nu au acceptat îndreptarea calendarului de către bisericile din care făceau parte. Pentru sârbi, ucraineni, ruşi şi lipoveni, această noapte înseamnă mese întinse până la ziuă, muzică şi multă veselie.

În satele din Republica Moldova, obiceiurile de Anul Nou sunt păstrate cu sfinţenie. Cete de tineri colindă uliţele satului şi pocnesc din bice. Aceştia merg cu uratul din casă în casă cu tălăngi şi buhaiuri pentru un an mai roditor şi mai îmbelşugat.

Apoi, flăcăii încing şi dansul căluţilor, pentru ca gospodăriile să fie protejate în anul care vine. Obiceiul de a ura în prag de An Nou datează din cele mai vechi timpuri. Tinerii colindă în ultimele zile ale anului prin sat şi fac urări pentru fertilitatea pământului şi belşugul gospodăriei.

Potrivit tradiţiei, flăcăii din comună, îmbrăcaţi în haine tradiţionale şi purtând măşti care întruchipează diferite figuri mitologice, cântă şi dansează pentru a întâmpina Noul An cu voie bună.

Se păstrează obiceiul de a se prepara unele mâncăruri speciale pentru sărbători: clătite cu brânză şi carne, vărzări, cozonaci, cârnaţi şi sarmale. 

Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou pe stil vechi


O veche tradiţie în comunităţile sârbeşti din Timişoara spune că cei care se lasă acoperiţi înainte de miezul nopţii de fustele ţigăncilor vor avea noroc tot anul. Desigur, în schimbul norocului pe un an, ţigăncile solicită răsplata în bani.

Sârbii din Banat obişnuiesc să spargă de podea paharele din care au băut prima şampanie în Noul An, ei fiind convinşi că astfel vor fi sănătoşi tot anul.

Ruşii din Galaţi mai păstrează încă obiceiul unor mâncăruri tradiţionale de sărbători: un fel de clătite cu brânză sau cu carne, vărzari, piroşte, găluşti din aluat, cu interior de carne tocată, fierte în apă cu sare. În rest, şi rusoaicele pregătesc de sărbători cozonac, cârnaţi şi sarmale.

Vineri, 13 Ianuarie 2017 08:00

Moduri inedite de a vă petrece TIMPUL LIBER

Odată cu venirea iernii, mulţi se plictisesc să tot vizioneze filme la cinematograf sau să colinde prin restaurante. Pentru a vă oferi o mână de ajutor, ne-am gândit la o idee de a vă petrecere timpul liber într-un mod eficient şi relaxant. Ceva care v-ar putea binedispune şi v-ar ajuta să daţi şi câteva kilograme jos, acum, după sărbători, sunt înscrierile la diferite tipuri de dans, cum ar fi salsa, vals, rumba sau street-dance. Puteţi lua cursuri de dans la Casa de Cultură a Sindicatelor, cu Morin Cătălin, la preţul de 100 de lei pe lună (două şedinţe pe săptămână) sau la Şcoala de dans Azur, în cadrul aceleiaşi instituţii. Salsa puteţi dansa la Ethos Cafe, în fiecare vineri, de la ora 22,00. Intrarea este liberă.

Pagina 1 din 84