Iasmina Stoianovici

Iasmina Stoianovici

Situată la 45 de km de oraşul Galaţi, pe drumul ce leagă municipiul nostru de Bârlad, comuna Fârţăneşti este formată doar din două sate (Fârţăneşti şi Viile), dar arată mai bine decât multe alte comune din judeţ.

Drumurile sunt destul de bine asfaltate, iar gropile pot fi numărate pe degetele de la o mână. De altfel, primarul comunei, Adrian Filote, ne mărturiseşte că mai are puţin de lucru în ceea ce priveşte asfaltarea drumurilor şi finalizarea reţelei de canalizare. "În momentul de faţă ne axăm foarte mult pe finalizarea reţelei de canalizare. Mai sunt 15 kilometri. Sunt bucuros că are toată lumea apă potabilă şi abia aştept să închei şi acest proiect. Asfaltarea şoselelor rămâne o prioritate", ne explică primarul.
Comuna Fârtăneşti se poate mândri în prezent şi cu un nou teren de sport destinat copiilor, proiect ce va fi urmat şi de construirea unei săli de sport.
Tot în folosul sătenilor, este pe cale să se fie dată în folosinţă şi o anexă a Primăriei, în satul Viile. "Termin şi o anexă a Primăriei, anul acesta. Am făcut-o tot pentru săteni. M-am gândit să nu se mai deplaseze din Viile până în Fârtăneşti pentru a achita impozitul sau alte taxe. Proiectul va fi încheiat cât mai curând", mai adaugă Adrian Filote.

Ideile de ieri, proiectele de mâine

O altă problemă ce aşteaptă să fie soluţionată este lipsa curentului electric în anumite case. "Ne gândim la o soluţie cât mai eficientă şi în această privinţă. Încerc să le fac traiul cât mai uşor, dar am nevoie de susţinerea şi bunăvoinţa sătenilor. Au fost sceptici la începutul multor proiecte, însă, apoi, au descoperit beneficiile pe care le poate aduce o societate modernă, chiar şi în viaţa rurală", mai explică primarul comunei.

Fără investitori şi anul acesta

În urma discuţiei pe care am purtat-o cu primarul comunei, am aflat că una din nemulţumirile sale este faptul că investitorii nu se arată interesaţi să aducă afaceri în cele două sate. "Răspunsul legat de investitori rămâne din păcate, acelaşi, veşnic. Cine vine să investească în Galaţi? Mai ales cu legile noastre? Oamenii poate îşi doresc să realizeze ceva, însă sistemul nu le permite. Am ajuns ca noi, oameni din zona rurală, să ne cumpărăm iaurtul de la magazin. E trist, dar asta este realitatea. Tradiţiile mor şi odată cu ele pierdem şi noi", se plânge Adrian Filote. 

Mulţi copii în şcolile şi grădiniţele din Fârţăneşti

Cele şase unităţi de învăţământ din comuna Fârţăneşti (trei grădiniţe şi trei şcoli generale) au în evidenţă 500 de elevi, din totalul de 5.118 locuitori.
Profesorii se declară mulţumiţi de interesul pe care îl prezintă copiii, dar şi de rezultatele pe care aceştia le obţin în ultimul timp. "De la un an la altul, elevii din şcolile noastre evoluează şi îşi doresc să meargă la liceu. Majoritatea pleacă ori la Târgu Bujor, ori la Galaţi. Chiar săptămâna trecută ne-a vizitat o fostă elevă, care este acum cadru didactic de succes. Mă bucur pentru cei care luptă pentru ceea ce îşi doresc", ne spune primarul.
De altfel, dincolo de ocupaţiile pe care le au în mod obişnuit la orele de curs, micuţii participă şi la activităţi extracurriculare diverse.

Activităţi extracurriculare

În ceea ce priveşte dotările din şcoală, cei mici au acces la un cabinet de informatică, unde pot descoperi tainele calculatorului, la o bibliotecă, de unde pot împrumuta tot felul de cărţi, dar şi la anexe în sălile de clasă, unde pot face experimente la orele de fizică şi chimie.
"Cei mici merg la dansuri tradiţionale la căminul cultural şi participă în fiecare an la serbările de ziua satului, de pe 15 august. În fiecare an, ne îmbrăcăm în costume tradiţionale şi ne plimbăm pe uliţă", ne explică Adrian Filote.

Oamenii nu au probleme cu legea

Există şi o secţie de poliţie în comuna Fârţăneşti, în care lucrează doi comisari-şef. Primarul declară că nu au fost probleme grave, care să necesite intervenţii speciale. "Nu am avut situaţii foarte grave până acum. Oamenii sunt liniştiţi şi nu intră în conflicte care se pot termina periculos. Din punctul acesta de vedere, mă pot declara mulţumit", ne spune primarul.

Natalitatea, tot mai scăzută de la an la an

Veniturile scăzute nu le permit tinerilor să îşi întemeieze o familie sau să asigure educaţia unui copil, prin urmare natalitatea scade dramatic de la an la an. "Majoritatea tinerilor aleg să plece în străinătate să muncească şi nu se mai întorc. Iar dacă revin, îşi construiesc o casă şi pleacă iar. Sunt nevoiţi să stea departe de casă, pentru a putea duce un trai decent", a declarat primarul comunei gălăţene.

Centru de zi pentru copiii defavorizaţi

La mai puţin de 20 de metri distanţă de clădirea în care funcţionează Şcoala Nr. 1 din comuna Fârţăneşti se află Centrul de Zi pentru copiii proveniţi din familii dezorganizate sau fără posibilităţi financiare.

Zilnic, 21 de copii, fie orfani, fie lăsaţi în grija bunicilor, îşi fac temele sub îndrumarea personalului autorizat, învaţă să lucreze pe calculator şi iau masa.
"Am investit în acest centru aproximativ nouă miliarde de lei vechi, bani obţinuţi de la Uniunea Europeană. Nu sunt de acord cu ideea abandonului şcolar sub nicio formă. Nu pot fi cu toţii răsăriţi, dar la un nivel mediu poate ajunge oricine, cu puţin ajutor", ne-a explicat primarul Adrian Filote.

La parter se mănâncă, la etaj se învaţă

Ajunşi la faţa locului, am fost întâmpinaţi, cu un zâmbet larg, de cea care se ocupă de pregătirea mesei pentru copii. Cei mici ajung la Centru imediat ce termină orele de curs.
"Vin aici în fiecare zi şi îmi fac temele. E plăcut, pentru că avem şi noi parte de o masă caldă şi ne petrecem timpul alături de ceilalţi colegi. Cred că suntem cu toţii egali şi de asta ne înţelegem atât de bine", ne mărturiseşte un băieţel, beneficiar al acestui program.
Aici au parte de o masă caldă (un fel principal şi desert), iar apoi au la dispoziţie câteva ore în compania consilierilor, timp în care îşi fac lecţiile (în mare parte) sau au diferite activităţi care au ca scop dezvoltarea imaginaţiei şi a culturii lor.
În prezent, la Centru vin 21 de copii, elevi în clasele II-VII.
„Îşi dau interesul în fiecare zi. Mai avem şi momente mai grele, că doar sunt copii, dar ne descurcăm. Profesorii observă progresul şi îi laudă ori de câte ori au ocazia”, ne spune una din consilierele educative.
"Centrul arată foarte bine şi este dotat corespuzător, din fonduri europene. Este, în primul rând, foarte curat. Sălile sunt încălzite pe timp de iarnă, la baie curge apă caldă, iar curăţenia e literă de lege. Este vorba despre o investiţie care merită fiecare bănuţ şi care va ajuta mulţi copii.

Două cabinete medicale pentru localnici

Până nu demult, oamenii visau la un dispensar renovat şi dotat cu aparatură nouă, unde să se poată trata şi să poată beneficia de condiţii civilizate, Acum, sătenii din comuna Fârţăneşti pot merge la centrul medical, care dispune de doi medici.
Clădirea are două niveluri, cu patru spaţii mari: două săli de aşteptare şi două cabinete medicale.
La parter îşi desfăşoară activitatea un medic de familie, iar la etaj oamenii pot merge la dentist. Cel din urmă cabinet a fost construit în urmă cu un an, cu sprijinul Primăriei şi s-a dovedit a fi un adevărat succes, dar şi o mare necesitate, având în vedere numărul pacienţilor.
„Domnul doctor are programări de la ora 10,00 până la ora 21,00. Asta ca să înţelegeţi cât de des vin oamenii la dentist. Este de apreciat bunăvoinţa lor şi faptul că vin până când sunt vindecaţi în totalitate”, ne spune asistenta.

Locuri de muncă puţine

Din păcate, rata şomajului este destul de crescută şi în comuna Fârţăneşti. Mulţi săteni preferă să trăiască din banii puţini primiţi gratis de la stat, decât să depună efort timp de opt ore pentru leafa minimă pe economie. Cândva, comuna se mândrea cu obiceiuri tradiţionale şi oameni muncitori. Însă, din nefericire, acum a devenit mult mai uşor să trăieşti din banii pe care ţi-i oferă statul. Oamenii preferă să cumpere din magazine fructe şi legume, în loc să le cultive în propria grădină.

Tradiţiile se duc şi "frumosul" moare

Din păcate, ca în multe alte sate din România, tradiţiile dispar tot mai mult de la un an la altul. De fapt, cred că oamenii iubitori de frumos se duc şi, odată cu ei, se duce şi dorinţa de a păstra originile. Primarul rămâne totuşi optimist şi ne mărturiseşte că e sigur că vremurile acelea se vor întoarce. "Ar trebui să încurajăm mai mult tineretul. Să înţeleagă cât de multe beneficii le-ar aduce măcar un obicei tradiţional. Vorbim despre satisfacţie financiară şi sufleteasă", ne spune primarul.

Oaze de cultură pentru săteni

În cele două sate ale comunei, oamenii pot merge în continuare la cele două cămine culturale, unde se desfăşoară, destul de des, fel şi fel de activităţi culturale, unde sunt invitaţi artişti locali şi nu numai. „Încerc să îi scot din bezna în care trăiesc, pe cât posibil. Din păcate, sunt constrâns de buget şi nu pot realiza momente de excepţie. Însă reuşesc să îi mai detaşez de griji şi pe ei”, ne explică primarul.


Dacă nu sunt dezinfectate corespunzător şi la intervale scurte de timp, locurile de joacă pot transmite boli infecţioase grave. Neglijenţa este prezentă şi în cazul jucăriilor sau alimentelor pe care le consumă copiii în interiorul locului de joacă.

Nici în aer liber, lucrurile nu stau mai bine. Leagănul este una dintre bucuriile copilăriei, dar nici adulţii nu se pot abţine atunci când dau o fugă în parc. Zeci de copii trec pe aici zilnic, astfel că riscul de îmbolnăvire, spun specialiştii, este uriaş. Toate acestea sunt extrem de rezistente la antibiotice şi pot provoca boli infecţioase grave.

Dar parcul ascunde şi alte surprize neplăcute. Singurii care pot luat măsuri preventive, în acest caz, sunt părinţii sau cei care ies cu copiii la joacă.

Alături de telefon, tabletă sau alte obiecte cu care intră copiii zilnic în contact, specialiştii au declarat locurile de joacă sunt unele dintre cele mai periculoase când vine vorba despre transmiterea unor boli.


Asociaţia de Sprijin pentru Părinţi şi Copii cu Autism va marca data de 2 aprilie, Ziua internaţională a conştientizării autismului, pentru a doua oară, prin evenimentul „Light it up Blue”, adus în premieră anul trecut şi la Galaţi.

Evenimentul se va desfăşura simultan în toate oraşele mari ale lumii şi presupune iluminarea în albastru a celor mai reprezentative clădiri din fiecare comunitate, în semn de solidaritate cu persoanele afectate de autism.

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” va fi „ţinta” care va pulsa în cea mai caldă şi specială nuanţă de albastru. Astfel, între orele 19,30 şi 20,30, esplanada din faţa clădirii teatrului va fi locul în care familia APCA, alături de prietenii săi, se va alinia acestui demers derulat la nivel mondial, în scop de conştientizare a opiniei publice asupra problematicii autismului, care din păcate, afectează de la an la an tot mai mulţi copii din întreaga lume.

Mâine, 24 martie, la Vila Classic, între orele 18,00-20,00, se va desfăşura evenimentul „Arta de a fi părinte”. Acţiunea este organizată de asociaţia „Ma& Be” şi este adresată părinţilor, bunicilor, profesorilor, educatorilor şi tuturor celor care au o legătură cu cei mici. Evenimentul va fi susţinut de psihologul gălăţean Sanda Docan. Intrarea este liberă.

Vineri, 24 Martie 2017 00:00

CONCERT aniversar cu trupa 3 Sud-Est


Trupa 3 Sud Est împlineşte anul acesta 20 de ani de la înfiinţare şi cu ocazia aceasta, organizează un turneu naţional. Astăzi 24 martie şi duminică, 25 martie (în urma cererilor mari) de la ora 21,00, aceştia ajung şi în Galaţi, în restaurant Teatris.

Adevărat fenomen muzical, trupa 3 Sud Est s-a format în anul 1997. În anul 2005, după 11 ani de activitate, trupa se desfiinţează. În anul 2014, trupa se reuneşte şi lansează single-ul „Emoţii”. În anul 2015, colaborează cu Inna pentru single-ul „Mai stai”, iar în anul 2016, băieţii au lansat melodia şi clipul piesei „Cine eşti?”. Preţul unui bilet la concert este de 60 de lei.

Vineri, 24 Martie 2017 00:00

Teo revine în Galaţi


Teo, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti de stand-up comedy din România, revine în Galaţi, duminică, 26 martie, de la ora 19,00, în SummerTime Pub. Teo este unul dintre veteranii acestui gen de spectacol. Cariera sa a început la Cafe Deko, în 2004, materialele sale ajungând foarte rapid virale pe internet.

În 2009, Teo şi-a făcut intrarea pe TV, cu o emisiune săptămânală de umor, numită “După bloguri”, iar în prezent este scenarist şi moderator al seriei de divertisment online “Nimic nou”.

Teo are o experienţă remarcabilă pe scenă, începând cu aceea de club, până la spectacole şi turnee în ţară, precum şi colaborări cu alţi comedinaţi. Subiectele sale sunt foarte diverse şi bine documentate. De la natura umană la mărunţişurile de zi cu zi, Teo disecă automatismele de comportament, într-un mod în care te face să râzi. Preţul unui bilet este de


Duminică, 26 martie, de la ora 10,30, în sala mare a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, păpuşarii îi vor uimi pe cei mici cu întâmplările ghiduşe ale basmului „Motanul încălţat”. Din distribuţie fac parte actorii: Ramona Păuc, Gina Geru, Adina Ariton, Eduard Sişu, Mircea Vâjâianu, Marian Sterian şi Aurelian Iorga.

Adaptarea frumosului basm în care cotoiul mic şi inteligent îl prosteşte pe căpcăunul uriaş, dar tare prost, este realizată de cunoscutul regizor Daniel Stanciu. Scenografia este semnată de Ioana Tudor, iar ilustraţia muzicală de Daniel Stanciu şi de Jou Jou Drăgan. Animaţia este computerizată, căci trăim în era desenelor animate 3D şi îi aparţine lui Marin Fagu.

„Motanul încălţat” este un spectacol modern, alert, plin de culoare şi ritm, jucat cu talent şi suflet. Pe lângă mijloacele clasice ale animaţiei, foloseşte şi tehnica proiecţiei digitale. Esenţa fiecărei întâmplări este un mesaj, iar caracterul fiecărui personaj câştigă expresivitate prin caricaturizare.

O combinaţie inspirată între jocul actoricesc, mască şi păpuşă va arăta tuturor că visurile se pot împlini, chiar şi atunci când părinţii nu mai sunt cu tine, fraţii mari şi răi moştenesc toată averea, iar tu rămâi singur, doar cu un motan.
Preţul unui bilet este de 10 lei pentru copii şi 12 lei pentru adulţi.

Miercuri, 22 Martie 2017 12:00

Concursul Naţional de Oratorie "Demostene"


Interact Galaţi organzează etapa locală a Concursului Naţional de Oratorie „Demostene”, sâmbătă, 25 martie, la Facultatea de Litere, începând cu ora 11,00. Concursul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani.

Evenimentul constă în două probe: proba 1 (discurs cu durata de maximum 5 minute, pentru care participanţii vor comenta la alegere un citat din Pascal sau Goya) şi proba 2 (discurs spontan, cu durata de maximum trei minute, cu o temă primită de la juriu).

Fiecare participant va primi o diplomă de participare, iar câştigătorul concursului va avea toate costurile acoperite pentru etapa naţională, care se va desfăşura la Piteşti, pe 22 aprilie. Pentru înscrieri îi puteţi contacta pe următorii membrii Interact Galaţi: Alexandros Petropoulos (0740.384.038) şi Andra Racoviţă (0751.169.046).

În fiecare an pe 20 martie sărbătorim „Ziua Internaţională a Fericirii”. Astăzi, între orele 16,00-20,00, sunteţi aşteptaţi în Shopping City Galaţi pentru a vă lua doza de fericire.
Veniţi să vă bucuraţi de cele mai frumoase clipe, împreună cu alte sute de persoane şi împărţiţi aceste clipe cu cei dragi, primind un balon pe care să vă aşterneţi gândurile sau lucrurile care vă fac fericiţi şi o simplă dar călduroasă îmbrăţişare care să vă facă să uitaţi de problemele cotidiene.
Anul acesta organizatorii au pregătit special pentru tine o sesiune foto marca „Dear World: Romania” oferită de MyGRASP, prin care să transmiţi un scurt mesaj scris direct pe pielea ta legat de ceea ce te face fericit.

Cercetătorii au studiat importanţa reacţiei părinţilor la plânsul bebeluşilor. Conform rezultatelor, emoţia, atingerile şi îmbrăţişările contribuie semnificativ la crearea abilităţilor necesare dezvoltării copiilor.
Deseori, părinţii sunt certaţi de rude şi prieteni atunci când au tendinţa să-şi ia în braţe bebeluşul ori de câte ori acesta plânge, pe motiv că îl vor răsfăţa prea tare. Ei bine, cercetătorii sunt de părere că acest gest îl va ajuta pe copil să crească mai sănătos, mai puţin deprimat, empatic şi productiv, scrie news.com. 
Garcia Narvaez, profesor în cadrul departamentului de Psihologie al Universităţii Notre Dame din Indiana, SUA, este de părere că prin tandreţe şi emoţie adulţii contribuie la dezvoltarea benefică a celor mici. 
„Ceea ce fac părinţii în primele luni de viaţă ale copilului afectează modul în care creierul se dezvoltă şi funcţionează tot restul vieţii lor, aşa că emoţia, atingerile şi îmbrăţişările sunt extrem de benefice copiilor. Se poate observa că, la maturitate, micuţii care nu au primit suficientă dragoste tind să fie mai stresaţi şi să-şi controleze cu greu emoţiile negative“, explică specialistul. 
Prestigiosul jurnal medical „Applied Developmental Science“ a publicat un studiu efectuat pe mai bine de 600 de adulţi, conform căruia copiii care au beneficiat de îmbrăţişarea părinţilor au devenit adulţi mai echilibraţi, nu au avut probleme de anxietate sau sănătate mintală. O copilărie pozitivă, plină de afecţiune şi atenţie din partea părinţilor, asigură viitorilor adulţi abilităţile necesare de adaptare. Cercetătorii sugerează că dragostea şi afecţiunea arătate unui copil care plânge sunt critice în procesul de dezvoltare, gestul fiind baza unei relaţii puternice.

Pagina 1 din 93