Roxana Artene Penciu

Roxana Artene Penciu

Miercuri, 22 Februarie 2017 00:00

Dorel de la Ministerul Educaţiei

Schimbarea regilor, bucuria nebunilor! Aşa s-a întâmplat şi la schimbarea mandatelor şefilor de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării. O hârtie semnată şi parafată pe vremea ministrului Mircea Dumitru e dispărută şi definitiv îngropată, la nici două luni de la numirea lui Pavel Năstase în funcţie.

Staţi să ne înţelegem! Nu e un document oarecare, cum ar fi, de exemplu, un referat de necesitate pentru cumpărarea hârtiei igienice. Unde mai pui că nici ăla n-ar trebui pierdut, că tot act oficial se cheamă, dacă a fost înregistrat! Vorbim de ditai Contractul Colectiv de Muncă pe ramură, semnat de liderii celor două federaţii sindicale din învăţământul preuniversitar şi de fostul ministru. Un document pe care actuala conducere a ministerului nici nu ştia dacă-l are sau nu. Mai rău, nici nu şi-a pus problema dacă există sau nu, în condiţiile în care de el depinde soarta a sute de mii de dascăli. Când nu se semnează contractul colectiv pe ramură, nu se pot întruni comisiile paritare care au rolul de a stabili împreună operaţiuni importate. Cum ar fi modul de acordare a punctajului pentru concursul gradaţiilor de merit.

Convinşi că mai-marii lor au semnat documentul, sindicaliştii s-au întâlnit cu reprezentaţii Inspectoratului Şcolar Judeţean, şi-au făcut treaba, după graficul stabilit cu onor tot de cei din Minister. Când colo, surpriză! Tot ce au lucrat e lovit de nulitate, în condiţiile în care nu există acest contract.

Nici măcar n-au avut curajul să recunoască faptul că documentul s-a pierdut. Au dat vina pe sindicalişti că nu şi-au făcut treaba.

Noroc că în era tehnologiei există şi posibilitatea ca dovezile virtuale să ajungă acolo unde trebuie. O fostă angajată a Ministerului a postat fotografii care demonstrează că actul fusese semnat. În timp ce, un alt fost sau actual angajat al aceleiaşi instituţii, luat de febra sărbătorilor (contractul a fost semnat la jumătatea lui decembrie), l-o fi făcut cadou, din greşeală, ibovnicei, sau ibovnicului, după caz.

Supăraţi, pe bună dreptate, sindicaliştii cer anchetă.

Suntem curioşi dacă va exista disponibilitate să se descopere până la urmă cum stau lucrurile.


Palatul Copiilor Galaţi organizează, sâmbătă, 25 februarie, între orele 13,00 şi 14,00, în cadrul Cercului de Cultură şi Civilizaţie Engleză, o prezentare a cursurilor şi examenelor Cambridge. Expunerea este coordonată de Centrul Cambridge Iaşi, partener oficial al Consiliului Britanic, cu o tradiţie de peste 15 ani în pregătirea elevilor, cu ajutorul materialelor Cambridge, în vederea susţinerii examenelor YLE, KET, PET, FCE, CAE, CPE.

"Palatul Copiilor, prin Cercul de Cultură şi Civilizaţie Engleză, oferă gratuit orele de pregătire, iar elevii interesaţi se pot înscrie la secretariatul instituţiei noastre", ne-a declarat directoarea, prof. dr. Charlotte Barbu.


Contractul Colectiv de Muncă pe ramură, document foarte important pentru profesori, negociat şi semnat la mijlocul lunii decembrie, de către fostul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, şi liderii celor două federaţii sindicale din învăţământul preuniversitar, a dispărut fără urmă.

Situaţia a ieşit la iveală la sfârşitul săptămânii trecute, când comisiile paritare, formate din reprezentanţi ai inspectoratelor şcolare şi ai sindicatelor, nu s-au putut întruni, conform calendarului stabilit prin ordin de ministru, pentru a pune la punct grilele şi punctajele, după care vor fi evaluate dosarele depuse pentru gradaţiile de merit.

Deşi reprezentanţii actuali ai ministerului nu au recunoscut că au pierdut documentele, au explicat doar că respectivele contracte nu au fost semnate, fostul purtător de cuvânt al instituţiei, Mirabela Amarandei, publică, pe pagina sa de socializare, copii după prima şi ultima filă a contractelor, cu semnăturile şi ştampilele aferente.

"Faptul că s-au pierdut nişte documente atât de importante este de neconceput. Ceva nu este în regulă. Sunt deja şi urmări. Comisiile paritare nu s-au putut întruni în intervalul stabilit de Minister. Prin urmare se va emite alt ordin, cu un calendar decalat. Din nefericire, dacă după calendarul iniţial toate procedurile legate de acest concurs se opreau la sfârşitul lui mai, acum se va ajunge până în iulie, perioadă fierbinte, pentru că atunci se susţin examenele naţionale", ne-a declarat liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP), Lidia Antoniu.

Situaţia ne-a fost confirmată şi de inspectoarea generală Mioara Enache: "Nu ştiu din ce motive, nu există un contract colectiv la nivel de ramură semnat. Noi ne-am făcut datoria, am  întrunit comisia paritară, am stabilit punctajele, dar am aflat apoi că, neexitstând acest contract, comisia nu a fost în legalitate. Aşa că aşteptăm ordinul de ministru cu noul calendar. Am văzut un draft. Operaţiunile se vor relua în jurul datei de 27 martie şi se vor termina pe 11 iulie. Lucru care nu ne convine deloc, pentru că Inspectoratul se va ocupa atunci de organizarea examenelor naţionale şi admiterii la liceu şi nu vom şti unde să ne împărţim".

”Acum că a apărut Legea Bugetului pe 2017, putem să ne întrunim pentru a semna un nou Contract Colectiv de Muncă pe ramură. Însă ceea ce s-a întâmplat este inadmisibil, iar noi, reprezentanţii federaţiilor sindicale, cerem anchetă, pentru a se descoperi ce s-a întâmplat”, a declarat Lidia Antoniu, preşedinte Sindicatul Învăţământului Preuniversitar.

Teatrul Muzical "N. Leonard" pregăteşte, pentru săptămâna viitoare, un spectacol de revistă, care va avea premiera sâmbătă, 25 februarie, de la ora 18,00.

Este vorba de o comedie de situaţii, pe un text semnat de George Mihalache, care va beneficia de o  muzică originală, compusă de unul dintre cei mai titraţi muzicieni gălăţeni, Dan Eugen Drăgoi.
În rolurile din comedia "O familie trăsnită" au fost distribuiţi artişti îndrăgiţi ai scenei Teatrului "N. Leonard": Mariana Pisică, Paul Buţa, Radu Horghidan, Ionuţ Negrişanu, Izabela Oancea şi Mitică Belciugan. Scenografia este semnată de Rodica Gherghinoiu.
Despre spectacol, am stat de vorbă cu regizorul, Victor Zaharia, de la Opera Naţională din Iaşi, aflat la prima colaborare cu Liricul gălăţean. "Este un text mai vechi, pe care l-am adus în actualitate, un vodevil clasic în toată regula, în care totul porneşte de la faptul că se creează confuzie între personaje. Nu se mai ştie cine e bucătarul, cine fratele, cine soţul, situaţii menite să stârnească hazul spectatorilor. Textul a fost periat şi adaptat pentru toate vârstele, aşa că-i invităm pe toţi gălăţenii, cu încredere, la spectacol" spune regizorul.
Victor Zaharia susţine că a imprimat spectacolului un ritm alert, gen comedie Broadway, mai  ales că textul se întrepătrunde cu câteva melodii de calitate. Un alt atuu al montării gălăţene este faptul că muzica este originală, creată de gălăţeanul Dan Eugen Drăgoi, care cunoaşte foarte bine calităţile interpretative ale colegilor de la Teatrul Muzical.
"Muzica e gen Broadway, dar există în fiecare cântec şi o parte comică, fiind multe aluzii la  muzica românească", povesteşte compozitorul, lect. univ. dr. Dan Eugen Drăgoi.
"Mă bucur foarte mult de această primă colaborare cu Teatrul Muzical gălăţean. Am găsit aici artişti cu potenţial mare, care pot face faţă şi ritmului alert al acţiunii, şi partiturilor deloc simplu de abordat. Mi-am dorit să le folosesc şi să le pun în valoare talentul, la cote maxime, pentru că am găsit oameni dispuşi să dea ce au mai bun în ei", ne-a declarat regizorul Victor Zaharia.
Spectacolul, care a mai fost montat cu ceva timp în urmă la Galaţi, va beneficia şi de o  distribuţie dublă.

Vineri, 17 Februarie 2017 15:00

Concert live cu Mad Grooves, la Union Jack

Trupa gălăţeană Mad Grooves îi aşteaptă pe fanii muzicii live, sâmbătă, 18 februarie, de la ora 21,00, la o repriză de muzică bună, la Union Jack. Mad Grooves este alcătuită din cinci muzicieni care vin din zone muzicale diverse şi vor să se exprime diferit în materie de coveruri, abordând genuri de blues, funk, ballads, adaptate pentru cei care vor şi altfel de muzică bună. Deşi proiectul muzical se află abia la a doua ieşire la scenă, membrii trupei sunt foarte cunoscuţi publicului gălăţean: Claudiu Rusu (voce), finalist "Vocea României", Leo Ambrose (clape), Mihai Susma (chitară), Andrei Tanasaciuc (bas), Sorin Gheorghiu (percuţie).

O operă din patrimoniul mondial, celebra dramă “Rigoletto”, a uriaşului compozitor italian Giuseppe Verdi, este oferită publicului gălăţean duminică, 19 februarie, de la ora 18,00, pe scena Teatrului Muzical „N. Leonard”. Cine nu ştie, cine n-a fredonat cunoscutele „şlagăre” ale compozitorului aplaudat pe scena operelor mari ale lumii, citite pe miile de partituri cumpărate de un public entuziast pe tot globul ori ascultate la colţ de stradă, cântate de flaşnetarii de acum mai bine de un veac? Cine n-a auzit aria ducelui de Mantova, cinicul afemeiat, care spune "Pentru mine, toate femeile sunt la fel" sau cântă "Femeia e schimbătoare", celebra arie "La donna è mobile", din "Rigoletto"?
Opera în patru acte, cântată în italiană şi subtitrată în limba română, esenţială în cultura universală, are un libret scris de Francesco Maria Piave, după o piesă la fel de celebră:  „Regele petrece” („Le roi s'amuse”, a nu mai puţin cunoscutului scriitor francez Victor Hugo, spectacol interzis la vremea lui, tocmai din cauza realismului său neobişnuit). Scenografia este semnată de Gheorghe Andreescu. Regia spectacolului îi aparţine Luciei Cicoară Drăgan, regizor la Teatrul Muzical, lector la Universitatea „Ovidius" din Constanţa, specializarea Canto.
Distribuţia este una foarte bogată: Rigoletto, bufonul ducelui de Mantova - Fulop Martin, ducele de Mantova - Sorin Lupu, Gilda, fiica lui Rigoletto - Adelina Diaconu, Giovanna, prietena Gildei - Maria Macovei, contele de Monterone - Marian Reste, contele Ceprano - Mitică  Barbu, contesa Ceprano - Maria Orzan, Marullo, un cavaler - Dominic Cristea, Borsa, un curtean - Tudorel  State, Sparafucile, un asasin de profesie - Dan Popescu, Maddalena, sora lui Sparafucile - Florentina Soare, pajul - Mirela Stoica, heraldul - Dan Nistor.
Acţiunea este de un dramatism copleşitor. Bufonul ducelui, cocoşatul Rigoletto, cel care îi cântă, servil, în strună stăpânului, bătându-şi joc de cei cărora ducele, profitând de puterea şi de seducţia sa, le-a violat fiicele sau soţiile, este la rândul său crunt pedepsit, atunci când, printr-o farsă cumplită, este legat la ochi, crezând că participă la răpirea unei femei străine, aceasta fiind de fapt chiar Gilda, iubita sa fiică. Gilda ajunge astfel în castelul ducelui. Bufonul plăteşte ucigaşi ca să se răzbune pe nobil, însă Gilda, îndrăgostită între timp de duce, se sacrifică, lăsându-se ucisă în locul acestuia. În mod macabru, trupul ei este predat tatălui într-un sac, drept trupul ducelui.

Faza locală a olimpiadei de matematică se va desfăşura duminică, 19 februarie, cu subiecte elaborate de comisia judeţeană. Pentru Galaţi, concursul se dă la Colegiul "Elena Doamna", la Tecuci - la Colegiul  "C. Hogaş", la Tg. Bujor - la Şcoala Nr. 2, iar şcolile din rural pot organiza competiţia la ele "acasă". Faza judeţeană se va ţine pe 18 martie, la Şcoala Nr. 29, pentru clasele V-XII, iar cea naţională va avea loc la Timişoara, în perioada 19 - 23 aprilie.

Joi, 16 Februarie 2017 05:00

Facultatea de Drept face vizite în licee

Pentru a veni în întâmpinarea elevilor din clasele a XI-a şi a XII-a, oferindu-le un minim de informaţii referitoare la oferta educaţională a Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice (FSJSP), cadrele didactice şi studenţii de aici organizează, până pe 6 aprilie, o caravană în 15 licee din Galaţi, Tecuci, Măcin şi Tulcea. "Unităţile de învăţământ au fost selectate dintre cele de la care avem studenţi. Scopul vizitelor este de a stabili un prim contact cu elevii interesaţi să dea admitere la noi, astfel încât să îi putem invita la activităţile desfăşurate la FSJSP, în cadrul programelor "Student pentru o zi", "Procese simulate", "Ziua portilor deschise", ce se vor desfăşura începând cu luna martie",  ne-a declarat lector dr. univ. Adriana Stancu.

Joi, 16 Februarie 2017 10:00

CNMK, la Parlamentul European

Elevii de la CNMK au ocupat locul al 16-lea din 54 de participanţi la Concursul naţional pentru licee "Euroscola", desfăşurat sub titlul ”Criza refugiaţilor într-o Europă a valorilor”. CNMK este singurul liceu din judeţ care se numără printre câştigători. Destinaţia a fost Parlamentul European de la Strasbourg, unde cei 24 de elevi, împreună cu doamnele profesor Ana-Mihaela Radef şi Dana Bălăuţă, au participat recent la activităţile prilejuite de Ziua "Euroscola". Pentru o zi, elevii au devenit membri ai Parlamentului European, au discutat în comisii şi au formulat propuneri legislative, au dezbătut propunerile în plen, au adoptat sau respins propunerile legislative. CNMK a reuşit să obţină un loc la prezidiul Parlamentului European, prin eleva Andreea Finichiu.

Recent au intrat din nou în vizorul opiniei publice dascălii care fac meditaţii plătite cu elevii, care au început să fie luaţi la bani mărunţi, dacă  plătesc sau nu impozite la stat. Au circulat inclusiv afirmaţii potrivit cărora profesorii ar fi categoria profesională care săvârşeşte cea mari mare evaziune fiscală, după unele calcule, piaţa meditaţiilor ridicându-se anual la peste 320 de milioane de euro.

Adevărul este că fenomenul pregătirilor în particular a căpătat, mai ales după Revoluţie, o amploare nemaiîntâlnită. Din dorinţa de a-şi vedea copiii cât mai bine situaţi din punct de vedere social, părinţii plătesc câte un profesor pentru a-şi pregăti copilul cât mai aprofundat  la diferite discipline. Se caută mai ales cadre didactice care meditează la limbile străine în vogă, engleză şi germană, la română şi matematică, obiecte la care se susţine Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul, dar şi la alte materii care se dau la examenul de maturitate sau la admiterea la facultate.

Un profesor care oferă meditaţii trebuie să depună la Fisc o declaraţie privind venitul estimat. În baza acestul act, angajaţii instituţiei emit o decizie de impunere pentru plata anticipată a impozitului de 16 la sută. Lucrurile sunt însă destul de complicate, pentru că niciun profesor nu cunoaşte exact câţi bani va face din meditaţii în anul respectiv, dar nici nu are interes să declare acest lucru. Profesorii care şi-au făcut iniţial PFA-uri, pentru a intra în legalitate, susţin că s-au lăsat ulterior păgubaşi, sătui de completat hârţoage şi de stat la cozi, pentru a-şi plăti dările.

Sunt căutate cadre didactice cu faimă, la care se ajunge destul de greu, iar părinţilor nici nu le trece prin cap să solicite facturi pentru suma plătită. Atât ei, cât şi profesorii sunt conştienţi de faptul că obligativitatea plăţii impozitului pentru banii încasaţi în mod real ar duce automat la creşterea tarifelor percepute. Aşa se face că, de ani de zile, preţurile au rămas, în mare, aceleaşi. În funcţie de complexitatea disciplinei, de faima profesorului, de importanţa examenului, dar şi de durata pregătirii în particular, preţurile variază între 50 şi 120 de lei pe şedinţă.

O altă problemă care s-a ridicat zilele acestea, având în vedere că, până pe 17 februarie, Codul de etică al profesorilor este în dezbatere, este aceea a interzicerii meditaţiilor. Cum acest lucru ar îngrădi totuşi dreptul părinţilor de a alege ce-i mai bun pentru educaţia copilului lor, s-a cerut doar interzicerea meditaţiilor cu profesorul de la clasă.

Pagina 1 din 413