Roxana Artene Penciu

Roxana Artene Penciu

Celebrul spectacol "Sunetul muzicii", pe ale cărui acorduri şi şlagăre ne-am legănat cu toţii copilăria, se va juca duminică,  22  ianuarie, începând cu ora 18,00, pe scena Teatrului  Muzical "N.  Leonard". 

Cei cărora le e dor de cântecele lui Richard Rodgers, care au făcut înconjurul pământului - "Do, Re, Mi", "My Favourite Things", "So Long, Farewell” sau "Edelweiss" (Floare de colţ) sunt aşteptaţi la Teatrul Muzical să le fredoneze alături de artiştii care alcătuiesc bogata distribuţie: Silvia şi Teodor Niţă, în rolul Mariei şi al căpitanului von Trapp, Florentina Soare, Ionuţ Negrişanu, Viorica Mărăndici, Maria Niţă, Alexandru Manea, Gabriela Manea, Gabriela Munteanu, David Dobre, Teodora Gheonea, Aniţa Fulga, Teodora Lăpuşneanu, Mirela Stoica, Elisabeta Romilă, Lenuţa Bercaru, Radu Horghidan, Alexandru Dobre, Adina Gureciuc, Gheorghe Racoviţă, Valentin Călin, Mitică Barbu, Nina Homner, Adrian Ţurcanu, Marian Ştefănescu, Ionuţ Popa, Costel Donose.
Regia este semnată de ieşeanul Octavian Jighirgiu, iar scenografia îi aparţine constănţencei Lacrămioara Dumitraşcu. Octavian Jighirgiu, de la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, este şeful Catedrei de Arta Actorului din cadrul Departamentului de Teatru al Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi, membru al Centrului de Cercetare "Arta teatrului", impresar artistic atestat de Ministerul Culturii şi Cultelor. Actor cu premii în ţară şi turnee în străinătate, cu colaborări regizorale la Televiziunea naţională din Capitală sau la televiziuni din Iaşi, el a jucat şi în film

Un film de cinci Oscaruri

Directorul teatrului, Teodor Niţă, susţine că ideea de a monta acest spectacol la Galaţi l-a urmărit încă de când a fost numit în această funcţie. Foarte popularul film cu acelaşi nume, care porneşte de la întâmplările reale ale unei familii din Austria în timpul ocupaţiei naziste, film cu Julie Andrews şi Christopher Plummer, a fost câştigător a cinci Premii Oscar şi două Globuri de Aur, ajungând chiar în „Top 5” al musicalurilor care au adus cele mai mari încasări din toate timpurile industriei cinematografice de la Hollywood.
Preţul biletelor este 21,60 lei, întreg şi 10,80 lei, cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Spectacolul Muzicalului gălăţean s-a jucat reprezentaţii la rând cu casa închisă, prin urmare, oricâte variante de "Sunetul muzicii" aţi văzut, merită să ajungeţi şi la cea montată la Galaţi.


Executivul a extins categoriile de investiţii care pot fi finanţate în cadrul Programului naţional de dezvoltare locală, punându-se mai mult accent pe domeniile învăţământ şi sănătate. Prevederile legale se referă la realizarea, extinderea, reabilitarea, modernizarea, dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar, respectiv creşe, grădiniţe, şcoli, licee, colegii. Începând cu anul 2017, se va asigura finanţarea a 9.500 de obiective de investiţii noi. Dintre acestea, 2.500 sunt creşe şi grădiniţe, iar 2.000 sunt unităţi de învăţământ preuniversitar.

Începând cu anul 2017, prin Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, se va asigura finanţarea a 30 de spaţii cu destinaţia de cămine pentru studenţi.

Joi, 19 Ianuarie 2017 00:00

A crescut COSTUL standard per elev


Costul standard per elev pentru învăţământul preuniversitar de stat, particular şi confesional acreditat, pentru anul 2017, creşte de la 3.043 lei pe an la 3.740 lei, potrivit a două hotărâri adoptate de Guvern. Unităţile de învăţământ primesc finanţare de bază din sumele defalcate din TVA prin bugetele locale.

Costul standard per elev se determină pentru fiecare nivel de învăţământ, filieră, profil, specializare, în funcţie de mărimea şi tipul unităţilor de învăţământ, mediul urban/rural şi coeficienţii de temperatură din zone geografice.

Pe baza costului standard se alocă finanţarea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizaţiile stabilite prin lege. Nu sunt incluse în această categorie cheltuielile pentru alocaţii şi pentru transport.


"Din cauza vremii nefavorabile, olimpiada "Lectura ca abilitate de viaţă", etapa judeţeană, a fost reprogramată. Concursul se va desfăşura sâmbătă, pe 28 ianuarie, la Liceul Teoretic "Emil Racoviţă".

Anul trecut Galaţiul a obţinut un premiu special la faza internaţională a olimpiadei "Lectura ca abilitate de viaţă", prin eleva de la Colegiul  Naţional "Costache Negri", Ioana Gheorghe, pregătită de profesoara Valentina Braşoveanu.


Inspectoarea general-adjunctă Pompilia Chifu şi directoarea Colegiului Naţional “Al.I.Cuza” Iulia Chirnoagă au efectuat o vizită de lucru în Franţa, la Liceul General Arnaut Daniel din Ribérac, instituţie aflată într-un parteneriat cu Colegiul Naţional “Al.I.Cuza”.

Cele două cadre didactice au vizitat unitatea şcolară parteneră, au descoperit asemănările şi deosebirile dintre cele două sisteme de învăţământ, au făcut schimb de idei cu profesorii francezi, au asistat la ore (precum opţionalul de cinematografie sau literatura franceză). De asemenea, s-au asigurat de buna desfăşurare a proiectului ce se derulează deja de trei ani, care presupune un demers în două etape: un stagiu de o lună pentru trei elevi din liceul gălăţean, în Ribérac (în luna ianuarie), în timp ce, cinci elevi din Franţa vor veni la Galaţi, în martie.

Mai mult decât atât, cu ocazia acestei vizite de lucru s-au discutat detaliile unui proiect Erasmus +KA2, calendarul activităţilor care vor avea drept scop realizarea unor scurt metraje, în vederea descoperirii specificului culturii şi civilizaţiei fiecărei ţări; publicul ţintă.

Beneficiile acestei experienţe sunt multiple: cunoaşterea unei alte culturi, contactul cu vorbitori nativi şi posibilitatea de a exersa şi îmbunătăţi cunoştinţele lingvistice, o modalitate de responsabilizare a elevilor şi de câştigare a autonomiei personale. Aceste parteneriate reprezintă exemple de bună practică, iar extinderea lor trebuie încurajat, a declarat Iulia Chinoagă, directorul Colegiului "Cuza".


Cinci dintre cei 47 de membri ai Consiliului General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi alţi 18 din opt comisii de specialitate au fost schimbaţi prin ordin de ministru, care a fost publicat, marţi, 17 ianuarie, în Monitorul Oficial, pentru că şi-au dat demisia, fie din motive personale, fie pentru că erau incompatibili cu aceste funcţii. Ordinul a fost semnat de fostul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, în 21 decembrie.

Printre cei cinci universitari numiţi în Consiliul General al CNATDCU se numără şi unul dintre universitarii gălăţeni -  prof. dr. ing. Cătălin Fetecău.


Profesorul inginer doctor Cătălin Fetecău, de la Facultatea de Inginerie din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi

a fost numit în Consiliul General al CNATDCU

În vârstă de 56 de ani, profesorul Cătălin Fetecău se consideră cu mândrie produsul Universităţii "Dunărea de Jos", unde a terminat studiile de licenţă în 1984, la Facultatea de Mecanică (devenită de Inginerie), al cărei decan a fost până în 2016. Experienţa sa managerială are la bază opt ani în care a fost directorul Departamentului de Formare Continuă şi Transfer Tehnologic (2000-2008) şi alţi opt ani în care a fost decanul Facultăţii de Mecanică şi al Facultăţii de Inginerie (2008 - 2016). Este cunoscut atât studenţilor, cât şi colegilor ca fiind un neobosit organizator de acţiuni variate, pentru promovarea şi îmbunătăţirea procesului de învăţământ al instituţiei pe care a condus-o. Este, printre altele, şi preşedintele Asociaţiei Absolvenţilor Facultăţii de Mecanică, în cadrul căreia derulează, de asemenea, proiecte multiple şi în prezent. A iniţiat şi finalizat proiecte cu impact asupra comunităţii academice, a creat punţi de legătură cu instituţii din Galaţi, dar şi cu cele din ţară şi din străinătate.

Consiliul General al CNATDCU, al cărui membru este în prezent şi Cătălin Fetecău, urmează să se întrunească în perioada imediat următoare pentru a stabili dacă teza Codruţei Kovesi este un plagiat. Reexaminarea se va face având în vedere că tot marţi, 17 ianuarie, a fost contestată decizia CNATDCU prin care se stabilea că doctoratul nu a fost plagiat. Conform legislaţiei teza va fi evaluată de trei specialişti care vor trimite un raport la Consiliul General, care va lua o decizie prin vot.

Consiliul Judeţean al Elevilor cu sprijinul bibliotecii “V.A.Urechia” a organizat recent Cafeneaua Civică, eveniment ce a avut-o ca invitat special pe avocata Cristina Mihăilă.

“Sunt plăcut surprinsă de modul vostru de organizare, de atitudinea voastră. Este pentru prima dată când am fost invitată la un eveniment de acest gen, care a fost organizat de elevi interesați de dezvoltarea lor civică’’, a declarat Cristina Mihăilă.

Aceasta a furnizat informaţii referitoare la Drepturile Omului, apoi, a citit o parte din articolele Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, explicând şi exemplificând fiecare situaţie în parte. La final, cei prezenţi şi-au exprimat opinia referitoare la subiecte de actualitate precum modificarea articolului numărul 48 al Constituţiei României, cel referitor la componenţa familiei, dar şi la modificarea articolului privind drepturile de autor.

"Cafeneaua Civică a fost prima din seria activităţilor propuse elevilor gălăţeni în vederea consolidării unor viziuni veridice despre viaţa de adult într-o societate modernă şi civilizată. De asemenea, pin participarea la astfel de dezbateri alături de profesionişti în domeniu, liceenii sunt impulsionaţi şi motivaţi să iasă din zona lor de confort, sesiunile non-formale oferindu-le o nouă perspectivă asupra modului de învăţare şi de perfecţionare în felurite domenii’’, a afirmat preşedintele Consiliului Elevilor, Eva Iaia, la finalul activităţii.


Achiziţia manualelor şcolare ar putea să fie scoasă de sub reglementarea Legii achiziţiilor publice, pentru a diminua procedura greoaie şi uneori de durată prin care sunt cumpărate acestea, a anunţat ministrul Educaţiei, Pavel Năstase.

Potrivit reprezentantului Guvernului, Ministerul lucrează la o lege care cuprinde toată procedura de realizare a unui manual, pornind de la conţinut, achiziţie şi încheind cu interacţiunea cu furnizorii.


Reprezentanţii studenţilor au discutat cu repre­zentanţii Ministerului Transporturilor detaliile acordării reducerii pentru călătoriile CFR. Aceste modificări nu vin doar în completarea cadrului actual legal, care oferă o reducere de 50 la sută pentru studenţi, ci lărgesc spectrul oferirii gratuităţilor.

Tinerii beneficiau de reduceri oferite pe trenurile de tip Regio şi Interregio. Însă puteau be­neficia de aceste reduceri doar cei care aveau până în 26 de ani.

Acum, reducerea va fi completă, pentru toate cele trei cicluri de învăţământ - licenţă, master, doctorat - indiferent de forma de finanţare a studiilor, dacă sunt la buget sau la taxă, de orice vârstă şi naţionalitate şi pentru un număr nelimitat de călătorii, nu limitat cum a fost până acum pe cursele Interregio.


Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) se confruntă, de câteva zile, cu o situaţie îngrijorătoare. Abia numiţi în funcţii şi cu dispoziţii semnate pe 5 ianuarie, directorii cu delegaţie de la şcolile gălăţene au început să-şi dea pe capete demisia.

În decurs de numai o săptămână, 11 directori dintre cei abia numiţi în funcţie au venit la ISJ cu cereri de demisie. Aceste demisii în lanţ par să fie produse de ordinul de ministru apărut pe 9 ianuarie, prin care se decidea că foştii directori, care nu au promovat sau nu s-au prezentat la concurs,  au dreptul să ocupe funcţia în continuare, dar  numai până la organizarea unui nou concurs. 

"Avem nouă directori plini şi doi adjuncţi, toţi de la unităţi de învăţământ din mediul  rural, care au venit cu demisiile. Nu cred că foştii directori au făcut presiuni asupra lor. Pe demisii, au scris toţi că din motive personale. La câteva şcoli, pentru că nu voia nimeni să fie director,  le-am  spus celor aleşi de colegi că trebuie să accepte, pentru că altfel nu-şi vor putea primi salariile. Forţaţi de împrejurări, aceştia au acceptat, în final. Dar acum, probabil, pentru că există varianta numirii foştilor directori în funcţie, ei şi-au dat demisia. A venit, ieri, o doamnă, plângând la mine, care mi-a spus că, sub nicio formă, nu poate să fie director în continuare, ea fiind navetistă şi având şi nişte probleme acasă", ne-a declarat inspectoarea generală, Mioara Enache.

Aceasta susţine că a anunţat Ministerul Educaţiei de această situaţie şi că aşteaptă un răspuns, însă nu a eliberat pe nimeni din funcţie: "Nu ne jucăm de-a directorii. Probabil, vor fi nevoiţi să rămână încă două săptămâni, până la începutul lui februarie, pentru că nu putem bulversa activitatea unităţilor de învăţământ. este perioada în care se fac evaluările de sfârşit de semestrul I, prin urmare, până la vacanţa dintre semestre vor sta în funcţie. Apoi, vom vedea", a  mai spus Mioara Enache.

Inspectoarea generală a declarat că, pentru a numi noi directori în locul celor demisionari, va proceda exact după metodologie. Va solicita unităţilor de învăţământ să trimită propuneri validate în consiliul profesoral, propuneri care vor fi analizate şi acceptate în Consiliul de Administraţie al ISJ, urmând apoi să se emită deciziile.

Mioara Enache susţine că, dacă printre propunerile trimise de şcoli se numără foştii directori, nu va mai fi o problemă renumirea lor în funcţie, întrucât există acum şi cadrul legal.

Pagina 1 din 409