Petre Rău: „Nu mă mai pot opri din scris”

Petre Rău: „Nu mă mai pot opri din scris”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Petre Rău este un nume bine cunoscut în Galaţi şi nu numai, atât pentru activitatea sa de coordonator al activităţii de informatică de la Sidex (până în 2003), cât şi pentru cea de scriitor, editor şi publicist. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din 2009, fondatorul Cenaclului „Noduri şi semne”, în 1983; fondatorul - în anul 2000 - şi preşedinte din anul 2009 al Asociaţiei Scriitorilor pentru Promovarea Realizărilor Artistice (ASPRA); directorul revistei literare Boema (cu apariţii lunare on-line, respectiv trimestriale în format tipărit) şi al Editurii InfoRapArt. A publicat, începând din 1996, 14 cărţi de literatură şi tot atâtea cărţi tehnice de specialitate (matematică, informatică).

În lunile iulie şi august, Petre Rău a primit patru premii literare, unul după altul: Marele Premiu pentru Poezie şi Premiul I la secţiunea Eseu la Concursul de Literatură „Dor de dor” de la Ipoteşti; Premiul Special al Editurii Rafet pentru volumul de poezie „Eden în cădere”, la Festivalul-concurs internaţional de creaţie literară „Titel Constantinescu”, secţiunea Concurs de volume, la Râmnicu Sărat şi Menţiune specială pentru Proză la Concursul Internaţional de Poezie şi Proză „Star Press”.

La Râmnicu Sărat au mai câştigat premii încă doi gălăţeni, Mariana Eftimie Kabbout şi Andrei Velea, care vor fi publicaţi, ca şi Petre Rău, în Antologia Festivalului. La „Star Press”, de asemenea, au mai primit premii gălăţenii Denisa Lepădatu, Andrei Velea, Bogdan Mereuţă şi Georgi Cristu, iar la Ipoteşti - alte două gălăţence, Georgeta Muscă Oană (Premiul I) şi Aura Istrate (Premiul al III-lea), la secţiunea Poezie.

Petre Rău mărturiseşte: „Nu mă mai pot opri din scris. În momentul de faţă am zece proiecte în desfăşurare. Oriunde mă aflu, când îmi vine o idee, o notez, iar apoi mă duc la calculator şi ştiu exact unde o aşez. De asemenea, când ajung la unul dintre proiecte la stadiul de 90 la sută, mă concentrez asupra lui până îl termin. Sunt, prin formaţie, un om organizat. Am fost toată viaţa documentarist. Finalizez, în medie, cam două, trei cărţi pe an”, afirmă scriitorul.

„Cu biblioteca în buzunar…”

Vorbind despre viitorul literaturii româneşti, scriitorul afirmă: „Deşi sunt un clasic, nu contest şi nu reneg varianta modernă a literaturii. Părerea mea e că va urma un mare şoc: se schimbă cititorul, dispare cel care citea de pe hârtie, oamenii îşi vor lua peste tot cu ei tableta sau laptopul pe care vor avea, la purtător, o întreagă bibliotecă: şi atunci, cu biblioteca în buzunar, evident că cititorul îşi schimbă profilul. La rândul său, însăşi scriitura capătă alte nuanţe: nu cred că mai are căutare literatura obositoare, sau cea cu suspans pe multe pagini, ci proza scurtă şi esenţa de poezie - trebuie să-l prinzi pe cititor cu lucruri în care să se regăsească. Cititorii sunt pe cale de dispariţie, iar cei care mai citesc sunt profesionişti. Nu mai cumpără oricine o carte, ne cumpărăm noi între noi, scriitorii. Totul e în schimbare, iar schimbarea e cam dură”.

Când e rău… Petre Rău? „Mihai Gălăţanu mă invidiază pentru numele meu poetic, cum zice el. Ceea ce mă deranjează foarte mult, în general, în jur, este impostura. Atât în literatură, cât şi în orice domeniu. Atunci nu mă pot abţine să nu intervin. Şi, da, atunci sunt rău. În rest, sunt bun! Aş zice despre mine că, în orice privinţă, dacă nu am fost în vârf, cel mai bun, măcar pe locul al doilea tot am fost”.

Citit 18111 ori Ultima modificare Luni, 27 August 2012 17:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.