Cum alegem un GPS auto?

Cum alegem un GPS auto?
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* În funcţie de precizia de care avem nevoie, de complexitatea dispozitivului şi de fiţele fiecăruia, vom scoate din buzunar între 190 şi 1.800 de lei pentru un dispozitiv GPS


Primul pas: deschidem site-ul unui magazin online sau trecem pragul unui magazin specializat în vânzarea electronicelor auto. Şi abia acum începe greul. Cel mai uşor ne-ar fi să ne alegem cel mai ieftin GPS, al cărui preţ nu sare de 200 de lei. Totuşi, s-ar putea să nu fie chiar cea mai bună soluţie. Când ne cumpărăm GPS, trebuie să ţinem cont de producător - pentru că ne trebuiesc hărţi compatibile - de dimensiunile display-ului şi de facilităţi suplimentare, cum ar fi bluetooth-ul. Evident, aspectul exterior al GPS-ului nu este nici el de neglijat. Mai ales dacă interiorul maşinii este unul de excepţie, şi tovarăşul nostru electronic de drum trebuie să fie pe măsură!

Marca. La noi, cele mai vândute mărci cunoscute în toată lumea sunt Moi şi Garvin. Pentru modele mai vechi, preţurile pleacă de pe la 190 de lei şi ajung până la aproape 1.800 de lei. Cel mai ieftin GPS Moi costă, pe emag, 189,9 lei şi are procesor Samsung de 400 MHz, 64 RAM memorie video internă şi 2GB Flash ROM. Chipset GPS este SiRF Star III şi are 20 de canale. Display-ul este, însă, foarte mic. Pe piaţa românească, bine vândute sunt însă şi mărci ca Serioux, Navon şi Evolion, la preţuri de câteva sute de lei.

Display-ul. Standardul, în anii 2010, era de 3.5''. Acum am ajuns la dimensiunea comună de 4.3'', dar există şi destule modele cu diagonală de 5'' şi 7''. În afară de cele cu diagonala de 3.5'', care sunt cam mici, toate celelalte merg de minune.

Alerte de trafic. Gimmick-ul a fost promovat mai ales de firma Garmin, începând cu anii 2000. Mai ales la modele mai evoluate, această caracteristică este una deosebit de importantă. Satelitul care îţi monitorizează ruta poate primi mesaje privind accidente ce au avut loc sau diverse blocaje (proteste, greve, alerte meteo), astfel încât să ai opţiunea de a alege să ocoleşti acea zonă, de a cere dispozitivului o rută ocolitoare.

Conectivitatea. Bluetooth am găsit pe modele de Mio, dar pe cele care ajung la 1.500 de lei. Cele mai multe dintre GPS-uri au conectivitate prin USB. Chiar şi la modele scumpe, cu bluetoothul mai sunt încă probleme, aşa că n-ar fi indicat să vă bazaţi pe această medotă de transfer de date când vă străduiţi să găsiţi o adresă printr-un ghem de străzi, în mijlocul Bucureştiului, spre exemplu. Cu cât GPS-ul şi telefonul cu care comunică sunt mai scumpe şi folosesc o tehnologie mai nouă, cu atât şansele să meargă totul strună sunt mai mari.

Aspectul exterior. Toti producatorii încearcă să aducă ceva nou, deosebit. Spre exemplu, Mio se poate lăuda cu o bază de date impresionantă privind puncte de interes (benzinării, hoteluri, ATM, restaurante, centre comerciale, spitale, etc). Garmin impresionează utilizatorul prin designul slim şi prin inserţia de clădiri virtuale şi teren stilizat pe grafică. În acelaşi timp, producătorii de entry-level creează impresia de aparat cu stil, la preţuri foarte scăzute.

Citit 11302 ori Ultima modificare Vineri, 26 Aprilie 2019 19:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.