Taxa auto trebuie returnată integral

Taxa auto trebuie returnată integral
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Dacă v-a durut sufletul şi vi s-au golit buzunarele atunci când aţi plătit taxa auto, aveţi acum oarecare motive de bucurie. După ce decisese că mai multe forme ale taxei - respectiv taxa de poluare şi taxa pe emisiile poluante - nu sunt compatibile cu dreptul UE, acum Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a hotărât că modalitatea şi termenul de plată pe care le-a stabilit statul român sunt nepotrivite. Mai exact, statul nostru considera că e oportun să le restituie românilor taxa auto într-o perioadă de cinci ani, plătindu-le câte 20 la sută pe an din ceea ce le datora.

Iată ce cred judecătorii europeni despre asta: "Principiul echivalenţei trebuie să fie interpretat în sensul că se opune ca un stat membru să prevadă modalităţi procedurale mai puţin favorabile pentru cererile de rambursare a unei taxe care sunt întemeiate pe o încălcare a dreptului Uniunii decât cele aplicabile acţiunilor similare întemeiate pe o încălcare a dreptului intern", scrie în hotărârea CJUE. Mai exact, judecătorii susţin că banii trebuie returnaţi către români chiar acum, nu cu ţârâita, în jumătate de deceniu, cum vrea statul.

Tot CJUE a mai hotărât că autorităţile române nu pot invoca insuficienţa fondurilor atunci când decid rambursarea eşalonată a taxelor auto: ”Nu se poate admite ca un stat membru, în calitatea sa de debitor într-un litigiu precum litigiul principal, să se poată prevala de o insuficiență a fondurilor pentru a justifica imposibilitatea executării unei decizii judecătorești care îi recunoaște justițiabilului un drept conferit de ordinea juridică a Uniunii", este precizat în hotărâre.

Vă reamintim că, la jumătatea lunii aprilie, se publicase în Monitorul Oficial procedura de restituire a vechii taxe auto, cu precizări punctuale privind modul în care se depune cererea şi de ce acte era nevoie. Asta, după ce, în septembrie 2015, prin Ordonanţa Guvernului nr. 40/2015 se stabilise că persoanele care au plătit taxa specială pentru autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule pot să ceară toţi banii înapoi, fără a fi nevoite să deschidă o acţiune în instanţă. Până la acel moment, legislaţia prevedea că se putea solicita doar restituirea parţială a vechii taxe auto, atunci când aceasta era mai mare decât actualul timbru de mediu.

Citit 10127 ori Ultima modificare Luni, 13 Ianuarie 2020 14:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.