Viaţa Liberă

Viaţa Liberă

 

El este în prezent vicepreședinte PSD dar și șef al filialei Iași a partidului. Chirica este primar al Iașiului și a criticat in mai multe rânduri pe șeful partidului Liviu Dragnea în privința adoptării OUG 13. Contactat de Digi24, el a apreciat măsura adoptată împotriva sa ca un ”act de injustețe”. Mihai Chirica a declarat, referitor la informația că va fi exclus din funcțiile de conducere din partid, că încă nu știe dacă se va întâmpla acest lucru și că dacă informația este reală ar fi o „injustețe morală” față de el, deoarece tot ce a făcut a fost să se „exprime într-o modalitate corectă fără să prejudicieze imaginea partidului”.

Înaintea ședinței de miercuri, liderul PSD Iaşi, Mihai Chirica, a mai susţinut că se aşteaptă „la maturitate şi înţelepciune” din partea colegilor de partid în şedinţa de miercuri a Comitetului Executiv al PSD, în care va fi discutată situaţia sa în partid, el adăugând că „nu poţi pedepsi un om care spune adevărul”.

Mihai Chirica a declarat, marţi, pentru News.ro că are aşteptări „relativ mari” înaintea reuniunii CEx al PSD şi că nu poate fi sancţionat, pentru că tot ceea ce a spus s-a confirmat.

Sursa: digi24.ro

 

Cele două aeroporturi din Bucureşti au fost clasate de către Airports Council International – Europe în topul european al aeroporturilor care au înregistrat cea mai mare creştere a traficului aerian în anul 2016, potrivit unui comunicat emis luni de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB).

La categoria aeroporturilor cu 5 – 10 milioane de pasageri pe an, Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti (AIHCB), care a avut o creştere de 18,3% a traficului aerian, a ocupat al patrulea loc, după aeroporturile Berlin Schoenefeld, Larnaca (Cipru) şi Faro (Portugalia), fiind urmat de aeroportul din Porto.

Potrivit datelor transmise de CNAB, Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa - Aurel Vlaicu a ocupat al treilea loc european, la categoria sub 5 milioane de pasageri pe an, unde clasamentul este: Oradea, Iaşi, Bucureşti Băneasa (cu o creştere de 121,8% a traficului aerian), Bruges şi Harkov (Ucraina).

În 2016, la categoria aeroporturilor cu peste 25 de milioane de pasageri pe an, pe primul loc se clasează Dublin, urmat de Barcelona El Prat, Amsterdam, Copenhaga şi Madrid. La categoria 10 – 25 de milioane de pasageri pe an, primele locuri sunt ocupate de aeroporturile Alicante, Malaga, Koln-Bonn, Varşovia şi Birmingham.

Sursa: mediafax.ro

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat definitiv marți de judecătorii de la Curtea de Apel București la opt ani închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor, în dosarul prăbușirii FNI.Curtea de Apel București a admis apelul declarat de Parchet și a mărit pedeapsa aplicată lui Vîntu de la șase ani și patru luni, cât primise la Tribunalul București în februarie 2015, la opt ani închisoare. În schimb, instanța a dispus achitarea lui Sorin Ovidiu Vîntu pentru infracțiunea de delapidare.

CAB a mai decis confiscarea specială de la Vîntu a sumelor de 13.740.363 lei (5.529.321 dolari) și 7.289.406 dolari, în echivalentul în lei la cursul BNR, fiind menținut sechestrul asigurător până la concurența acestor sume. Decizia este definitivă.

În prezent, Vîntu se află în închisoare, unde execută o pedeapsă de șase ani și două luni, primită într-un alt dosar legat de falimentarea companiei Petromservice.

Sursa: agerpress.ro

Un număr de 500 de militari din Bulgaria, Republica Macedonia, Muntenegru, Serbia, România, Slovenia, Ucraina și Statele Unite ale Americii participă, începând de luni până pe 1 martie, la exercițiul multinațional "Platinum Eagle 17.1", în Poligonul Smârdan din județul Galați, a informat Ministerul Apărării Naționale.

Black Sea Rotational Force 17 este un exercițiu anual, condus de Comandamentul Forțelor Infanteriei Marine ale SUA care sunt dislocate în Europa și Africa, ce se desfășoară în zona Mării Negre, în Balcani și în regiunea Caucazului.

Sursa: agerpres.ro

 

PSD va renunţa la amendamentele care pun condiţii pentru gratuitatea primită de studenţi la călătoriile cu trenul. Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, au convenit ca măsurile să rămână cele prevăzute în OUG 2/2017, anunţă un comunicat al Ministerului Transporturilor. Comisia de Buget a Senatului a adoptat un amendament care restrângea gratuitatea acordată studenţilor doar pentru călătoriile între localitatea de domiciliu şi cea în care învaţă. Un alt amendament, din Comisia de Muncă, impunea limită de vârstă.

Sursa: digi24.ro

Inirv React este un dispozitiv inteligent care poate opri automat cuptorul sau aragazul uitat pornit acasă. Dispozitivul înlocuieşte butoanele acestor electrocasnice şi poate fi controlat de la distanţă, prin intermediul unei aplicaţii dedicate. Senzorii incluşi în pachet pot detecta şi scurgerile de gaz sau fumul şi pot alerta utilizatorii în timp real. Inirv poate detecta mişcarea, astfel că după perioade lungi de inactivitate opreşte automat cuptorul sau aragazul.

Sursa: go4it.ro      

Simo Häyhä, cunoscut drept şi  “Moartea Albă” a fost un luptător finlandez din timpul războiul sovieto-finlandez din 1939-1940. Simo este recunoscut  drept unul dintre cei mai iscusiţi trăgători din istorie, având confirmate 505 victime din rândul Armatei Sovietice, plus încă alte 300 de victime neconfirmate. Ca trăgător de elită, Häyhä a folosit celebra puşcă Mosin-Nagant, M-28. Un lucru interesant este faptul că acesta nu folosea lunetă pentru a trage.

Anii de început

Simo Häyhä s-a născut în 1905, în micul oraş Finlandez Rautjärvi (atunci parte a Imperiului Rus). Şi-a trăit începuturile vieţii ca lucrător în agricultură şi vânător, acest lucru contribuind la iscusinţa acestuia cu armele de foc. Simo a intrat prima oară în armată la vârsta de 20 de ani, unde a activat în miliţiile Finlandeze şi a participat la sporturi de vânătoare, conform surselor casa sa fiind plină de trofee de vânătoare. Munca la fermă şi peisajul sălbatic al Finlandei l-au ajutat pe acesta mai târziu în timpul războiului, locul unde avea să se facă pe cât de cunoscut şi apreciat de compatrioţii săi pe atât de temut de către soldaţii Sovietici.
După terminarea anului obligatoriu de armată, în 1925, acesta a fost lăsat la vatră cu gradul de caporal. Simo a rămas preocupat de tragerea cu arma, în majoritatea timpului liber aceasta fiind activitatea  principală a Finlandezului, Hayha era capabil aparent să lovească o ţintă aflata la 150 de m depărtare , de 16 ori într-un singur minut. Prima sa puşcă a fost un Mosin-Nagant M91, armă pe care avea să o înlocuiască mai târziu cu o versiune mai nouă, M28/M30. Acesta căra după el şi o mitralieră automată pentru luptele de apropiere.

Participarea în Războiul Sovieto-Finlandez

Războiul de iarnă cum mai era acesta cunoscut, a fost un conflict militar dintre U.R.S.S şi Finlanda , acesta a început odată cu invadarea Finlandei din 30 Noiembrie 1939 şi s-a sfârşit cu pierderi  militare foarte mari pentru U.R.S.S, dar cu concesii teritoriale din partea Finlandei. Pretextul războiului era acela că graniţa Finlandei era prea aproapiată de oraşul Leningrad. Planurile sovieticilor  erau mult mai avansate, statul Sovietic dorind anexarea întregii Finlande şi organizarea acesteia într-un stat pe model Sovietic. Anexarea a eşuat datorită pierderilor mari din rândul Sovieticilor dar şi a presiunii internaţionale.
Fiind membru al gărzii civile Finlandeze, Simo este chemat pentru serviciul militar, servind într-o companie de pe râul Kollaa. Temperaturile începuseră deja să scadă, aceastea atingând şi -40 de grade Celsius. Implicarea acestuia în război a fost extrem de benefică pentru armata Finlandeză, acesta pleca echipat cu puşca sa M91, complet îmbrăcat în alb, cărând cu el mâncare şi muniţie pentru o singură zi. Strategia sa era de a aştepta tacticos în zăpadă, împuşcând orice soldat sovietic observa că intră în raza sa de acţiune. Unele surse spun că acesta ţinea zăpadă în gură pentru a nu i se putea observa aburii din respiraţie. În 100 de zile, Hayha folosind aceste strategii a reuşit să ucidă 505 soldaţi sovietici, căpătând porecla de ,,Moartea Albă’’. Armata Sovietică a observat acţiunile acestuia, încercând din răsputeri să recruteze lunetişti pentru a-l elimina, aceştia mai încercau şi bombardarea aleatorie a pădurilor şi dealurilor pentru a-l ucide, toate încercările eşuând lamentabil. În data de 6 Martie 1940, norocul acestuia se termină şi este împuşcat în falcă cu un glonţ exploziv, supravieţuieşte însă şi se trezeşte după o comă de 11 zile.

După război

După cel de-al Doilea Război Mondial, acesta a avut nevoie  de ani pentru a-şi vindeca rana de glonţ. Glonţul exploziv i-a distrus maxilarul, lăsându-l fără o parte din obrazul stâng, acesta a reuşit să se recupereze într-un final. După război s-a ocupat în continuare cu vânătoarea şi cu creşterea câinilor. Şi-a petrecut ultimii ani din viaţă în Ruokolahti, un mic oraş de la frontiera cu Rusia, murind la vârsta de 96 de ani. Arma sa din timpul războiului  cu seria 60974, a fost până la moartea acestuia expusă la muzeul Brigăzii din Karelia de Nord, ca mai apoi să fie mutată într-o locaţie necunoscută. Unii finlandezi discutau despre posibilitatea ca arma sa să fii fost îngropată cu acesta.

Sursa: historia.ro        

Aproape toate tastaturile disponibile pe piaţă au mici liniuţe care ies în relief pe tastele „F” şi J”. Când au fost create primele tastaturi pentru maşinile de scris, acestea aveau literele aşezate în ordine alfabetică, dar oamenii nu se descurcau prea bine atunci când tastau. Christopher Latham Sholes, unul dintre inventatorii maşinii de scris, a rearanjat tastele în 1873 şi este considerat părintele tastaturii QWERTY de astăzi. S-a constatat că degetele oamenilor se plasează natural, atunci când nu scriu ceva, pe tastele ASDF şi JKL. Linia care conţine aceste litere se numeşte „home row”. Micile ridicături de pe tastele F şi J au rolul de a le semnala celor care nu se uită la tastatură atunci când tastează unde este linia „home”.
Această caracteristică este folosită şi la alte periferice. De exemplu mouse-ul SteelSeries Rival 700 are două mici ridicături portocalii pe partea stângă. Rolul acestora este să îi indice utilizatorului unde are degetul mare în raport cu butoanele programabile din zona respectivă.
Sursa: go4it.ro        

Sâmbătă, 18 Februarie 2017 08:00

PAMFLET | Despre dragoste şi alte nenorociri

Temperaturi glaciare şi oameni dezbinaţi. Acesta a fost tabloul ţării în ultimele trei săptămâni. Deodată, însă, în ultimele zile, totul începe să se înmoaie. Inimile îngheţate capătă puls, natura călătoreşte de la Pol la Ecuator, iar fiorul dragostei îi pătrunde chiar şi pe cei de nepătruns. Ce s-a întâmplat? Vă explicăm, noi, aici, în limbajul pamfletului.

Gesturi de iubire adevărată

Nu e deloc întâmplător faptul că temperaturile au început să crească taman în perioada cuprinsă între Sfântul Valentin şi Dragobete. Ţara se dezgheaţă încet, încet, însă nu este vorba doar despre venirea calendaristică a primăverii. Lucururile sunt mult mai complicate de atât. Specialiştii afirmă că la mijloc ar fi vorba despre un blestem desprins din basme: e nevoie de un gest de iubire adevărată pentru ca inimile oamenilor să se dezgheţe. Şi nu a fost unul singur, ci mai multe. Atenţie: urmează detalii spumoase, care vă pot abuza emoţional.

Bacalbaşa s-a împăcat cu cei de la USR

Pesedistul Nicolae Bacalbaşa a făcut primul pas în relaţia tensionată cu parlamentarii USR. După ce i-a făcut impotenţi politic, Bacalbaşa s-a simţit vinovat şi le-a cerut iertare tinerilor politicieni. „Nu ştiu ce se întâmplă cu mine de câteva zile încoace. Parcă am mâncat un castron cu ciorbă de fluturi, iar acum mă borfăiesc erotic prin stomac. Simt nevoia de împăcare. Să mă ierte mai tinerii mei colegi că i-am făcut impotenţi. În realitate, am frustrări mari de natură sexuală, iar problema asta îmi afectează profund discursul politic”, a spus Nicolae Bacalbaşa.
Sensibilizaţi, cei de la USR au acceptat scuzele şi l-au invitat pe Bacalbaşa la o partidă (politică) de împăcare. „Cu inimile îngheţate nu putem aduce vara înapoi în această ţară”, a spus deputatul Bogdan Rodeanu.

Picu Roman vrea şi el iertare

Viceprimarul cocalar al Galaţiului, Picu Apostol Roman, a fost şi el cuprins de spiritul sărbătorilor de februarie. Din dragoste pentru propriul post, Picu Roman a postat pe Facebook un nou clip, în care susţine că îi pare rău de declaraţiile din precedenta postare. „Eram sub influenţa medicamentelor, nu ştiam ce vorbesc. Vorbeau pastilele din mine, că eram sedat până în gât. Acum realizez ce am făcut. Îmi pare rău”, spune Picu Roman în noul filmuleţ.
Gălăţenii, însă, nu par dispuşi să îl ierte prea curând pe viceprimarul Galaţiului. „Ştim bine că vrea doar să îşi salveze postul. De aceea face aceste gesturi. Aici nu e vorba despre sinceritate şi nici despre iubire adevărată. Inima lui e în continuare îngheţată, el nu poate aduce căldura din nou în ţară”, a comentat un gălăţean care i-a distribuit postarea.
Stupidon

Şi deţinuţii au nevoie de iubire

Penalii din Partidul Social Democrat nu au motive să se teamă că viaţa lor sentimentală va lua sfârşit odată ce vor ajunge la închisoare. Dimpotrivă, chiar vor avea parte de o mult aşteptată schimbare de perspectivă, o reinventare a conceptului de erotism.
„Îi aşteptăm cu braţele deschise. Ştim că ei nu vor aici şi că fac tot posibilul să ne întoarcă spatele, dar tocmai ăsta e farmecul. Îşi vor desoperi cu noi laturi ale personalităţii pe care nu le-au cunoscut vreodată. Le promitem o schimbare de atitudine. Sunt convins că îşi vor schimba poziţia faţă de noi când ne vom cunoaşte mai bine”, a spus un deţinut tatuat, nerăbdător să cunoască pesedişti neprihăniţi.
De partea cealaltă, încă liber, un pesedist a ţinut să le transmită un mesaj iubăreţilor de după gratii. „Suntem siguri că putem găsi o cale ca să ne înţelegem bine. Până când vom ajunge acolo vom mai da o ordonanţă, două prin care vom elimina din închisori paturile duble. Şi vom face duşuri individuale, că la comun există riscuri”, a spus un pesedist neprihănit.
Valentine's Gay

Imunitate (cod roşu de îngheţ) Submarin Cosorescu

Sunt cel mai subţire rahat cu prerogative
de pe străzile ţării mele şi ale oraşului meu,
am discipoli cu grămada, râvnesc la mai mare,
unii mă ocolesc, alţii mă gâdilă ca pe-un zeu!
Sunt cel mai tare rahat cu/fără portofoliu
din toate ungherele patriei mele sărace,
fac prozeliţi şi valuri şi atmosferă împuţitoare
mai rău decât cocseria, odihnească-se în pace!
Sunt cel mai serios rahat dintre ciracii mei,
miros adevărat, cum se cuvine şi cum se cade,
locuiesc exact cum şi pupăza din tei,
sunt contaminant, însă mă bucur de imunitate!
Umblu deghizat, port capul gol cu mustaţă,
sunt înfipt ca un băţ într-un rahat mărmurit!
Hai, spor la muncă... eu am treabă mare...
gata, că am îngheţat ca un... membru de partid!

Surpriză pentru suporterii Oţelului

Zvonuri din lumea fotbalului dau ca sigură o implicare a foştilor şefi de la Oţelul, Marius Stan şi Ionel Borş, în recuperarea palmaresului clubului gălăţean. Potrivit unor informaţii neconfirmate încă, cei doi ar complota pentru cumpărarea din propriile fonduri a siglei şi trofeelor Oţelului. Mai mult, cei doi ar urma să le doneze apoi suporterilor gălăţeni. „E un gest firesc, de împăcare”, a comentat Marius Stan.
Cam Pioni

Vocea cetăţeanului, voce politicanului

 


Precizare
Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

 

Principalele declarații ale președintelui:

"Așa cum am promis la începutul săptămânii, am făcut o analiză a bugetului. Aceasta a confirmat ce am spus și data trecută, veniturile sunt prea optimiste, cheltuieli sunt prevăzute în sumă foarte mare, abrdarea hiperoptimistă se poate vedea făcând o comparație cu veniturile de anul trecut".

"Există prevăzute credite de angajament pentru o sumă nemaivăzută, de peste 50 de miliarde".

"Totuși, am promulgat bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale. Țara are nevoie de buget".

"În cursul acestui exercițiu bugetar cer Guvernului trei lucruri: responsabilitate, responsabilitate și responsabilitate!"

Sursa: digi24.ro

Pagina 1 din 31