Imprimă această pagină

UȘOR DE CITIT | "Uite aşa o pierzi", de Junot Diaz

UȘOR DE CITIT | "Uite aşa o pierzi", de Junot Diaz
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Editura "Black Button Books" propune o colecţie de proză scurtă semnată de Junot Diaz, intitulată "Uite aşa o pierzi". Volumul conţine nouă povestiri scurte. Majoritatea - de fapt toate, cu excepţia celei intitulate „Otravida, Otravez” - prezintă diverse momente din viaţa lui Yunior, un copil născut în Republica Dominicană, dar crescut, de la vârsta şcolară, în New Jersey. Cât fusese mic, probleme lui Yunior erau legate de faptul că taică-său era prea autoritar (povestirea „Invierno”) sau de faptul că era prea timid ca să aibă curajul să le facă avansuri fetelor care-i plăceau (povestirea „Nilda”). După ce creşte, însă, singura mare, insurmontabilă problemă a lui Yunior devine infidelitatea. Iubitele, printre care şi cea la care se referă doar cu „mujeron”, femeia vieţii lui, îl părăsesc atunci când îi descoperă zecile de aventuri. Şi dacă după Magda din povestirea „Soarele, luna, stelele” a existat viaţă, ca şi după „Alma” din povestirea cu acelaşi nume, după „mujeron” n-a mai urmat decât depresia şi interminabila, extenuanta luptă pentru viaţă. Lui Yunior îi vor trebui ani pentru a-şi curăţa sufletul într-atât încât să-şi poată privi obiectiv şi accepta problema. Şi pentru a fi pregătit să facă un prim pas înainte, în viaţa lui care fusese, până atunci, atât de zbuciumată. Infidelitatea fusese o trăsătură dominantă în familia lui Yunior. Încă îşi amintea cum taică-său îl lăsa în maşină cât dispărea, prin case străine, să-şi facă de cap cu diverse femei. Rafa, frate-său, îşi aducea iubitele într-un pat de lângă cel în care dormea Yunior. Iar toate experienţele astea nu aveau cum să nu lase urme atâci în eul copilului, care, peste tot, vedea bărbaţi infideli… Abia în ultimul capitol, intitulat „Ghidul infidelului în dragoste”, lucrurile încep să se aşeze întrucâtva, iar Yunior începe să scrie „pentru că ştii, în inima ta de infidel mincinos, că un început este uneori singurul lucru de care avem parte” (p. 175).

Personajele lui Junot Diaz - care se concentrează pe tema traiul imigranţilor din Statele Unite - sunt complexe şi au reacţii şi evoluţii fireşti. Mi-a plăcut felul în care e construit Rafa, dar şi Pura, cea care-l ia de soţ din interes, mi s-a părut un personaj bun. La fel, mi-a plăcut mult Elvis, care, din dorinţa de a se şti tată, riscă viitorul căsniciei sale, considerând că un copil al unei femei cu care avusese o aventură pasageră era al său. Junot Diaz are o putere impresionantă de a descrie lumi atât de credibile, încât uneori zici că nici n-ar mai fi vorba despre ficţiune.

"The New York Times", cotidian american de prestigiu, fondat în 1851 şi care obţinuse, până în 2008, nu mai puţin de 98 de premii Pulitzer, scrie despre autorul romanului: „Junot Diaz scrie într-un dialect atât de electrizant şi distinct, încât e aproape un act de agresiune, instantaneu alarmant şi captivant, aproape erotic în aserţiunea sa de intimitate subită”.

În prezent, scriitorul predă scriere creativă la Massachusetts Institute of Technology şi e editor pe ficţiune la "Boston Review". În afară de "Uite aşa o pierzi", a mai publicat romanul „Scurta şi minunata viaţă a lui Oscar Wao”, cu care a câştigat şi un premiul Pulitzer.

"Black Button Books" este o editură tânără, care ne promite lecturi interesante, într-o abordare editorială proaspătă. Mai sunt şi alte titluri deja pe piaţă. Căutaţi-le!

Găsiţi „Uite aşa o pierzi” la Librăria "Humanitas" din Galaţi, de pe strada Domnească, nr. 45.

Citit 14188 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Decembrie 2016 02:22

Gabriel Kolbay