Ce locuri de MUNCĂ mai sunt în Galaţi

Ce locuri de MUNCĂ mai sunt în Galaţi
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

La finalul anului 2015, numărul total al şomerilor din Galaţi se apropia de 18.000, conform datelor oficiale furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). Mai exact, 17.771 de şomeri, dintre care doar 2.525 beneficiari de indemnizaţie de şomaj, aproape 15.000 din mediul rural şi aproximativ 2.400 mai tineri de 25 de ani. Statistici pe alocuri normale, raportându-ne la situaţia economică precară a judeţului nostru, dar tot îngrijorătoare.

Prin AJOFM, puţin peste 100 de posturi vacante

Agenţii economici din Galaţi care caută să angajeze persoane înregistrate la şomaj nu oferă decât un număr foarte redus de locuri de muncă. Doar 114, pentru cei 17.771 de şomeri. Cele mai multe posturi, câte 20 la număr, sunt oferite pentru cei care vor să devină fie agenţi de vânzări, unde câştigul e pe bază de comision, de cele mai multe ori, fie brutari sau patiseri. Pentru cei care au ceva cunoştinţe de operare a calculatorului, sunt disponibile 10 posturi de operator introducere şi validare date, dar şi un post de inginer de sistem în informatică, accesibil celor cu studii de specialitate. În rest, mai sunt disponibile posturi de electrician în construcţii (3), fierar betonist (3), zugrav (4), sudor (3) sau lăcătuş mecanic.

Reprezentanţii AJOFM Galaţi îi aşteaptă pe cei interesaţi de accesarea ofertei de muncă la sediul instituţiei, din strada Domnească, nr. 191, sau în Tecuci, pe strada Mihail Kogălniceanu, nr. 60, bl. A2, parter, de luni până joi, între orele 8,00 şi 16,30.

Ofertă redusă şi în ziar

Pentru cei care nu vor să apeleze la AJOFM pentru angajare, există întotdeauna oferta de locuri de muncă de la Mica Publicitate, secţiune prezentă şi în cotidianul nostru. Nici acolo, însă, nu se înghesuie angajatorii, iar cei care decid totuşi să ofere un post sunt extrem de selectivi, căutând persoane cu experienţă în domeniu şi, eventual, cu studii de specialitate.

Din acest punct de vedere, cel mai uşor de obţinut loc de muncă pare a fi cel de model de videochat, atât pentru fete, cât şi pentru băieţi, mai ales că oferta financiară este una consistentă, raportată la restul salariilor din Galaţi, deloc mari. Nici aici, însă, oferta nu este bogată. În ediţia din 1 februarie a "Vieţii libere", am numărat 111 agenţi economici care oferă locuri de muncă, cei mai mulţi fiind interesaţi fie de ospătari, fie de vânzătoare la aprozare sau alimentare. Mai există şi câteva locuri de muncă pentru paznici, precum şi posturi pentru mecanici auto. Cei cu studii superioare, însă, se lovesc de un perete invizibil, care nu le permite să se angajeze prea uşor în oraşul în care au crescut şi, poate, îşi doresc să rămână.

Citit 5694 ori Ultima modificare Marți, 02 Februarie 2016 00:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.