Guvernul vrea să impulsioneze piaţa muncii | PRIME de încadrare de până la 12.500 de lei pentru ȘOMERI
Foto: Foto, arhiva VL: Bogdan Codrescu 

Guvernul vrea să impulsioneze piaţa muncii | PRIME de încadrare de până la 12.500 de lei pentru ȘOMERI
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Pachet legislativ pentru stimularea persoanelor aflaţi în căutarea unui loc de muncă, dar şi pentru angajatori * Primele de activare, încadrare şi de instalare pentru şomeri, precum şi subvenţiile acordate celor care îi angajează, mărite substanţial


Guvernul a adoptat, săptămâna trecută, un pachet de măsuri importante pentru stimularea ocupării forţei de muncă, acestea vizând persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, angajatorii, dar şi românii din diaspora. În premieră, măsurile amintite iau în calcul şi o categorie care nu a mai fost ţintită până acum prin programele naţionale, cea a tinerilor care nu au loc de muncă şi nici nu urmează vreo formă de învăţământ sau de formare profesională (Not in Employment, Education or Training – NEET). Nu sunt uitaţi nici şomerii de lungă durată, o altă categorie extrem de vulnerabilă pe piaţa muncii din România. Între măsurile concrete incluse în noul pachet se găsesc măsuri active destinate ocupării ce încurajează mobilitatea lucrătorilor prin acordarea unor prime (de activare, de încadrare sau de instalare) sau decontarea navetei, toate în cuantumuri mărite. Spre exemplu, şomerii care decid să îşi schimbe domiciliul la o distanţă mai mare de 50 de kilometri, pentru a deveni angajaţi, vor beneficia de o primă de instalare de 12.500 de lei, de peste trei ori mai mare decât până acum. Este majorat, de asemenea, şi cuantumul subvenţiilor acordate angajatorilor. Conform Guvernului, finanţarea acestor măsuri se va face, pentru prima dată, din fonduri externe nerambursabile şi din fondurile publice naţionale aprobate în bugetul asigurărilor pentru şomaj.

„Este o măsură în ton cu realitatea de pe piaţa muncii, pentru că în România există din ce în ce mai multe contracte atipice, nu prea mai stă lumea în contractele clasice de opt ore pe durată nedeterminată”, a declarat pentru „Viaţa liberă” directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi, Cezar Năstase. „Şi în cazul agenţilor economici, cel care ar dori să angajeze pe trei-patru luni va lua în calcul acum şi subvenţiile acestea şi va calcula dacă nu cumva îi va fi şi lui mai bine dacă ar ţine angajatul şase luni. E foarte bine că se schimbă ceva, pentru că vorbim de un act normativ, Legea 76 care, cu toate modificările ulterioare, este totuşi din 2002. Şi acum vom lucra tot cu Legea 76, dar apar aceste modificări importante: subvenţiile cresc de la 500 la 900 de lei, la mobilitate, iarăşi, este o majorare semnificativă, unde vorbim de 12.500 de lei. Chiar dacă, din punct de vedere al cuantumurilor, nu ne apropiem de ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană, măcar instrumentele cu care vom lucra, ca măsuri active, sunt mai complexe şi mai consistente financiar”, a continuat Cezar Năstase. 

Prima de instalare, acordată şi „stranierilor”

Să trecem în revistă cele mai importante măsuri din pachetul adoptat de Guvern. În situaţia în care se angajează cu normă întreagă, timp de cel puţin trei luni, şomerii înregistraţi care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj vor primi o primă de activare, de 500 de lei neimpozabili, care nu se cumulează cu prima de încadrare şi cea de instalare. 

O primă de încadrare (calculată la 0,5 lei/km dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporţional cu numărul de zile în care persoanele în cauză desfăşoară efectiv activitatea la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncă) se va acorda lunar, pentru o perioadă de 12 luni, şomerilor înregistraţi care se angajează într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de cea în care îşi au domiciliul stabil sau reşedinţa. 

Prima de instalare a suferit cele mai spectaculoase majorări, ea fiind acordată şomerilor care îşi găsesc de lucru la peste 50 de kilometri depărtare de casă. Nu mai puţin de 12.500 de lei vor primi cei care, urmare a angajării la peste 50 de kilometri, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia. Dacă şomerul respectiv este însoţit de membrii familiei care îşi schimbă domiciliul, va primi 15.500 de lei, iar în cazul în care ambii soţi îndeplinesc condiţiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 lei, iar celălalt – 3.500 de lei. Dacă şomerii respectivi primesc, la noul loc de muncă, locuinţă de serviciu sau li se decontează cheltuielile cu noua reşedinţă, prima de instalare va fi de 3.500 sau de 6.500 de lei. Aceştia din urmă vor primi banii într-o singură tranşă, în timp ce celelalte categorii vor lua prima eşalonat, în două rate: jumătate la data instalării şi restul după 12 luni de la angajare. 

Interesant este că, în cursul lunii trecute, o firmă de recrutare din vestul ţării a venit în Galaţi, căutând muncitori pentru mai multe firme din Arad şi Timiş. Probabil că, dacă aceste stimulente s-ar fi ştiut la vremea respectivă, demersul firmei de recrutare ar fi avut mai mult succes. Oricum, timpul nu e pierdut, pentru că este posibil ca aceasta să mai vină o dată în judeţul nostru. 

Foarte important, prima de instalare se acordă şi persoanelor de cetăţenie română care şi-au exercitat dreptul la libera circulaţie a lucrătorilor în spaţiul UE şi SEE pe o perioadă de cel puţin 36 de luni, în cuantumurile şi cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege, precizează Guvernul. 

De asemenea, în cadrul serviciilor de informare şi consiliere profesională va fi introdusă procedura de profilare a persoanelor în căutarea unui loc de muncă şi încadrarea lor în diverse categorii: uşor ocupabil, mediu ocupabil, greu ocupabil şi foarte greu ocupabil. Celor cu nivelul „greu” şi „foarte greu” ocupabil le vor fi acordate servicii de îndrumare pe parcursul procesului de integrare socio-profesională la noul loc de muncă, pentru maximum trei luni, cu acordul angajatorului, realizate de furnizori de servicii din sectorul public sau privat, acreditaţi. 

Subvenţiile pentru angajatori, aproape dublate

Pachetul de măsuri active adoptate de Guvern majorează şi cuantumul subvenţiilor acordate angajatorilor, prin plata unei valori nominale. În plus, aceste subvenţii se vor da şi pentru încadrarea în muncă a unor categorii noi, respectiv şomerii de lungă durată şi tinerii NEET, astfel: angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, 900 de lei pentru fiecare absolvent încadrat; aceeaşi sumă lunară, dar pentru 18 luni, o primesc firmele care angajează, pe durată nedeterminată, absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap; de asemenea, angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri de lungă durată, tineri NEET sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 900 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni. Tot 900 de lei vor primi şi angajatorii care încadrează în muncă şomeri care, în termen de cinci ani de la data angajării, îndeplinesc condiţiile pentru a ieşi la pensie, pentru limită de vârstă sau anticipat. Cei 900 de lei vor fi acordaţi lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective.

Până la intrarea în vigoare a noilor măsuri adoptate de Guvern, firmele care angajau absolvenţi primeau lunar 500 de lei pentru absolvenţi cu zece clase sau ai şcolilor de arte şi meserii, 600 de lei pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal şi 750 de lei pentru absolvenţii de învăţământ superior. Pentru celelalte categorii de şomeri menţionate anterior, subvenţia acordată era de 500 lei/persoană angajată. 

„Aşteptăm normele şi procedurile, să le vedem negru pe alb, ca să putem aplica măsurile. S-a întâmplat ca normele la acte normative să vină în termen de o lună, dar s-a întâmplat să dureze şi ani. Având în vedere că Guvernul Cioloş este pe ultimii metri, să zicem aşa, şi-ar putea permite să facă modificări substanţiale, pentru că, teoretic, s-ar putea să n-aibă ei bătaia de cap de a plăti aceste modificări”, a mai spus Cezar Năstase, directorul executiv al AJOFM Galaţi.

Citit 4583 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Octombrie 2016 00:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.