Cazul Domnească 24 - Dacă nu asigură paza, Primăria va fi amendată
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Cazul Domnească 24 - Dacă nu asigură paza, Primăria va fi amendată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dumitru Nicolae susţine ideea demolării clădirii * Expertiza tehnică exclude consolidarea * O soluţie, salvarea prin concesiune *

Continuăm astăzi cu noi date privind imobilul din Strada Domnească nr. 24. Vă reamintim că pe 29 februarie 2012, când au avut loc acte de vandalism, în urma cărora au fost sustrase balustradele de metal de la balcoanele situate la etajul imobilului, Direcţia pentru Cultură a înaintat Primăriei Municipiului o somaţie, prin care solicita asigurarea pazei, integrităţii şi protecţia monumentului istoric împotriva oricăror acţiuni de sustrageri de materiale, ori de incendiere a imobilului. Termenul de implementare a acestei măsuri era 5 martie, cu alte cuvinte a expirat de două zile. Şi mai există o măsură ce trebuie luată, aceea de restaurare a faţadelor, ce are ca termen 31 decembrie.

Reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură se vor deplasa, în această săptămână, împreună cu Poliţia, la imobilul de pe strada Domnească nr. 24, pentru a constata dacă prima măsură a fost îndeplinită de către Primăria Galaţi, în caz contrar, se va trece la amendarea acesteia, amenda fiind între 4.000 şi 8.000 de lei, după cum aflăm de la consilierul Marius Mitrof.

„Întrebaţi avocaţii”, afirmă Primarul

Contactat telefonic, primarul Dumitru Nicolae a făcut referire la procesele interminabile asupra proprietăţii clădirii: „Nu pe mine trebuie să mă întrebaţi. Întrebaţi-i pe avocaţii celor ce revendică, în procese  care nu se mai sfârşesc, deschise de urmaşii care vor să pună mâna pe clădire”. Referitor la solicitarea de a asigura paza imobilului, sau a ceea ce a mai rămas din el, primarul întreabă: „Ce să păzească? Dacă vă duceţi prin spate, vedeţi că este un cumul de construcţii adăugate. E o clădire care a fost bombardată în al doilea război mondial şi nu a mai fost reconstruită cum era iniţial. Eu am vrut să fac Primărie acolo, dar nu s-a putut. Părerea mea este că această clădire trebuie demolată, aşa cum am zis iniţial, şi reconstruită una la fel, dar cu doi metri mai spre blocuri. Am avut pază acolo, pe timpuri. Sigur că vom pune şi pază şi vom face ce e de făcut”.

Un lucru important, care-i scapă primarului, e faptul că prin demolarea şi reconstruirea clădirii, chiar cu cinci metri mai în spate, aşa cum prevede Planul de Urbanism Zonal, pentru a putea fi lărgită strada Domnească, se pierde total valoarea istorică a clădirii, pentru că nu vom mai putea vorbi despre un monument datat din 1923, ci despre o copie făcută în 2012 sau după.

Ultima expertiză tehnică exclude consolidarea

La ultima expertiză tehnică, făcută în 2002 (!) de S.C.Proiect S.A., în raportul final, semnat de ing. Mohor Gh. Elena, expert tehnic atestat în construcţii, se precizează că: „Soluţia de consolidare presupune costuri exagerate în raport cu o construcţie nouă” şi se prezintă ca soluţie „dezafectarea amplasamentului şi realizarea unei construcţii noi, care să preia în totalitate pe linia faţadelor principale ale clădirii elementele arhitecturale iniţiale, pe un amplasament retras faţă de cel actual cu cca 5 metri. Deoarece clădirea face parte din patrimoniul municipiului Galaţi, figurând pe lista monumentelor, ansamblurilor şi siturilor istorice, este necesară menţinerea aspectului plastic şi a decoraţiilor de pe faţade”.

Ministerul cere păstrarea faţadelor

Ultimul răspuns de la Ministerul Culturii este din 2003, când Direcţia Monumente Istorice şi Muzee (DMIM) din cadrul Ministerului, prin adresa nr. 4529, înştiinţa Primăria că „propunerea de păstrare a celor două faţade, principală şi laterală, integrate într-o structură interioară complet nouă este posibilă din punct de vedere tehnic, dar va trebui aprofundat studiul geotehnic, prin sondaje şi prin calcul şi va trebui reactualizată Expertiza tehnică şi elaborate Proiectul Tehnic şi Detaliile – Devizele de execuţie şi avizate de Ministerul Culturii şi Cultelor – Direcţia Monumente Istorice şi Muzee”.

Cum poate fi salvat imobilul Mai există şi o altă soluţie de salvare a imobilului, însă după încheierea proceselor de revendicare: "Pentru salvarea acestei clădiri monument, după terminarea acţiunilor de revendicare şi dacă soluţiile sunt în favoarea Primăriei Galaţi, dacă aceasta nu are suficiente fonduri pentru conservare, întreţinere, reabilitare, potrivit O.G. 26 din 2006, poate concesiona monumentul istoric, pentru o perioadă de cel mult 49 de ani, unei persoane fizice sau juridice de drept privat române sau străine”, aflăm de la consilierul Marius Mitrof, care explică: „Scopul concesiunii îl constituie, potrivit aceluiaşi act normativ, restaurarea, întreţinerea şi punerea în valoare a imobilelor pentru a asigura păstrarea caracterului de monument istoric al acestora. Prin contractul de concesiune, Primăria transmite concesionarului, care acţionează pe riscul şi răspunderea sa, dreptul şi obligaţia de exploatare a unui monument istoric, în schimbul unei redevenţe. Redevenţa aceasta se face venit la bugetul local. Concesiunea se va realiza în baza avizului eliberat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Galaţi. La acest act normativ au fost emise şi norme metodologice de aplicare, publicate în M.O. 653 din 2007".


 

Răspunsul Primăriei la somaţia Direcţiei de Cultură

Ca răspuns la somaţia Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu, Primăria Municipiului precizează următoarele: „Imobilul se află doar în listele de inventar ale Primăriei, fiind în administrarea acesteia. Pe rolul instanţelor de judecată se află mai multe litigii”.

Răspiunsul ilustrează cu prisosinţă "grija" pe care o poartă primăria monumentului de arhitectură care face parte din patrimoniul oraşului.

În ultimele zile, în lipsa unor minime măsuri de pază, furturile au continuat, fiind smulşi inclusiv unii dintre căpriorii acoperişului.

„Nu mai e mult până se va prăbuşi acoperişul. Rezultatul va fi acelaşi ca la Hanul din Cuza 43, iar cei de la Primărie vor ridica din umeri, spunând: S-a autodemolat din cauza persoanelor neidentificate”, declară consilierul Marius Mitrof, care va continua să facă demersurile legale pentru salvarea clădirii.


 

Furturile de pe Domnească 24 continuă bine-mersi!

Marţi după-amiază, plasticianul Basarab Păltănea ne-a semnalat, profund indignat, continuarea „lucrărilor” de distrugere a imobilului de patrimoniu de pe strada Domnească, la nr. 24, fostul Palat Simion Gheorghiu, construit în 1923 şi vandalizat cumplit în 2012! Plasticianul, care a văzut de la balconul propriului apartament pe hoţii de fier lucrând netulburaţi, a anunţat poliţia. Cum însă „apa trece, pietrele rămân”, hoţii ştiu să aştepte, în timp ce poliţiştii fac un fel de muncă voluntară, n-au competenţe, după cum s-a văzut din poziţia instituţiei publicată în ziarul nostru. Păltănea spune că în perioada în care s-a asigurat, de către Primărie, paza clădirii, iar intrările, geamurile şi uşile, au fost protejate prin gratii (dar acum şi gratiile sunt bune de vândut… la fier vechi, nu-i aşa?!) nu s-a întâmplat aşa o distrugere în masă, care poate afecta clădirea şi, prin prăbuşire, poate duce la vreo nenorocire. De mai mulţi ani, fiul istoricului Galaţilor, învăţat din copilărie să respecte valorile trecutului, s-a plâns în mod constant că această clădire a fost abandonată ruinei şi crede că aceasta ar fi chiar intenţia administraţiei locale, de vreme ce acum vreun an chiar primarul oraşului i-a spus gălăţeanului nostru că această clădire trebuie demolată. Anul trecut, Păltănea făcea parte dintre cei care reclamau poliţiştilor şi primele furturi: lemnul din structura, între timp dispărută, din spatele clădirii… (Victor Cilincă)


 

Citit 9980 ori Ultima modificare Joi, 08 Martie 2012 14:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.