Gălăţeni care au uimit lumea - Iorgu Iordan

Gălăţeni care au uimit lumea - Iorgu Iordan
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vicepreşedinte al Academiei Române şi, în acelaşi timp, unul dintre cei mai importanţi lingvişti români din toate timpurile, Iorgu Iordan s-a născut la Tecuci, pe 29 septembrie / 11 octombrie 1888, dintr-un tată bulgar şi o mamă româncă.

După ce a absolvit Gimnaziul Real de băieţi din oraşul natal, a plecat la Iaşi, unde a urmat cursurile liceale (1908), iar apoi pe cele ale universităţii locale (1911), obţinând licenţe în limba şi literatura germană şi în drept. Ulterior s-a specializat în filologie şi lingvistică la universităţile din Bonn, Berlin, Paris, Florenţa şi Roma. În 1919 şi-a susţinut doctoratul în filologia modernă, sub îndrumarea lui Alexandru Philippide.

În 1926 a devenit profesor la universitatea ieşeană, unde a predat timp de 20 de ani. Din 1946 a preluat catedra de romanistică a Universităţii Bucureşti (unde a rămas până la pensionare, în 1962), după ce în anul anterior fusese primit ca membru titular al Academiei Române.

Iorgu Iordan a scris numeroase tratate de lingvistică şi filologie, printre care „Toponimia românească”, „Stilistica limbii române”, „Introducere în studiul limbilor romanice”, „Limba română actuală”. A publicat ample studii de critică literară, despre Cervantes, Dante, Goethe, Petrarca, Arghezi, Creangă, Caragiale, Eminescu, etc.

Pentru meritele ştiinţifice unanim recunoscute a fost recompensat cu titlul de Doctor Honoris Causa al universităţilor din Berlin, Montpellier, Gand şi Roma, fiind şi membru al academiilor de ştiinţe din Leipzig, Berlin, Viena şi Munchen.

A întemeiat şi editat la Iaşi Buletinul Institutului de Filologie, a fost responsabil al Dicţionarului limbii române (DLR) şi al mai multor publicaţii de profil, a fost director al Institutului de Lingvistică din Bucureşti, preşedinte al Societăţii Române de Lingvistică, dar şi ambasador al României la Moscova (1945-1947), în perioada în care intelectualii reprezentau candidaţii ideali pentru diplomaţie.

Iorgu Iordan s-a stins din viaţă la Bucureşti, pe 20 septembrie 1986, fiind înmormântat în Cimitirul Bellu. Institutul de Lingvistică al Academiei Române şi Şcoala nr. 11 din Tecuci îi poartă astăzi numele.

Citit 8889 ori Ultima modificare Joi, 17 Ianuarie 2013 10:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.