Gălăţeni care au uimit lumea - Dumitru Moţoc

Gălăţeni care au uimit lumea - Dumitru Moţoc
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Unanim recunoscut ca fondator al învăţământului superior modern de industrie alimentară, Dumitru Moţoc a performat la Galaţi în partea a doua a carierei, după ce a preluat funcţia de decan al nou-înfiinţatei Facultăţi de Tehnologia Produselor Alimentare şi Tehnică Piscicolă.

Născut pe 10 martie 1898, la Dăeşti (Vâlcea), Dumitru Moţoc a urmat în judeţul natal atât şcoala primară cât şi liceul. În perioada 1916-1918 s-a aflat la Şcoala de Ofiţeri în Rezervă de la Piatra Neamţ, iar după terminarea războiului s-a înscris la secţie de chimie a Facultăţii de Ştiinţe de la Universitatea Bucureşti. După finalizarea studiilor, a efectuat un stagiu de specializare la Paris, lucrând timp de doi ani la Institutul Pasteur.

Revenit în ţară, a urcat treptele carierei universitare la Institutul de Chimie Agricolă şi Alimentară al Facultăţii de Ştiinţe din Bucureşti. După cel de-Al Doilea Război Mondial a fost, printre altele, conferenţiar la Facultatea de Agronomie, director la Institutul de Cercetări Piscicole, profesor la Facultatea de Chimie Industrială şi la Facultatea de Horticultură şi director la Institutul de Industrie Alimentară.

În 1955 a devenit primul decan al Facultăţii de Tehnologia Produselor Alimentare şi Tehnică Piscicolă din Galaţi, legându-şi astfel numele de oraşul nostru, unde a rămas până la sfârşitul vieţii. În oraşul de pe malul Dunării a fost, în perioada 1964-1969, şi preşedinte al Comisiei Teritoriale Galaţi pentru cercetare ştiinţifică.

Reputat om de ştiinţă, Dumitru Moţoc a pus bazele unor domenii de cercetare noi pentru România, precum biochimia şi microbiologia produselor alimentare, pe care le-a dus la nivelul unor ţări cu tradiţie ştiinţifică. Fiind şi un dascăl de mare valoare, a scris numeroase cărţi de specialitate şi a fost coautor şi coordonator al „Manualului inginerului din industria alimentară”, prima lucrare de acest gen elaborată în ţară.

A fost decorat cu Ordinul de Cavaler al Coroanei României (1945) şi cu Diploma de Onoare a Consiliului Mondial al Păcii (1959).

Dumitru Moţoc s-a pensionat în 1968 şi a murit, la Galaţi, pe 6 octombrie 1969.

Astăzi, Colegiul Tehnic de Alimentaţie şi Turism din Galaţi îi poartă numele.

Citit 10280 ori Ultima modificare Joi, 07 Martie 2013 10:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.