Gălăţeni care au uimit lumea - Tudor Pamfile

Gălăţeni care au uimit lumea - Tudor Pamfile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Scriitor, etnolog şi folclorist de mare valoare, Tudor Pamfile s-a născut la Ţepu, pe 11 iunie 1883.

Şi-a început şcoala în comuna natală, a urmat la Tecuci cursurile ultimelor două clase primare şi gimnaziul, după care a făcut Liceul Militar la Iaşi şi Şcoala de ofiţeri de cavalerie şi infanterie din Bucureşti.

În 1906, după finalizarea studiilor, a fost repartizat ca sublocotenent la Regimentul 3 Roşiori din Bârlad, oraş în care a editat primele reviste - „Ion Creangă” şi „Miron Costin”, iar ulterior a publicat la Tecuci şi Bârlad revista „Freamătul”. În 1915, alături de câţiva intelectuali din Bârlad, a pus bazele societăţii culturale „Academia Bârlădeană”. Din anul 1918, Tudor Pamfile s-a stabilit, ca şef al Serviciului de Propagandă Naţională, la Chişinău, unde a condus, timp ce câţiva ani, publicaţia „Cuvântul Moldovei”.

A scris sau a colaborat la peste 40 volume despre mitologia şi credinţele poporului român, despre arta şi tehnica populară, unul dintre acestea („Industria casnică la români. Trecutul și starea ei de astăzi. Contribuțiuni de artă și tehnică populară) primind, în 1909, un prestigios premiu al Academiei. Culegerile şi studiile sale apărute timp de 15 ani în diverse publicaţii, sub egida Academiei Române, însumează peste 4.200 de pagini.

A murit, la Chişinău, pe 31 octombrie 1921, la doar 38 de ani, în urma unei boli pe care o contractase în războiul din Bulgaria, din 1913. Rămăşiţele sale pământeşti au fost strămutate la Tecuci în 1923.

La Tecuci există un monument care îi este dedicat, o casă memorială (în care a locuit în perioada 1910-1919) şi o stradă care îi poartă numele, la fel ca şcoala din Ţepu şi un festival folcloric organizat anual la Galaţi, înainte de Crăciun. De asemenea, la Bârlad există o stradă şi o şcoală „Tudor Pamfile”.

Citit 9275 ori Ultima modificare Joi, 18 Aprilie 2013 11:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.