Gălăţeni care au uimit lumea - Victor Vâlcovici

Gălăţeni care au uimit lumea - Victor Vâlcovici
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Considerat creatorul hidrodinamicii şi aerodinamicii teoretice româneşti, Victor Vâlcovici s-a născut la Galaţi, pe 9/21 septembrie 1885.

În şcoala primară era un „abonat” al revistei „Gazeta matematică”, unde a ajuns să colaboreze cu probleme deşi era încă elev. Şi-a finalizat liceul la Brăila, iar apoi a urmat Facultatea de Ştiinţe din Bucureşti, avându-i ca profesori pe Spiru Haret şi Gheorghe Ţiţeica. Rezultatele foarte bune obţinute la absolvirea din 1907 (primul în generaţia sa) i-au deschis calea către o bursă la Universitatea din Gottingen. Teza sa de doctorat din 1913, susţinută în Germania, a atras atenţia multor specialişti, fiind citată adesea în lucrări din întreaga lume.

Revenit în ţară, Vâlcovici a predat întâi la Iaşi, iar din 1921 la Timişoara, unde a fost ales şi rector al nou-înfiinţatei Şcoli Politehnice. Din 1930 s-a mutat la Universitatea Bucureşti, ca profesor de mecanică, unde a activat până în 1962, când a ieşit la pensie.

Este considerat primul mecanician de anvergură pe care l-a dat România, opera sa cuprinzând peste 150 de lucrări în acest domeniu. A întreprins, de asemenea, cercetări fundamentale în multe domenii înrudite, de la elasticitate şi mecanica fluidelor la astronomie şi cosmogonie.

Una dintre teoriile sale, cu aplicaţii încă actuale în propulsia rachetelor, este cunoscută şi astăzi drept schema Vâlcovici-Birkhoff, iar cercetările asupra teoremelor mecanicii au dus la apariţia în literatura de specialitate a „suprafeţelor Bernoulli-Vâlcovici”.

În afara carierei didactice şi a cercetărilor ştiinţifice, Victor Vâlcovici a fost deputat şi pentru scurt timp chiar ministru al Lucrărilor Publice în guvernul condus de Nicolae Iorga (1931-1932), elaborând o lege a drumurilor, care a deschis asfaltarea şoselelor româneşti.

În 1965 a devenit membru titular al Academiei Române, al cărei membru corespondent era din 1936.

Victor Vâlcovici a murit la Bucureşti, pe 21 iunie 1970.

La Galaţi, există o stradă care poartă numele savantului, iar Brăila îl onorează cu un concurs interjudeţean de matematică.

Citit 9312 ori Ultima modificare Joi, 23 Mai 2013 10:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.