Gălăţeni care au uimit lumea - Aristide Serfioti

Gălăţeni care au uimit lumea - Aristide Serfioti
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Medicul Aristide Serfioti nu s-a născut la Galaţi, însă a rămas în istoria oraşului de pe malul Dunării, iar astăzi Spitalul Militar îi poartă numele.

A venit pe lume pe 20 iulie în 1828, la Hydra (Grecia), ca fiu al Mariei şi al lui Chiriac Serphiotis. A urmat şcoala şi liceul în ţara natală, iar apoi a plecat în Germania, la Munchen, unde a absolvit Medicina, în 1851.

A profesat mai întâi la Viena, iar ulterior a ajuns în Moldova, din mai 1853 stabilindu-se la Galaţi. În 1857 a fost numit şef al Spitalului Militar, cu grad de colonel, după ce, din 1854, fusese medic de batalion, cu grad de locotenent, la Garnizoana Galaţi. A lucrat şi ca medic în spitalele civile, până în 1901.

Aristide Serfioti este cel care i-a organizat, pentru prima dată, după un model bucureştean, pe medicii gălăţeni în Societatea Medicală, fiind şi preşedintele acesteia între 1868 şi 1881.

S-a implicat, de asemenea, în activitatea de Cruce Roşie, având o contribuţie importantă în timpul Războiului de Independenţă. În urma activităţii de pe front a fost decorat cu ordinul „Coroana României” în grad de comandor, cu „Steaua României”, cu ordinul rus „Sf.Stanislav” şi cu cel prusac „Coroana Prusiei”.

A locuit într-un imobil aflat pe strada Domnească la numărul 52, acum într-o stare avansată de degradare.

Imediat după război, a cumpărat de la familia Ghica moşia Calica (actualul cartier Fileşti), unde a restaurat biserica „Sf.Treime”.

Aristide Serfioti a murit pe 24 iulie 1905, în oraşul căruia i-a dedicat aproape întreaga viaţă. Este înmormântat în cavoul pe care familia sa îl are la Fileşti, monument de patrimoniu aflat astăzi în paragină.

A lăsat prin testament bani pentru îngrijirea bisericii, pentru acordarea unor burse studenţilor medicinişti, pentru înzestrarea mai multor familii tinere din Fileşti şi pentru azilul de copii, iar moşia Calica a revenit Spitalului „Elisabeta Doamna”. Cărţile sale au fost donate bibliotecii Liceului „Vasile Alecsandri” şi Societăţii Medicale din Galaţi.

Citit 13221 ori Ultima modificare Joi, 13 Iunie 2013 11:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.