Gălăţeni care au uimit lumea - George Maksay

Gălăţeni care au uimit lumea - George Maksay
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cel mai important nume al artei fotografice gălăţene de la sfârşitul secolului al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea, care a imortalizat viaţa de pe malul Dunării timp de peste şase decenii, a fost George (Gheorghe) Maksay.

George Maksay s-a născut la Târgu Secuiesc, pe 20 aprilie 1864. La 16 ani, a trecut munţii şi a venit la mătuşa sa, căsătorită cu un fotograf parizian stabilit la Galaţi, pentru a învăţa meserie în atelierul acestuia. Decis să rămână în oraşul de pe malul Dunării, Maksay a cerut şi a obţinut, în 1880, cetăţenia română. Până aproape de 30 ani, George Maksay a lucrat în mai multe ateliere fotografice locale.

În 1895 şi-a fondat propriul studio fotografic, „Foto Glob”, situat pe strada Lahovary nr. 12 bis, unde generaţii întregi de gălăţeni şi-au imortalizat evenimentele majore ale vieţii. În acelaşi timp, numeroasele imagini ale oraşului din acea perioadă, realizate de Maksay, reprezintă o comoară istorică de mare valoare. O parte dintre acestea se află la Casa Colecţiilor, unde Muzeul de Istorie a amenajat expoziţia permanentă „Restituiri Maksay”.

În anul 1900, George Maksay a participat la Expoziţia Universală de la Paris, de unde s-a întors cu medalia de bronz şi diploma de onoare, iar ulterior a devenit fotograf oficial al Curţii Regale. A participat la Războiul Balcanic din 1913, ca fotograf al armatei, la finalul conflictului fiind decorat cu nu mai puţin de patru ordine şi medalii, printre care „Steaua României” în grad de cavaler şi „Coroana României”.

În 1894, George Maksay s-a căsătorit cu Cecilia, fiica unui brutar gălăţean. Dintre cei patru copii ai lor, unul singur, Jean, i-a călcat pe urme tatălui său, preluând şi ducând mai departe arta fotografică a întemeietorului celebrului „Foto Glob”.

Din 1926, Jean a fost acceptat în firmă, însă a preluat-o de-abia în 1946, când tatăl său a decis să se retragă din activitate, la nu mai puţin de 82 de ani.

George Maksay a încetat din viaţă în oraşul (pe) care l-a făcut cunoscut lumii pe 8 septembrie 1958, la venerabila vârstă de 94 de ani.

Citit 7410 ori Ultima modificare Joi, 10 Aprilie 2014 10:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.