Gălăţeni care au uimit lumea - Grigore Patrichi-Smulţi

Gălăţeni care au uimit lumea - Grigore Patrichi-Smulţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sculptor ale cărui lucrări se află în colecţii muzeale sau particulare din Austria, Elveţia, Franţa, Grecia, Italia sau Olanda, Grigore Patrichi s-a născut în comuna gălăţeană Smulţi, pe 3 august 1937.

În semn de dragoste şi respect pentru localitatea natală şi-a adăugat la patronimul său toponimul Smulţi.

A absolvit Liceul de Artă din Iaşi şi, apoi, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, secţia sculptură, în 1966, la clasa lui Constantin Baraschi.

A debutat, în anul absolvirii, într-o bienală de sculptură-pictură. Din 1968 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici, iar în 1970 şi-a vernisat prima expoziţie personală.

Considerat unul dintre cei mai importanţi sculptori români contemporani, Grigore Patrichi-Smulţi a avut o lungă carieră didactică, dublată de o activitate expoziţională prolifică. A expus la Bucureşti, Brăila, Galaţi (2001 şi 2005), Ploieşti, Tecuci (2003, 2010 şi 2011), Piteşti, Craiova, dar şi în Germania sau fosta URSS. A participat la numeroase tabere de creaţie, printre care cele de la Măgura, Arcuş, Hobiţa, Oarba de Mureş sau Valea Doftanei. În 1970, a primit un premiu al Uniunii Artiştilor Plastici, în urma participării la tabăra de la Măgura.

Registrul tematic al lucrărilor sale este extrem de bogat, de la mitologie şi motive biblice la reprezentarea spaţială a zborului sau de la maternitate la transpunerea metaforică în piatră, marmură sau lemn a unor idei şi sentimente.

A donat peste 200 de lucrări de sculptură şi grafică unor muzee din ţară, cele care au ajuns la Tecuci fiind expuse pe holurile Colegiului „Calistrat Hogaş”.

În 2010, a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Tecuci.

Grigore Patrichi-Smulţi a încetat din viaţă pe 14 decembrie 2012, la Bucureşti, la vârsta de 75 de ani.

Citit 12646 ori Ultima modificare Joi, 15 Mai 2014 10:15

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.