„Xpress Bălăbăneşti”, jurnal din Canada

„Xpress Bălăbăneşti”, jurnal din Canada
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În Ottawa, gălăţeanul Florin Munteanu este român 365 de zile pe an, nu doar de Paşte, de Crăciun sau când boxează Lucian Bute. Putea să devină peste noapte „Montano”, dar n-a vrut să-şi altereze numele românesc. Pentru că rădăcinile i-au rămas aici şi sufletul îi este legat de Bălăbăneşti şi de ţinutul Tutovei, Florin Munteanu, împreună cu o echipă admirabilă, realizează un ziar on-line românesc: “Xpress Bălăbăneşti”. Gălăţeanul ne-a oferit o lecţie practică de românism:

 - De cât timp sunteţi în Canada şi cum de v-a purtat viaţa acolo?

- Lucram în Sidex - secţia LBR, îmi finalizasem studiile postuniversitare, aveam experienţa plecatului din 1997 - majoritatea vacanţelor de vară din timpul studenţiei mi le-am petrecut printre livezile de meri şi câmpurile de hamei din sudul Angliei, districtul Kent - şi nu mă împăcam cu gândul să ies la pensie din Combinat. Eram cu un deceniu mai tânăr şi îmi plăcea să zbor. La un moment dat a trebuit să aleg între Sidex, Anglia şi o specializare de doi ani la Universitatea din Palermo, Italia. Destinaţia a fost însă alta. Într-o zi m-am trezit cu viza de rezident canadian în poştă, în Ţiglina, după ce trecusem un interviu în franceză la Bucureşti. Câteva luni mai târziu, în anul 2002, am aterizat la Montreal într-o seară friguroasă de sfârşit de octombrie. S-au scurs aproape zece ani de atunci.

- Cum se face că nu v-aţi uitat locul natal după atâta timp?

- Omul e ca un copac - prinde rădăcini, se tot extinde şi umbreşte un petic de pământ. Viţele cele mai vechi sunt vitale pentru a continua să se dezvolte. Eu refuz să le obturez. M-aş automutila. Lucrul acesta îl ştiu de la bunicul meu, unul dintre puţinii particulari din Bălăbăneşti înainte de 1989, care s-au opus până la capăt dezrădăcinării.

Sunt român tot anul, nu doar de Paşte, de Crăciun sau când boxează Lucian Bute. Eu nu mi-am alterat numele, nume ce punctează descendenţa mea românească. Unii domni, respectabili de altfel, au devenit peste noapte Montano! Analizaţi cu atenţie varianta lor şi veţi observa că şi-au modificat provenienţa, nu se mai trag din ţara munţilor Carpaţi! Dacă auziţi de vreun Muntean, născut în Moldova, care afirmă că nu-i român să nu-l luaţi în serios.

Lăsând gluma la o parte, vă spun cinstit că sunt român-moldovean, ca şi cei dintre Prut şi Nistru. Am un singur suflet - românesc şi două cetăţenii pe care le respect - română şi canadiană. Mama m-a născut român, nu canadian. Cum s-o dezamăgesc?

- Cum, când şi de ce s-a născut "Xpress Bălăbăneşti"?

- Site-ul a fost lansat în urma unei lipse acute de informaţie despre Bălăbăneşti şi ţinutul Tutovei. Pe 25 octombrie 2006 am realizat prima postare. A urmat o perioadă în care am căutat să alcătuiesc o echipă în jurul acestei idei. Nu a fost uşor. Au trecut aproape doi ani până am reuşit să ne cunoaştem unii cu alţii, să închegăm un grup, proces care nu s-a încheiat deoarece Xpress-ul este mereu în căutare de noi colaboratori. Am activat o perioadă într-un format mai simplu, apoi ne-am îmbunătăţit grafica şi prezentarea. Treptat am câştigat experienţă şi încrederea cititorului. La noi totul se face pe bază de voluntariat, în limita timpului disponibil al fiecăruia. Din punct de vedere al structurii site-ului, am adoptat un format ingenios cu o componentă statică dedicată exclusiv prezentării localităţii Bălăbăneşti şi o componentă dinamică, având posibilitatea să-l actualizăm cât mai des, lucru ce ne permite să fim apropiaţi de cititori.

Utilizând platforma de informare Xpress Bălăbăneşti am reuşit să promovăm diferite proiecte educaţionale. Aş menţiona: monografia satului Bălăbăneşti, promovarea unor acţiuni cultural-sportive (am lansat primul site de hochei pe gheaţă din Moldova destinat exclusiv acestui sport), am colectat şi distribuit cărţi localităţii surori Bălăbăneşti de pe Nistru, avem în derulare proiectul „Moara aducerilor aminte”, proiect aflat în impas deocamdată deoarece nu avem încă planurile de construcţie.

- Vorbiţi-mi despre echipa acestui jurnal on-line.

- Echipa noastră este formată din membri care locuiesc în comună sau sunt legaţi sufleteşte de comuna Bălăbăneşti şi ţinutul Tutovei. Din ea fac parte: dl profesor de istorie-geografie Nicolae Pământ (pensionar pe caz de boală cu spirit de iniţiativă şi dăruire în comună), Lori Barron (fotograf, graphic designer, web developer), Daniela Gîfu (prozatoare, licenţiată în Fizică, doctor în Filozofie), Anca Munteanu (colaborator, licenţiată în Drept, studentă la Facultatea de Litere, specializarea română-engleză), dl Ioan Bodea (pictor, caricaturist, fost redactor şef al revistei „Poliţia ieşeană”), Tatiana Scurtu-Munteanu, (poetă, licenţiată în Drept Administrativ - studentă la Facultatea de Litere, specializarea română-franceză), Constantin Rusu (colaborator, administrator site Lungeşti), Balaban Neculaiu (sculptor, Bursucani). Ca simbol şi exemplu, l-am adoptat, cu respect şi preţuire, pe Ion Zimbru; gălăţenii îl cunosc şi apreciază graţie rândurilor pline de har din paginile dvs. Fiecare din cei prezentaţi mai sus au contribuit direct sau indirect, într-o mai mare sau mai mică măsură, la dezvoltarea Xpress Bălăbăneşti. Le mulţumesc pentru susţinere şi contribuţie. (Va urma)

Citit 7820 ori Ultima modificare Vineri, 03 Februarie 2012 17:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.