Irina Constantinide, campioana gălăţeancă de la Tennessee University

Irina Constantinide, campioana gălăţeancă de la Tennessee University
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Bursieră la Middle Tennessee State University, Irina Constantinide tocmai a câştigat primul turneu de tenis universitar al toamnei * Chiar dacă dorul părinţilor şi al ei depăşeşte dublul distanţei dintre Galaţi şi Nashville, ceea ce oferă americanii nu se compară cu absolut nimic în Europa


La doar 18 ani, Irina Constantinide este studentă la Middle Tennessee State University din Nashville, statul Tennessee, beneficiara unei burse integrale oferită de universitatea americană pentru excelente rezultate academice şi la tenis. Pentru că imediat a fost recrutată în echipa de tenis a universităţii, Irina le-a şi oferit un motiv în plus de bucurie şi de mândrie americanilor, părinţilor ei şi susţinătorilor sportului alb. Boboaca tocmai a câştigat primul turneu de tenis universitar (competiţie individuală cu participare internaţională) din aceasta toamnă, în statul Virginia, la Blacksburg. A fost surpriza competiţiei învingând în finală o foarte puternică jucătoare mexicană, pe Sofia Espana, cu 6-2, 6-7, 6-4, după un foarte disputat meci de trei ore şi jumătate. Şi, la fel ca la toate meciurile câştigate până acum, Irina Constantinide a reprezentat ROMÂNIA! Despre performanţele tinerei am aflat de la tatăl ei, Florin Constantinide, general manager al Agenţiei de Turism „Hobby Tour”, cel care a adus sportul alb în viaţa Irinei.

Doi ani într-unul

Irina a avut, până să devină studentă, o bursă axată tot pe tenis, la High School în statul Florida, oraşul Bradenton, la Edison Academics. Oferta de nerefuzat i-a fost făcută de antrenorul Gabriel Trifu (fost jucător de tenis în echipa de Cupa Davis a României): o bursă pentru un an în Florida la Academia de tenis din Bradenton, unde este asociat cu antrenorul american Jeff Russell. Totul i-a fost asigurat, inclusiv transferul de la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu” din Galaţi la liceul american. Trebuie spus că antrenorii au selecţionat doar două fete din România, pe Irina şi pe ieşeanca Ştefania Hristov. Când a părăsit Galaţiul, Irina terminase clasa a X-a la CNMK. Datorită rezultatelor foarte bune, a finalizat doi ani într-unul singur, absolvind cu brio liceul american. Este important să aflaţi că nivelul cunoştinţelor Irinei era net superior faţă de ceea ce se făcea în clasa a XI-a în SUA! Se ştie, americanii nu stau pe gânduri când e vorba de tineri de valoare, dovadă bursa integrală oferită. După cum ne-a spus tată ei, Irina a venit la universitate cu un Grade Point Average (adică punctajul final al notelor celor trei ani de liceu, nu patru, şi punctajele testelor SAT şi TOEFL) de 3,5 când maximul e 4. Adevărul este că americanii aveau tot interesul să n-o piardă pe Irina. N-au uitat că, în 2009, Irina, câştigătoarea turneului de la Sarasota, Florida, a refuzat propunerea de a se alătura Academiei de Tenis Addison pentru că nu avea decât 15 ani şi nu voia să se despartă aşa devreme de părinţi.

Schimbare radicală

Irina a început tenisul la vârsta de 7 ani, a câştigat nenumărate meciuri şi destul de multe turnee în ţară şi patru turnee internaţionale sub egida Tennis Europe, ultimii săi antrenori fiind Florin Şipoş la Galaţi, şi Gabriel Trifu şi Jeff Russell în SUA. Primul an în State a adus o schimbare fantastică în viaţa Irinei: „Program ultrariguros, şase ore de antrenament zilnic şi fitness plus şcoala în limba engleză, unde nimeni nu o cunoştea şi nici nu aveau vreun regim special ca sportivii, o liniştire şi o aşezare a existentei. La aceasta s-au adăugat o redescoperire a plăcerii de a juca tenis de mare performanţă, mai multă relaxare şi mai puţină încrâncenare specifică şcolilor noastre”, ne-a povestit tatăl.

Ce oferă americanii?

Bursa integrală a Irinei cuprinde practic totul: bilete de avion pentru competiţii, dar şi patru veniri acasă pe an, cazare, masă în regim nelimitat, taxe şcolare, echipament sportiv complet atât de vară, cât şi de iarnă, asigurat de compania NIKE (câteva seturi), inclusiv o mică sumă cash lunară, pentru alte nevoi personale. Bursa acoperă patru ani de studiu şi doi ani de masterat. Primul turneu de tenis universitar pe care Irina l-a câştigat uimind pe toată lumea oferă ceva în plus faţă de premiile normale unui asemenea turneu! Sportivii acumulează şi puncte, care vor conduce în final la acordarea, după o serie de patru turnee consecutive a două invitaţii de participare (wild-carduri) la marele turneu de Grand Slam US Open de la Flushing Meadow - New York, ne-a spus tatăl Irinei.

Desigur, dincolo de succese şi de şanse sunt dorul de părinţi şi distanţa uriaşă de casă. „Ne este greu tuturor, dar suntem conştienţi că e absolut de neegalat ce i se întâmplă în SUA. Am vizitat multe universităţi celebre europene şi campusuri aferente, dar nimic nu se compară cu ceea ce se oferă în mediul universitar în USA... este absolut fabulos, iar ea s-a acomodat foarte uşor, ajutată fiind şi de talentul nativ pentru limbi străine, dar şi de o anumită stare de sociabilitate care i-a adus numai beneficii”, ne-a spus tatăl.

Dor copleşitor

„Totuşi, noi doi, eu şi soţia mea, am rămas mai singuri fără ea, iar camera ei e un loc de solitudine, greu de suportat fără ea acolo... Ne ajută mult tonusul ei pozitiv şi dinamismul vieţii ei actuale, dar dorul e cumplit câteodată. Şi ei îi este foarte dor de-acasă şi de-abia aşteaptă să vină Sărbătorile de Crăciun. Unde poate fi mai bine şi mai cald ca acasă?”, ne-a spus Florin Constantinide.

Visul tatălui, planurile Irinei

La Universitate, Irina şi-a propus să absolve fie Comunicare, fie Limbi Străine, dar are timp ca în primii doi ani, când se fac cursuri generale, sa se decidă. „Noi avem deja doar rol consultativ! Mi-ar plăcea să cred că o să fie suficient de deşteaptă încât să îşi «confecţioneze» o viaţă frumoasă în SUA în împletirea asta de carieră plus tenis, dar nu m-ar deranja deloc dacă ar vrea să preia câte ceva din veleităţile mele turistice... n-ar avea o viaţă atât de rea. Esenţialul e să fim împreună, cât mai aproape! şi să-şi păstreze bucuriile simple, în care crede şi acum, cu inocenţa specifică vârstei atât de frumoase... departe, foarte departe de normalul existentei noastre monotone şi necolorate", ne-a mărturisit tatăl. La fel ca părinţii şi apropiaţii, îi ţinem pumnii Irinei convinşi că va oferi noi şi noi motive de mândrie şi de bucurie susţinătorilor sportului alb gălăţean şi românesc.

Citit 6728 ori Ultima modificare Luni, 08 Octombrie 2012 13:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.