Gălăţeni care au uimit lumea - Gheorghe Koslinski

Gălăţeni care au uimit lumea - Gheorghe Koslinski
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Amiral şi secretar de stat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Gheorghe Em. Koslinski a fost cel care a coordonat, în 1930, construcţia primului submarin românesc, “Delfinul”.

Fiul cel mare al lui Emanoil Koslinski, comandant al Marinei Române la începutul secolului XX, Gheorghe Em.Koslinski s-a născut la Galaţi, pe 20 mai 1889, a absolvit Liceul “Vasile Alecsandri” din oraşul natal, după care s-a înscris la Şcoala Fiilor de Militari din Iaşi.

În 1906, a fost trimis în Franţa, la Şcoala Navală de la Brest, unde a devenit specialist în submarine. Şi-a continuat studiile în Franţa şi Italia, iar în 1910, la revenirea în România, locotenentul Koslinski a fost numit commandant al vedetei fluviale “Walter Mărăcineanu”. În perioada Primului Război Mondial, a fost comandant al portului Cernavodă şi şef al unui detaşament de infanterie marină care a acţionat de-a lungul Dunării.

În perioada 1922-1926 a fost adjutant al regelui Ferdinand, iar în următorii patru ani a supravegheat, la Rijeka (în Italia, în acea perioadă), construcţia primului submarin românesc, “NMS Delfinul”. În 1929 a fost avansat la rangul de comandor şi a preluat comanda escadrilei de distrugătoare, principala forţă a marinei militare româneşti.

În paralel, a fost cel mai apreciat tactician al epocii sale, predând la Şcoala Superioară de Război şi elaborând mai multe lucrări dedicate marinei militare.

Contraamiral din 1938, Gheorghe Em. Koslinski a fost numit secretar de stat pentru Marină în anii de început ai celui de-Al Doilea Război Mondial, în guvernele conduse de mareşalul Ion Antonescu. În 1941, din motive de sănătate, a părăsit cariera militară şi a devenit comisar guvernamental la Şantierul Naval din Galaţi, de unde s-a pensionat în 1946.

Arestat de comunişti în 1948, fiind considerat criminal de război, a fost condamnat la doi ani de detenţie şi a murit (de foame, conform colegilor de celulă) în închisoarea de la Aiud, pe 30 aprilie 1950.

Citit 7997 ori Ultima modificare Joi, 29 August 2013 11:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.