SFATURI PRACTICE/ Cum să vă integraţi mai uşor într-o ţară străină

SFATURI PRACTICE/ Cum să vă integraţi mai uşor într-o ţară străină
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dorul de cei dragi rămaşi acasă, depărtarea faţă de locurile cunoscute, absenţa oamenilor, a lucrurilor şi a realităţilor plăcute cu care aţi fost obişnuiţi zi de zi până acum, pot face integrarea într-o altă ţară şi mai dificilă. Cu atât mai mult cu cât nu-i exclus să fiţi privit cu rezerve doar pentru că veniţi din România.

Pentru a vă face adaptarea mai uşoară, mai ales dacă şederea va fi de durată, este bine să ţineţi seama de o serie de sfaturi şi principii, general valabile, pe care le-am aflat de la români stabiliţi de ani buni în diaspora.

Informaţi-vă şi învăţaţi limba

Acesta a fost primul sfat pe care l-am primit de la o gălăţeancă despre care aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului ”Viaţa liberă”, Marlena Chirilă Røimål, stabilită în Norvegia, ţară unde trăiesc şi convieţuiesc împreună multe naţionalităţi. Aceasta consideră că, atunci când vă hotărâţi să trăiţi în altă ţară decât statul mamă, cel mai important lucru este să vă documentaţi serios despre sistemul social, cultural şi politic al ţării respective. Ideal ar fi să o faceţi din surse sigure, oficiale, nu din bârfe şi zvonuri, am adăuga noi. În felul acesta veţi şti ce anume vă aşteaptă dincolo de graniţe şi dacă veţi putea face faţă noului stil de viaţă. Un om puternic este un om informat, dar nu e de ajuns.

A doua sugestie oferită de gălăţeanca stabilită în Norvegia este să învăţaţi limba ţării respective cât se poate de repede! Desigur, cunoaşterea unei limbi de circulaţie internaţională oricum vă poate fi de mare folos. Dar peste tot există acel patriotism local şi mândria de a vorbi propria limbă. Iată, Marlena Chirilă Røimål nu doar că a învăţat să comunice în limba noii sale ţări, mai mult, a urmat cursurile Facultăţii de Filologie, secţia norvegiană, care i-a dat dreptul de a preda, aşa cum făcuse în ţară.

Iar cel de-al treilea sfat este să vă integraţi şi să respectaţi regulile şi constituţia noii societăţi. „Eu consider că toţi imigranţii din ţările Europei vestice care au ţinut cont de aceste trei principii de bază nu au avut probleme să fie respectaţi şi să li se recunoască valoarea în ţara de emigraţie. Şi asta o spun din experienţa mea şi a altora ca mine. Nu pot să neg că acest proces de integrare în noua societate cere timp, curaj şi multă voinţă. Dar nu este imposibil şi merită efortul”, ne-a asigurat gălăţeanca.

Uitaţi obiceiurile (proaste) de acasă

Dacă ţara în care vă veţi stabili nu are legătură cu spiritul nostru latin de a fi, ar fi bine să deveniţi ceva mai temperat în atitudine şi mai discret în reacţii şi manifestări.

Potrivit unui articol publicat în jurnalul on-line www.romaningermania.ro, dacă vor să se integreze în Germania, românii trebuie să înţeleagă mai întâi mentalitatea oamenilor acestei ţări şi „să uite” multe dintre obiceiurile de acasă. În caz contrar, nu vor „reuşi” decât să facă gafă după gafă şi să se izoleze.

De exemplu, germanii sunt şocaţi de unele obiceiuri româneşti, precum efectuarea vizitelor neaşteptate, stabilirea unor relaţii excesiv de apropiate cu colegii de serviciu sau adresarea ingenuă a unor întrebări care privesc intimitatea interlocutorului. Astfel, în Germania nu trebuie să întrebaţi niciodată despre veniturile persoanei cu care vorbiţi. Mai mult, este contraindicat să daţi buzna la uşa cuiva din Germania fără să stabiliţi data şi ora cu câteva zile înainte, iar dacă sunteţi invitaţi, nu încercaţi să impresionaţi gazda cu daruri costisitoare, pentru că nemţilor nu le place să se simtă obligaţi faţă de cineva.

Încercaţi să aflaţi cât mai multe despre mentalităţi şi despre comportamentul obişnuit al cetăţenilor ţării respective, despre ceea ce le place şi ceea ce nu le place, şi conformaţi-vă, pentru a nu „bate la ochi” cu manifestări excesive şi deranjante pentru ei. Cu interes şi bunăvoinţă, vă veţi putea simţi binevenit în orice colţ al lumii!

Citit 9566 ori Ultima modificare Vineri, 13 Martie 2015 12:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.