Poftă bună, cu Gina Bradea! O gălăţeancă, ambasadorul bucatelor româneşti în ITALIA

Poftă bună, cu Gina Bradea! O gălăţeancă, ambasadorul bucatelor româneşti în ITALIA
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În patria pastelor de tot felul, a pizzei şi a celebrului tiramisu, o gălăţeancă se încăpăţânează să fie un ambasador al mâncărurilor româneşti: Gina Bradea. Desigur, să fii artist în propria bucătărie este una, dar să ştii să explici reţetele simplu, clar, atractiv şi cu umor - aşa cum i-ar fi plăcut şi lui Păstorel Teodoreanu - este mai mult decât un talent culinar, pe care Gina Bradea îl are din plin. De vină ar putea fi Theodor Parapiru, despre care spune cu mândrie şi cu respect că i-a fost profesor. Cert este că, pe blogul ei http://pofta-buna.com/, intră zilnic mii de români pe care îi ajută să gătească româneşte. „Eu nu impun reţete, povestesc exact ceea ce fac, în felul meu, cu umor. De Paste, de exemplu, peste 200 de romani din toată lumea au făcut cozonac moldovenesc după reţeta publicată de mine. Astă iarnă, foarte multe persoane au pregătit cârnaţi, jambon, salam, pastramă, aşa cum le-am publicat eu. Ştiţi ce bucurie ai când vezi că cineva plecat de 20-30 de ani din ţară, pregăteşte sarmale, cozonaci şi afumături, inspirându-se de la tine?”, ne-a mărturisit gălăţeanca.

Cum s-a născut blogul

„În Italia nu lucrez şi nu am lucrat niciodată, de aceea am creat blogul Pofta Bună! cu Gina Bradea. Toata viaţa am muncit de dimineaţa până seara, m-am trezit la ora patru-cinci dimineaţa, aşa că mi-a venit foarte greu să fiu, dintr-odata, casnică. Aveam prea mult timp liber şi mă plictiseam cumplit. De mult voiam să scriu o carte de bucate - am început s-o scriu deja, va apărea anul acesta - aşa că a fost firesc să creez un blog culinar: o carte de bucate virtuală, care se actualizează mereu, de cate ori public o reţetă nouă”, ne-a declarat Gina Bradea.

Gălăţeanca spune că a creat acest blog pentru copiii ei în primul rând, şi apoi pentru orice gospodină care vrea să gătească o mâncare gustoasă, simplă, după reţetele vechi, de familie. Gina a avut norocul să înveţe să gătească de la femeile din familia ei, mama, bunica, mătuşile, dar sunt multe gospodine la început de drum, care nu au de la cine să afle tainele gătitului.

„Pe blog scriu reţetele vechi, tradiţionale, din zona Galaţilor în special, de pe linia Bârladului sau de peste Dunăre, de la Revărsarea, unde am o căsuţă. Mai adun reţete tradiţionale şi din Italia, de la vecinele din zonă. Vreau să readuc în atenţie mâncărurile româneşti, tradiţionale, pentru că bucătăria romanească este extrem de savuroasă, dar nepromovată şi necunoscută”, spune Gina Bradea.

„Sunt româncă simplă şi nu-mi e ruşine!”

Emisiunile tv în care se gătesc tot felul de preparate sofisticate, cu ingrediente exotice şi, sincer, necunoscute oamenilor obişnuiţi, au ajuns şi în atenţia bloggeriţei. „Am văzut cu oroare la televizor mari bucătari, care au recunoscut senin că nu cunosc bucătăria românească şi mi-a fost ruşine pentru ei, că sunt romani. Multe bloguri culinare promovează bucătăriile altor popoare, ingrediente sofisticate, folosesc termeni care sună ciudat, prezintă mâncărurile în stil minimalist, avangardist, reinventează mâncărurile româneşti... Nu e nimic rău sa vezi mămăligă cu lapte de cocos şi sarmale cu carne de crocobaur, dar sunt mult prea multe! Eu prefer să gătesc simplu, româneşte, dar în acelaşi timp cât mai curat, natural, fără amestecuri tip Vegeta, fără creme la plic, fără mulţi aditivi. Iubesc aluaturile coapte în cuptorul cu lemne, salamurile pregătite acasă, mâncarea gătită în casă. Am şi reţete moderne, dar la mine predomină bucatele tradiţionale. Am crescut la oraş, dar sunt o ţărancă româncă simplă şi nu mi-e ruşine cu asta”, subliniază gălăţeanca.

Numai cine nu munceşte nu greşeşte

Am fost curioşi să aflăm dacă şi Gina Bradea mai ratează în bucătărie sau are mereu soluţia salvatoare pentru momentele de criză. „Greşesc de multe ori şi nu ezit să spun şi ce greşeli fac. De cele mai multe ori ies basma curată, improvizez mult şi reuşesc să transform şi să remediez. Dar povestesc tot, şi asta este extrem de apreciat. Eu nu am încredere în oamenii care spun că nu greşesc niciodată”, spune Gina Bradea.

Tradiţie şi gastronomie românească

Gina Bradea vorbeşte cu pasiune despre proiectul demarat tare drag, numit Tradiţie şi gastronomie românească (http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/), unde a atras peste 15 bloggeri culinari români şi câţiva sponsori. "În fiecare lună vom scrie despre reţete şi tradiţii specifice lunii respective şi vom promova firme româneşti, produse româneşti. Mai aşteptam firme româneşti, să colaborăm", ne-a spus gălăţeanca.

La final, i-am lansat o provocare: să se caracterizeze în stil culinar: „Eu sunt sarea şi piperul din bucate, mâncărurile mele sunt condimentate cu verdeţuri şi condimente uscate de mine, în marea lor majoritate, proaspăt măcinate. Eu sunt culoare şi gust, curcubeu pe cerul gurii. Nu poţi să nu zâmbeşti când guşti din mâncărurile mele, pentru că eu gătesc mereu cu dragoste şi umor”.

Cine este Gina Bradea

Economist de profesie, Gina Bradea a practicat multe meserii şi a urmat tot felul de cursuri de calificare, perfecţionare, seminarii şi traininguri. „Am lucrat câţiva ani în alimentaţie publică, dar am plecat repede, dezamăgită de munca extrem de grea, prost plătită de ore muncite peste program, insulte şi hărţuire sexuală. Am lucrat la INTFOR, la Aprovizionare, de unde am ieşit în ultima ordonanţă. Am fost manager la diverse firme de vânzări, am lucrat şi în asigurări o perioadă. Am pornit de jos, am muncit mult, am învăţat la seral şi la fără frecvenţă, nu am vrut să renunţ la şcoală. Am rămas acelaşi om cu bun simţ, indiferent unde şi ce funcţie am avut, am pus mereu suflet, pentru ca eu consider că omul sfinţeşte întotdeauna locul, nu locul pe om”, spune Gina Bradea. Deşi au trecut peste 30 de ani de atunci, susţine că dascălii de la Şcoala Generala nr. 31, din Micro 38, au format-o ca om.

Citeşte şi:  CUM a ajuns o gălăţeancă MEDIC REZIDENT la BRUXELLES (FOTO)

Citit 13641 ori Ultima modificare Joi, 23 Aprilie 2015 12:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.