Eroii capodoperelor noastre cuceresc lumea/ Moromete a fost la Londra, Harap-Alb pleacă la New York

Eroii capodoperelor noastre cuceresc lumea/ Moromete a fost la Londra, Harap-Alb pleacă la New York
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

De ce vă minunaţi?! Ilie Moromete, celebrul personaj al lui Marin Preda, tocmai a fost în capitala Marii Britanii, unde românii stabiliţi acolo i-au arătat ce-are mai frumos şi mai interesant Londra: Palatul Buckingham, Parlamentul, celebrul Big Ben... Iar Harap-Alb tocmai se pregăteşte să-şi ia bocceluţa şi să plece, peste mări şi ţări, nu după fata Împăratului Roş, ci la New York, să le-arate americanilor şi puilor de român de peste Ocean cum e spiritul românesc în toată frumuseţea, înţelepciunea şi veselia lui, aşa cum l-a redat, cu măiestrie, Ion Creangă.

"Show London to Moromete!"

Adică „Arată-i Londra lui Moromete!”, aşa s-a numit concursul organizat de Institutul Cultural Român de la Londra, în cadrul programului „The Morometes 60: The Jubilee of a Masterpiece”/ „Moromeţii 60. Jubileul unei capodopere”, dedicat uneia dintre cărţile esenţiale ale literaturii române - "Moromeţii", de Marin Preda - la 60 de ani de la publicarea acesteia. Potrivit ICR Londra, proiectul a urmărit să deschidă publicului britanic şi internaţional o cale de acces spre componenta „moromeţiană” a identităţii româneşti, definită prin umor, înţelepciune ironică, inteligenţă iute şi scormonitoare, dar şi să evidenţieze actualitatea dilemei lui Ilie Moromete: „Unde mergem noi, domnule?”.

Şi dacă tot l-au adus pe Moromete la Londra, frumos era să-l şi plimbe. Românii au fost provocaţi să printeze ori să descarce pe telefon fotografia lui Moromete şi să-i facă o poză într-un loc în care i-ar plăcea. Şi uite-aşa, aflăm de pe pagina de Facebook a ICR Londra că Moromete a ajuns până, hăt!, la Greenwich, în vârful dealului, de unde, în timp ce-şi trăgea sufletul, a putut să admire panorama capitalei britanice. Văzuse deja Palatul Buckingham, Parlamentul şi celebrul Big Ben, plus Natural History Museum, s-a minunat de Roata cea Mare şi a fost tare bucuros să-i întâlnească pe copiii români de la şcoala româneasca AlexZ - Româneşte de la A la Z. Şi a fost plăcut surprins să găsească «Citirea» pe băncile elevilor şi impresionat de dăruirea profesorilor şi de entuziasmul copiilor. Iar la final, ca om de la ţară, a poposit la o mică grădina de olteni gospodari, chiar în inima metropolei! Totul datorită românilor care i-au arătat Londra.

"The Adventures of Harap-Alb"

Pentru treaba asta, nu Spânul e de vină, ci Vasile Flutur, actor, regizor, scenarist, profesor de actorie şi rezident în New York, care a adaptat şi tradus în engleză basmul lui Ion Creangă, transformându-l în piesa de teatru BLACKWHITE - The Adventures of Harap-Alb, ca să-l priceapă şi americanii! Mai ales că va fi jucat de 18 actori-copii americani, care vor purta costume cu specific tradiţional românesc! Institutul Cultural Român din New York vrea să prezinte publicului american, dar şi comunităţii româneşti din New York şi din statele învecinate cunoscutul basm românesc. Povestea americană a lui Harap-Alb este o coproducţie ICR New York şi Piper Theatre Productions, o cunoscută companie de teatru americană cu sediul în Park Slope, Brooklyn, New York.

Regizori sunt Adrian Bulboacă şi Vasile Flutur, iar muzica originală este compusă de Arthur Solari, câştigător al Premiului "Drama Desk", pentru partitura originală a spectacolului “Tamburlaine”. Un spectacol va avea loc în data de 23 iulie, la sediul ICR New York, în Sala Auditorium, iar alte două reprezentaţii vor fi, pe 22 şi 25 iulie, la Old Stone House, în Washington Park, din Brooklyn, New York.

Pe urmele lui George Enescu, la Viena

Institutul Cultural Român de la Viena anunţă că organizează duminică, 19 iulie, dar şi pe 23 august, un tur ghidat al câtorva locuri din capitala Austriei legate de biografia compozitorului român George Enescu (19 august 1881 - 4 mai 1955), care a locuit şi studiat în Viena în perioada 1888 - 1894.

Turul începe cu primul popas al tânărului George Enescu în Viena: pensiunea doamnei Emmy Ursichtz, unde a sosit în toamna anului 1888, împreună cu părinţii, Costache şi Maria Enescu.

Traseul trece pe lângă clădirea din Nibelungengasse 10, adresa apartamentului profesorului de vioară Joseph Hellmesberger Junior şi reşedinţa lui George Enescu pe durata şederii sale în Viena.

Ultimul popas este Wiener Musikverein, locul în care George Enescu a studiat între anii 1888 - 1894 şi unde a primit, la vârsta de 12 ani, când şi-a încheiat studiile în Austria şi s-a despărţit de Conservatorul din Viena, prestigioasa medalie de argint a Societăţii Prietenilor Muzicii.

Turul este gratuit şi se desfăşoară în limba română.

Citit 2882 ori Ultima modificare Joi, 16 Iulie 2015 16:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.