Umiliţi de angajatori, doi muncitori români şi-au câştigat salariile în instanţă/ Tribunalul Muncii din Berlin le-a făcut dreptate

Umiliţi de angajatori, doi muncitori români şi-au câştigat salariile în instanţă/ Tribunalul Muncii din Berlin le-a făcut dreptate
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

E suficient să scrii "muncitori români neplătiţi…" şi motorul google îţi va sugera automat continuarea „în Germania”, generându-ţi zeci de cazuri ale conaţionalilor exploataţi şi umiliţi în ţara în care şi-au căutat o viaţă mai bună.

Potrivit jurnaliştilor din ţară şi din diaspora, „cazurile de muncitori români neplătiţi iau proporţii de neimaginat pentru o ţară atât de civilizată cum e Germania”. Mai mult, se arată că, dacă până acum cazurile cele mai multe au fost în construcţii sau industria cărnii, au început să apară şi în industria metal-mecanică. Unul dintre aceste cazuri, despre care s-a scris şi în presa română şi în cea germană, este cel al muncitorilor de la „Mall-ul ruşinii” - „Mall of Shame”, aşa cum a fost supranumit Mall of Berlin, şi care a generat proteste publice în perioada sărbătorilor de Crăciun din 2014. Vestea bună, potrivit jurnalului on-line www.romaningermania.ro, este că doi dintre muncitorii care au construit mall-ul şi-au câştigat drepturile salariale în instanţă, datorită avocatului Peter-Stephan Kertesz.

Proteste în stradă

Ziarul german „Berliner Zeitung” a scris nu o dată despre protestele prin care muncitorii români care au lucrat la construirea Mall of Berlin, inaugurat la sfârşitul lunii septembrie 2014, şi-au cerut salariile, dar au primit doar o mică parte din suma datorată de firmele angajatoare. Sub sloganul „Mall of Shame, plăteşte muncitorii!”, românii au susţinut că firmele care i-au angajat le datorează aproximativ 20.000 de euro. Potrivit presei, românilor li s-a promis 1.500 de euro salariu lunar, plus cazare, dar numai două luni şi-au primit salariul întreg, aşa că au rămas şi fără bani de întoarcere acasă, în România.

De partea lor a fost şi sindicatul FAU-Berlin, care a acuzat că muncitorii din Romania au fost angajaţi pe şantierul de construcţie al mall-ului cu un salariu de mai puţin de şase euro pe oră, zece ore pe zi, şase zile pe săptamâna, pentru a afla la sfârşitul proiectului că nu vor mai fi plătiţi. Muncitorii români s-a plâns că, pe lângă faptul că nu au fost remuneraţi, au fost şi ameninţaţi, iar necunoaşterea limbii germane a fost exploatată de angajatori.

Justiţia, de partea lor

Potrivit jurnalului on-line romaningermania.ro, Tribunalul Muncii din Berlin (ArbG Berlin) a admis cererile a doi muncitori în construcţii români de la Mall of Berlin, stabilind plata drepturilor salariale de către subantreprenor. Cei doi lucrători au depus acţiuni în pretenţie împotriva unei companii de construcţii, care efectua lucări în calitate de subantreprenor la centrul comercial de lux Mall of Berlin.

„Instanţa a menţinut hotărârea pronunţată în lipsă, în ambele cazuri. Astfel, în cele două cazuri, reclamanţii au acum o hotărâre judecătorească definitivă (însă nu irevocabilă), care stabileşte în mod clar obligaţia de plată a drepturilor salariale de către subantreprenor. Reprezentantul Tribunalului Muncii din Berlin a declarat ca există pe rolul acestei instanţe şi alte acţiuni pentru recuperarea drepturilor salariale introduse de muncitori români, care vor fi judecate în următoarele săptămâni”, scriu jurnaliştii de la romaningermania.ro.

„Aceste hotărâri ale instanţei germane sunt importante în contextul în care zeci de muncitori români nu şi-au încasat integral drepturile salariale cuvenite. Situaţia este cunoscută din presa germana şi cea de limbă româna, ca şi din alte mari publicaţii europene”, subliniază publicaţia.

Romaningermania.ro plănuieşte o serie de materiale cu tematica juridică, adresate lucrătorilor şi rezidenţilor români aflaţi pe teritoriul Germaniei, în cadrul căreia avocatul Peter-Stephan Kertesz va prezenta o serie de aspecte tehnice din dreptul german, axate preponderent pe legislaţia muncii, a asigurărilor sociale, a migraţiei şi a altor domenii de interes pentru românii aflaţi în această ţara.

Peter-Stephan Kertesz, născut în Braşov, este avocat titular în Germania din 2005 şi în România din 2006. Este membru afiliat al Barourilor din Frankfurt şi din Braşov şi membru al Asociaţiei Germano-Române a Juriştilor. Vorbitor nativ de română şi germană, vorbeşte fluent în engleză şi cunoaşte, de asemenea, limbile rusă şi maghiară.

Citit 3958 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Octombrie 2015 16:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.