O gălăţeancă ne DEZVĂLUIE ce gust are mâncarea indiană, la ea acasă

O gălăţeancă ne DEZVĂLUIE ce gust are mâncarea indiană, la ea acasă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ce-aţi spune dacă peştele gătit din farfurie ar fi incredibil de bun, dar n-ar avea nici gust şi nici miros de… peşte? Şi nu pentru că bucătarul s-ar fi folosit de cine ştie ce şmecherie comercială, plină de E-uri nesănătoase, ci pentru că secretul constă într-o adevărată artă a combinării condimentelor şi aromelor. Se poate! În India! Aşa cum muzica indiană, filmele produse la Bollywood, serialele tv ca „Mica Mireasă” ori „Alege dragostea”, ori iubirile mixte româno-indiene - Naarghita şi Raj Kapoor ori Iulia Vântur şi Salman Khan – şi-au câştigat locul în inima românilor, nici bucătăria indiană nu s-a lăsat mai prejos. Pentru că indienii, se ştie, deţin o adevărată magie de a schimba cu totul gustul alimentelor. E drept, de cele mai multe ori, de la preparatele servite în restaurantele cu specific indian deschise pe meleagurile noastre şi până la mâncarea indiană la ea acasă, e cale lungă, cât de la Cer la Pământ. Cum e bucătăria indiană la ea acasă şi cum mănâncă indienii ne-a dezvăluit o gălăţeancă ale cărei mărturii le-aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă”: Mirela, care trăieşte în India din 2007, şi are aici o familie frumoasă.

Uneori greu de... digerat

„La fel ca orice altceva... mâncarea este şi ea diferită în funcţie de zonă. În Bengal, unde locuiesc, se mănâncă, în principal peşte, linte, orez, multe legume. În nord, preponderentă e carnea, în general de pui sau de miel, mai rar porc, niciodată vită. Carnea de vită se găseşte în pieţele de musulmani şi restaurante musulmane, dar hinduşii nu o consumă. Carnea de porc se găseşte în anumite zone şi există în meniu la restaurantele chinezeşti, dar în clima de aici nu prea merge cum nu merge nici la noi vara, când e foarte cald. Bucătăria indiană e foarte bogată în feluri, arome, combinaţii… dar destul de greu de digerat, mai ales când nu eşti obişnuit” ne-a mărturisit Mirela.

Condimentele, spune gălăţeanca, se pun din belşug, cu lingura, ordinea şi combinaţia lor este o artă. „În plus, se foloseşte foarte mult la gătit uleiul de muştar (dă un gust specific), pasta de muştar (obţinută prin presarea seminţelor de muştar, pudra rezultată se amestecă cu apa călduţă, un pic de ulei şi sare şi se adaugă la mâncare, formează un sos foarte gustos, în general la peşte) şi cocosul (carnea de pui sau peştele în sos de cocos sunt foarte bune). Ghimbirul şi ardeiul iute sunt ingrediente de bază, (ghimbirul se pune cam în orice, inclusiv în ceai). Evident, cu atâtea condimente, totul are alt gust, de exemplu pestele gătit de ei, deşi incredibil de gustos, nu are nici gust, nici miros de peşte aşa cum ştim noi că ar fi peştele”, spune Mirela.

Bucătăria românească în India

Dacă tot am pornit discuţia de la peşte, merită să aflaţi cum au reacţionat indienii în faţa unui asemenea aliment gătit ca la Dunărea de Jos. „Când am gătit peşte cu legume la cuptor - eu gătesc destul de mult româneşte - soacra-mea s-a uitat în farfurie şi a declarat imediat că ea nu mănâncă peşte.... crud. Soţul nu a îndrăznit să comenteze, dar nici n-a mâncat. În schimb, multe mâncăruri româneşti le plac: în general supe, ciorbe, ardei umpluţi, zacuscă, ciulama de pui/ciuperci, salate de tot de tot felul, dulciuri”, ne-a povestit Mirela.

Ca alimente, spune gălăţeanca, în India se găseşte cam tot ce este în România, plus multe alte legume, fructe... o varietate incredibilă! Şi treaba asta le permite indienilor să nu le trebuiască un frigider în casă. „Ei mănâncă în general proaspăt, gătit în casă (în multe case nici nu există frigider), totul se cumpără şi se prepară proaspăt. Nu prea consumă preparate din carne, alimente procesate... deşi în ultimul timp cam apar KFC, McDonalds şi altele de gen. Cu câţiva ani în urmă, preparate din carne găseai doar în mall-uri sau supermarket-uri mari... acum au apărut până şi la magazinul de cartier din coltul străzii. Din păcate, consumul creşte, dar preponderente rămân alimentele proaspete”, spune Mirela.

Dacă v-am făcut poftă, nu rămâne decât să încercaţi o reţetă indiană. Fie şi luată de pe internet…

Citit 7152 ori Ultima modificare Joi, 26 Noiembrie 2015 18:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.