Poveşti de viaţă, de la capătul lumii/ Cum sărbătoreşte Crăciunul o familie gălăţeană din AUSTRALIA (VIDEO)

Poveşti de viaţă, de la capătul lumii/ Cum sărbătoreşte Crăciunul o familie gălăţeană din AUSTRALIA (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Când te-ai obişnuit ca de Crăciun să ningă, să-ţi crească flori de gheaţă în geamuri, iar gerul să-ţi muşte obrajii, un Moş Crăciun în pantaloni scurţi pare… neserios! La fel şi Anul Nou întâmpinat în haine de gală, dar cu picioarele goale, în nisip. Se întâmplă la Antipozi, unde sărbătorile de iarnă pică… în plină vară.

Amănunte despre cum vor întâmpina românii Crăciunul în Australia şi Noua Zeelandă am aflat de la o gălăţeancă: Excelenţa Sa, Ambasadorul României în Australia şi Noua Zeelandă, Nineta Bărbulescu.

Sărbători de iarnă, în plină vară

"Sărbătorile tradiţionale de iarnă, care debutează cu Sfântul Andrei şi cu Sfântul Nicolae, alături de sfârşitul de an, sunt momente foarte speciale în viaţa fiecărui român, indiferent unde trăieşte în lumea aceasta largă! Pentru familia noastră, este al treilea Crăciun pe care îl petrecem la Antipozi şi trebuie să recunosc faptul că este diferit de minunăţia de bucurii şi tradiţii româneşti din ţară!", ne-a mărturisit din start ES Nineta Bărbulescu.

"În primul rând, aici este toiul verii, Moş Crăciun apare pe plajă făcând surfing sau snorkelling şi purtând pantaloni scurţi! Asemănătoare este doar febra cadourilor pentru cei dragi! Atmosfera e cam ca la noi pe la sfârşitul lui iulie, oamenii de pregătesc de vacanţa mare, care ţine până la începutul lui februarie şi e un iureş general pe miile de plaje australiene", spune ambasadorul.

Sărbătoare printre români

Ca de fiecare dată, familia ambasadorului Nineta Bărbulescu va împodobi un brad (nu un palmier), chiar dacă nu rămâne acasă de Crăciun sau de finalul de an. De altfel, numărul românilor din Canberra şi din regiunea Australian Capital Territory este foarte mic şi de aceea va petrece Crăciunul într-una dintre locaţiile cu mulţi români: "Anul acesta, vom petrece Crăciunul împreună cu românii din Queensland, la Brisbane, la bisericile ortodoxe Sfântul Dimitrie şi Sfântul Filip, capitala Canberra neavând o biserică ortodoxă permanentă. Spre exemplu, cu ocazia primului Crăciun la Antipozi, în 2013, am participat împreună cu familia la liturghia de Crăciun, oficiată la Catedrala Ortodoxă românească Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Melbourne, în statul Victoria, de Părintele Dumitru Coman şi la tradiţionala sărbătoare a copiilor. Am fost invitată şi la concertul de colinde al bisericii creştine penticostale române Philadelphia din Narre Warren (statul Victoria), la care au performat, într-o limbă română impecabilă, corul, brass-bandul şi orchestra bisericii penticostale. Este extraordinar de înălţător să asculţi limba română prin glasul slujitorilor bisericilor creştine şi al tinerilor de origine română, ne simţim întotdeauna ca acasă, în România! Iar să audiezi colindele tradiţionale, încântătoare, în aceeaşi limbă română admirabilă, ca un excurs în fantastica noastră copilărie, este de-a dreptul dumnezeiesc!

Iată cum şi cântecele româneşti fac parte din fibra noastră ca naţie, pe lângă tradiţii, costume populare şi bucatele tradiţionale, toate împreună înseamnă Crăciunul românilor la Antipozi!", ne-a mărturisit ES Nineta Bărbulescu.

Cu gândul la tradiţiile româneşti

Împreună cu familia, ambasadorul va petrece Revelionul în stil tipic australian, pe o plajă, îmbrăcaţi de gală, dar cu picioarele în nisip!

"Toate comunităţile româneşti din Australia şi Noua Zeelandă marchează Crăciunul şi Anul Nou prin concerte de Crăciun şi de colinde şi prin întâlniri câmpeneşti adaptate anotimpului de vară. Se organizează Revelion românesc în multe locaţii, am văzut în toţi anii anunţuri pentru românii din Adelaide (Australia de Sud), din Melbourne, din Perth (Australia de Vest) sau Auckland (Noua Zeelandă).

Am ascultat şi pluguşoare în lăcaşele de cult, mă gândesc la toate pregătirile pe care familiile le fac pentru această perioadă magică! La Galaţi, în blocul în care am copilărit, veneau pluguşoare de tineri care zguduiau toate uşile, ieşeam pe coridor cu toţi vecinii sau pe stradă, mai ales dacă ningea, ascultam şi cântam împreună cu ei, iar părinţii aveau pregătite dulciuri, mere, bomboane şi mici atenţii pentru colindători! Astfel de evenimente ad-hoc nu cred că se întâmplă în Australia sau Noua Zeelandă, dar, cu timpul, tot mai mulţi români sunt dornici să le povestească tuturor celorlalţi despre tradiţiile noastre multiseculare, cu rădăcini precreştine!”, ne-a mai spus ES Nineta Bărbulescu.

Colinde în limba română

Omul sfinţeşte locul nu doar în tradiţia noastră populară, ci şi la capătul lumii. Iată şi dovada: "Remarc strădania Episcopiei Australiei şi Noii Zeelande de a edita CD-uri cu colinde de Crăciun, cântate fie de corurile care funcţionează pe lângă biserici, fie de copii îndrumaţi de dascăli de origine română. Complementar, munca unor dascăli români lasă urme profunde în sufletele noastre: profesorul George Dumitrache, din Noua Zeelandă, a înfiinţat recent un cor de copii de toate naţiile, care cântă minunat şi în limba română, fără ca vreun elev să ştie o boabă din limba noastră! Mă refer la corul "Volare", înfiinţat la şcoala Pukekohe Christian din Auckland, care a performat de mai multe ori în public, cu cântece în şase limbi străine: engleză, te reo maori, franceză, portugheză, afrikaans şi română. Cântecul "Mărită-ţi, babo, fata!", preluat din repertoriul grupului Song, este cel mai aplaudat cântec şi poate fi audiat pe YouTube. Omul sfinţeşte locul, nu-i aşa?", ne-a declarat ES ambasadorul Nineta Bărbulescu.

  

Citit 6746 ori Ultima modificare Joi, 17 Decembrie 2015 19:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.