Un colţ de rai românesc, în America/ Mănăstirea „Înălţarea Domnului” din Clinton (FOTO)

Un colţ de rai românesc, în America/ Mănăstirea „Înălţarea Domnului” din Clinton (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Poartă maramureşeană, un şir de clopote menite să înalţe dangătul credinţei până la Cer, o biserică veche, căreia pădurea îi ţine spatele, şi un lac care întregeşte minunăţia acestui colţ de rai. Aţi crede că-i vreunul dintre acele locuri din Ardeal, binecuvântate de Dumnezeu şi de credincioşi, şi v-aţi grăbi să-l căutaţi pe harta României. Ei bine, aveţi dreptate doar în parte. Locul e românesc, dar este situat la mii de kilometri depărtare de ţara noastră, tocmai în America. Este „Miracolul monahal din Clinton”, după cum îl numesc, în „Vocea Diasporei” (voceadiasporei.ro), cei care l-au descoperit, Laurenţiu Ciocăzanu, Grigore Cartianu şi gălăţeanul Ovidiu Popica. După cum aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului "Viaţa liberă", anul trecut, cei trei jurnalişti au luat pulsul comunităţilor româneşti din Statele Unite şi Canada.

Fără vreo legătură cu preşedintele Bill

"Clinton nu are nicio legătură cu numele fostului preşedinte american. E un sătuc cochet şi verde-curat, pe drumul Detroit - Chicago. Aici, intrată cu sfinţenie în adâncimea pădurii care "ţine spatele" micuţei aşezări, am dat peste Mănăstirea ”Înălţarea Domnului”. Urmează să vină direct din Maramu` o minunăţie de biserică din lemn, care va fi loc de rugăciune pe viitor. Locul ei va fi în apropiere de poarta de la intrarea în micul paradis al credinţei româneşti, o lucrare de asemenea în stil maramureşean”, scrie, în Jurnalul de America publicat în „Vocea Diasporei”, Laurenţiu Ciocăzanu.

După cum am aflat de la Ovidiu Popica, locul a aparţinut unei misiuni catolice şi a fost o tabără de vacanţă. Cei care o administrau n-au mai putut s-o mai întreţină, aşa că proprietatea a fost cumpărată de Adrian Leică, un tânăr om de afaceri din Detroit. Acesta a donat-o Bisericii Ortodoxe. Prin generozitatea lui şi strădania unui grup de călugări veniţi de la Sâmbăta de Sus, „s-a reamenajat această zonă întinsă pe vreo 26 de hectare, care are ca hram Înălţarea Domnului. Este un loc extraordinar! Aproape un colţ de rai. Chiar şi foştii proprietari au rămas foarte impresionaţi de felul în care a fost salvată, practic, acea proprietate”, ne-a mărturisit Ovidiu Popica.

Visul american şi sacrificiul

„Adrian Leică a reuşit să-şi împlinească visul american, la pachet cu sacrificiul obligatoriu pentru o astfel de misiune, iar acum a înţeles că nimic nu are valoare dacă nu sfinţeşti locul măcar cu memoria sfintelor locuri ale pământurilor natale”, scrie Laurenţiu Ciocăzanu.

Confesiunea omului de afaceri şi ctitor al mănăstirii pe care o consemnează vine să-i întregească jurnalul: ”Nu vreau publicitate, doar mă simt bine când văd pace românească în jur, când ştiu că biserica noastră trăieşte sută la sută ca acasă, chiar la atâta distanţă de ţară”.

Oază de spiritualitate

„Parcurgem la pas cu divinitatea toate bornele are dau personalitate mănăstirii: poarta maramureşeană, şirul de clopote - podoabe grele aduse din felurite locuri ale Americii, bine îngrijite, vopsite şi aranjate astfel încât să dea glas vocii locului întru trezirea credinţei pe stil românesc, biserica veche, sala de mese, camerele de cazare din spatele domeniului, lacul care ne sticleşte ochii”, descrie aşezarea jurnalistul Laurenţiu Ciocăzanu.

Nu-i de mirare că oameni din toate părţile, unii şi de la 400 de kilometri distanţă, vin aici ca să se bucure de acest miracol menit să panseze sufletele cu dor de ţară…

Foto: voceadiasporei.ro

Citit 8541 ori Ultima modificare Vineri, 15 Ianuarie 2016 12:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.