Sara Alecu, PRIMA din 1.300 de concurenţi. Născută din părinţi gălăţeni, UIMEŞTE Milano (FOTO)

Sara Alecu, PRIMA din 1.300 de concurenţi. Născută din părinţi gălăţeni, UIMEŞTE Milano (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

La doar 13 ani, Sara Alecu este protagonista unui articol publicat de prestigiosul ziar Corriere della Sera, preluat de toată presa italiană: „Sara, la romena instancabile che sbanca i test alla Manzoni” – „Sara, românca neobosită care spulberă testul la Manzoni”. Adolescenta a fost invitată să vorbească la conferinţa „Triennale di Milano”, care a reunit poveşti de succes bazate pe interculturalitate, inovare şi educaţie. De ce? Pentru că Sara a reuşit prima la Liceul Lingvistic „Alessandro Manzoni”, iar performanţa ei i-a impresionat cu atât mai mult pe italieni pentru că, deşi e născută în Italia, Sara este româncă. Noi am aflat că Sara este una dintre cele trei fiice ale unei familii gălăţene demne de toată lauda. Merită să-i aflaţi povestea!

S-au integrat perfect

„Povestea familiei noastre este una comună a sutelor de mii de români din diaspora. Mă numesc Alecu Radu sunt plecat din România din 1994. La şase luni de zile a sosit şi soţia, Cudălbeanu Ruxanda. Ea a renunţat la postul de suplinitor la Şcoala Generală din Umbrăreşti, Tg. Bujor. Eu am lucrat în Combinatul Siderurgic Galaţi şi frecventam cursurile TCM seral. Scopul iniţial a fost să economisim bani pentru a cumpăra un apartament întrucât cu inflaţia care era în România nu reuşeam să facem nimic. Eu locuiam în Galaţi, iar soţia în Umbrăreşti. Începutul a fost dificil pentru că eram ajunşi «ilegal» în Italia, lipsa documentelor complicând şi mai mult începutul deja greu pentru un emigrant. Am avut diverse experienţe, am fost primiţi cu destulă înţelegere de italieni şi ne-am integrat bine. Când am avut o situaţie stabilă din punct de vedere material şi «legal» au sosit şi copiii. Din acel moment, totul s-a raportat la ei”, ne-a mărturisit capul familiei.

Sara are 13 ani şi este în clasa a VIII-a. Andrea are 12 ani şi învaţă în clasa a VII-a, iar, Diana, în vârstă de nouă ani, este în clasa a IV-a. „Toate au rezultate foarte bune. Sara, în special, este foarte ambiţioasă, şi a fi a doua este ca o înfrângere pentru ea. Ele se simt perfect integrate aici la Milano, un oraş multietnic şi nu reuşesc să înţeleagă de ce nu au cetăţenia italiană dacă sunt născute în Italia”, ne-a spus dl Alecu.

Reuşita, o surpriză doar pe jumătate

„Faptul că Sara a ieşit prima este o surpriza doar pe jumătate, pentru că eram deja obişnuit cu performanţele ei. Pentru că am urmărit-o îndeaproape în pregătirea testului, am fost surprins că după examen mi-a spus exact răspunsurile pe care le greşise. A doua zi, când a telefonat directorul liceului să ne felicite şi ne-a comunicat rezultatul, am văzut că punctajul corespundea cu previziunile Sarei. Jurnalista de la Corriere, profesorii liceului, au făcut şi ei testul şi nu au reuşit să înţeleagă cum a reuşit un copil de 13 ani să răspundă la întrebări aşa de dificile”, spune tatăl Sarei.

Ce spun italienii

"Şcoala de Excelenţă", aşa i se spune Liceului Manzoni, în decembrie, când anunţă rezultatele admiterii, scrie ziarul Corriere. În acest an s-au înscris 1.470 de concurenţi, pe 215 de locuri. Timp de două ore, concurenţii au trebuit să răspundă unui test grilă, cu întrebări, treizeci de logică şi treizeci de cultură generală. Scorul Sarei a fost 49,8 puncte. „Studenţii străini, cum vedem la şcoală, sunt dotaţi cu o determinare extraordinară. Examenul e dificil, nimeni nu a dat niciodată toate răspunsurile exacte, iar ea l-a trecut cu puţine greşeli. Ea a răspuns foarte bine, şi pe partea de logică, şi pe cea de cultură, asta, în timp ce cea mai mare parte a copiilor a picat la partea a doua, ca în anii trecuţi”, spune directorul liceului în Corriere.

Printre greşelile făcute de contracandidaţii Sarei se numără faptul că unii l-au indicat pe Gaddafi drept preşedinte al Siriei, alţii nu au ştiut ţările cu drept de veto la ONU, iar cei din urmă nu au indicat rolul politicianului britanic Corbyn.

Visând la o carieră în cinematografie

”Pasiunile mele sunt sportul, desenul, muzica şi animalele. Am câştigat diferite medalii la înot sincron acum câţiva ani, la gimnastică artistică am ajuns prima trei ani la rând, şi la atletism, la săritura în lungime. Îmi plac toate materiile, dar în special artele, muzica şi limbile străine. Îmi organizez timpul în aşa fel încât să nu rămân în urmă cu nimic. De asemenea, sunt foarte atentă în clasă”, ne-a povestit Sara.

„La început, voiam să fac liceul de artă, dar tatăl meu m-a convins că e mai bine pentru viitorul meu liceul de limbi străine. Examenul a fost foarte greu, dar am folosit tot timpul avut la dispoziţie făcând şi o verificare finală. Am fost şi eu surprinsă de rezultat pentru că, imediat după examen, tatăl meu era dezamăgit de greşelile pe care le făcusem. Faptul că ziarul Corriere a scris despre mine îmi va aminti mereu momentul când, intrată în sala de examen, mi se părea totul foarte greu, şi că am terminat testul după două ore de transpiraţie. După absolvirea liceului mi-ar plăcea să lucrez în cinematografie, dar acum e doar un vis”, ne-a mărturisit Sara. Noi îi dorim succes!

„N-a fost un act de revanşă, ci unul meritat”

După cum ne-a spus tatăl ei, Sara a rămas un pic dezamăgită de articolul din Corriere, pentru că a fost descrisă ca un fel de "Cenuşăreasă". "Ea se simte perfect integrată aici şi faptul că a fost subliniat că este româncă a derutat-o un pic, chiar dacă a păstrat contactul cu România şi ştie perfect limba română. Faptul că românii sunt criticaţi în presa este privit cu un pic de ironie de noi, cei de aici, pentru că realitatea nu corespunde sută la sută cu «poveştile» din ziare. Noi, românii, avem destul umor să trecem peste aceste mici inconveniente. Oricum nu am privit performanţa Sarei ca un act de revanşă, ci ca pe unul meritat şi câştigat prin muncă. Oricum, este un început de drum, Liceul Manzoni e unul dificil, şi este conştientă că o aşteaptă cinci ani de sacrificii”, spune Radu Alecu.

Noi reţinem declaraţia directorului Liceului Manzoni: „E un semnal pozitiv. Aceşti copii atât de hotărâţi să reuşească sunt viitorii italieni, o bogăţie pentru ţara noastră".

Pizza gălăţeană vs. pizza italiană

„Fetelor le place mult la ţară, la Umbrăreşti, pentru că sunt în mijlocul naturii. Cunoaşterea limbii române le ajută foarte mult în studiul limbilor franceză şi engleză. O curiozitate: fetelor le place mai mult pizza de la Full House decât cea italiană! Plimbările pe faleză, la Grădina Publică şi în special vizitele la Grădina Botanică şi la observatorul astronomic sunt amintiri plăcute din Galaţi. Pentru noi, părinţii, reprezintă oraşul copilăriei şi al adolescenţei, pentru ele, un oraş care a reuşit în fiecare an să le surprindă. Singurul aspect negativ pentru ele rămâne modul cum sunt trataţi câinii vagabonzi. Sara mi-a cerut sa subliniez acest aspect!", ne-a povestit tatăl.

Foto 1: Sara, Foto 2: Părinţii Sarei, Foto 3: Vizită în România, Foto 4: Sara - alături de surorile ei, Foto 5: Sara, pe podium la gimnastică

Citit 12684 ori Ultima modificare Joi, 21 Ianuarie 2016 20:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.