Diaspora NU va mai fi umilită stând la COZI! GHIDUL alegătorului din străinătate
Foto: Foto-arhivă

Diaspora NU va mai fi umilită stând la COZI! GHIDUL alegătorului din străinătate
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În premieră, din acest an românii de peste graniţă vor putea vota prin corespondenţă * „Votezi/Expediezi/Contezi”, aşa sună unul dintre mesajele care însoţesc ghidul special creat pentru cei din afara ţării


După ce au fost supuşi unei crunte bătai de joc, la alegerile prezidenţiale din 2014, când au fost obligaţi să stea la cozi imense pentru a vota, ba chiar multora, practic, li s-a îngrădit acest drept fundamental, românii din străinătate vor putea vota, în sfârşit, prin corespondenţă, din acest an. Iar pentru a veni în sprijinul lor, astfel încât să fie cât mai bine informaţi, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a creat „Ghidul alegătorului român din străinătate”, un document de peste 30 de pagini, care este promovat atât în România, cât şi peste hotare, în comunităţile de români.

Practic, din toamna acestui an, când îşi vor alege noii deputaţi şi senatori, la scrutinul dedicat parlamentarelor, românii, care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate, vor avea nu mai puţin de trei variante pentru a-şi exercita dreptul de vot: prin corespondenţă, în cadrul secţiilor de votare create la cerere (două opţiuni în premieră) sau în cadrul secţiilor de votare de pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare sau institutele culturale din ţara de domiciliu sau reşedinţă (varianta clasică). Pentru a vota prin corespondenţă sau pentru a cere înfiinţarea de secţii speciale, orice cetăţean român din diaspora trebuie să se înscrie în Registrul electoral cu opţiunea dorită. Pentru înfiinţarea unei secţii speciale sunt necesare cel puţin 100 de înscrieri. Cei care doresc să voteze însă în secţiile obişnuite nu trebuie să iniţieze niciun demers, întrucât se vor putea prezenta direct la secţiile de votare obişnuite în ziua scrutinului.

Au început înscrierile în Registrul electoral

Încă de pe data de 1 aprilie (şi până cel mai târziu cu 48 de ore după începerea perioadei electorale), românii din diaspora se pot înscrie în Registrul electoral cu opţiunea de vot. „După cinci zile de la expirarea termenului de înscriere în Registrul electoral, puteţi verifica on-line dacă aţi fost înregistrat/ă. Accesaţi www.registrulelectoral.ro, introduceţi datele personale şi veţi afla dacă aţi fost înscris cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă”, se arată în Ghidul alegătorului român din străinătate”, la capitolul dedicat votului prin corespondenţă.

Documentul mai precizează totodată că Poşta Română va trimite, până cel mai târziu cu 30 de zile înainte de data alegerilor, fiecărei persoane, la adresa de domiciliu sau de reşedinţă indicată în cerere, documentele necesare exercitării dreptului de vot. Totodată, Ghidul realizat de AEP vă explică, printre altele, cum se votează efectiv prin corespondenţă, ce se întâmplă cu documentele expediate de alegător, în ce condiţii poate fi anulat votul prin corespondenţă, dar şi când sunt desigilate plicurile interioare. Ghidul alegătorului din străinătate vă explică extrem de clar şi care sunt avantajele votului prin corespondenţă: veţi avea posibilitatea de a vota de acasă, printr-o procedură simplă şi de scurtă durată, nu va mai trebui să vă deplasaţi la secţia de votare, veţi evita aglomeraţia de la secţii şi veţi evita totodată şi costurile deplasării la secţia de votare. Autoritatea Electorală Permanentă a prevăzut de asemenea în Ghid, pe înţelesul tuturor, şi toate informaţiile necesare privind votul în cadrul secţiilor de votare.

Cum va funcţiona sistemul de prevenire a votului multiplu

„La intrarea în secţia de votare trebuie să prezentaţi operatorului de calculator al secţiei actul de identitate şi, după caz, documentul care dovedeşte reşedinţa. Acesta va înscrie codul numeric personal în sistem, care va semnala dacă aţi împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv, v-aţi pierdut drepturile electorale, sunteţi arondat/ă la altă secţie de votare, sunteţi omis/ă din lista electorală permanentă şi aţi formulat o solicitare de a fi înscris/ă în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă, aţi mai votat la acelaşi scrutin”, explică reprezentanţii AEP.

Cine va putea vota în străinătate

Românii din diaspora vor putea vota, la alegerile parlamentare din acest an, doar dacă au domiciliul sau reşedinţa în străinătate, astfel că cei care locuiesc fără forme legale în afara graniţelor nu vor putea să participe la vot. Votanţii trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, dacă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv şi să nu fie puşi sub interdicţie sau să li se fi interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă. „Prin reşedinţă în străinătate se înţelege adresa din străinătate la care persoana fizică declară că are locuinţa secundară, alta decât cea de domiciliu, şi unde posedă un drept legal de şedere mai mare de 90 de zile. Documentele care atestă reşedinţa în străinătate se stabilesc de către ministrul afacerilor externe prin ordin”, se arată în Ghidul alegătorului român din străinătate.

Consultă Ghidul alegătorului român din străinătate AICI

Citit 2227 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Aprilie 2016 17:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.