POVEȘTI DE VIAȚĂ - ”Îmi doresc ca muzica să-i atingă sufletul tatei, acolo unde este”

POVEȘTI DE VIAȚĂ - ”Îmi doresc ca muzica să-i atingă sufletul tatei, acolo unde este”
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Suferinţa părinţilor, boala sau, mai trist, pierderea fulgerătoare a celor dragi reprezintă una dintre temerile sau poverile pe care cei plecaţi să-şi croiască destinele în străinătate le poartă în suflet. Printr-un asemenea moment ireversibil a trecut şi artista gălăţeancă Florentina Ţuchel, stabilită în Dubai. Experienţa teribilă pe care a trăit-o a făcut-o să-şi dea seama cât de important este să-ţi urmezi visele mereu amânate.

"M-a aşteptat…"

"Acum doi ani, când mă aflam în Japonia, în luna de miere, tata a suferit un atac de cord subit. A fost resuscitat, însă creierul nu i-a mai funcţionat şi l-am pierdut, o săptămână mai târziu. Povestea e lungă şi tristă... Am ajuns în România după şase zile de chin, fiind blocaţi în Japonia de cea mai grea iarnă din ultimii 45 de ani. L-am prins în viaţă, s-a stins la câteva ore. M-a aşteptat. Experienţa asta m-a trezit şi am decis să-mi urmez toate visele pe care le pusesem pe lista de aşteptare. Aşa am ajuns să scriu primul meu album muzical, "Stereotype". Creaţii proprii, care "vorbesc" despre trăiri, situaţii, oameni din viaţa mea. De ce "Stereotype"? Asta a fost prima piesă de pe album şi, dacă o asculţi, înţelegi de ce. Urmând direcţia, "rupând stereotipurile", fiecare piesă de pe album se înscrie într-un gen muzical diferit, însă toate au în comun pasiunea mea pentru jazz şi, cred eu, reflectă complexitate muzicală", ne-a mărturisit Florentina Ţuchel.

Pentru Florentina, muzica înseamnă energie, puterea de a se manifesta, de a-şi închide ochii şi deschide sufletul. Când cântă, trăieşte o senzaţie de sublim, simţindu-se cu adevărat liberă. Şi tocmai aici, în Dubai, fosta învăţătoare la Şcoala Nr. 15 din Galaţi a găsit locul unde nu s-a mai simţit "artista neînţeleasă".

"Am vrut să cânt jazz şi gata!"

"Schimbarea de la artist în hoteluri de cinci stele la jazz icon s-a produs gradual, pe nesimţite. Important e să faci ceea ce-ţi place şi să crezi cu tărie în talentul tău. Acum, după atâţia ani de experienţă, îmi aleg locurile unde cânt şi artiştii cu care colaborez. E frumos, ne simţim apreciaţi şi respectaţi. Comparativ cu România? Tind să cred că nu s-a schimbat mult trendul, încă văd aşa-zişi artişti scoşi pe bandă rulantă. Vocile prelucrate în studio încă mănâncă pâine caldă, iar artiştii de valoare, adevăraţii muzicieni, o apucă pe cea de-a treia zi, la cartelă", crede Florentina.

În momentul de faţă, cântă în "Sass Cafe" (franciză a renumitului restaurant din Monaco) - destinaţie preferată a celebrităţilor hollywoodiene sau din Europa - într-o formulă de jazz: vocea ei, caldă şi magică, pian şi saxofon.

Reinventare

Când a plecat din România, Florentina Ţuchel, era absolventă a Şcolii Normale, îşi luase definitivatul în învăţământ cu 10 pe linie. În Dubai, şi-a continuat studiile şi a îmbrăţişat o dublă carieră. "Eu sunt exemplul românului căruia îi trebuie siguranţa zilei de poimâine. Ştiam că viaţa de artist e scurtă şi vârtejită! Acu' te ia, acu' te lasă. Cântam serile, zilele-mi aparţineau. Şi mă plictiseam. Nu vroiam să mă întorc acasă şi să lucrez în învăţământ, pe un salariu mic şi neputincios. Cariera nu mi-o puteam schimba peste noapte, aşa că am explorat diverse posibilităţi. Cum doream să fiu frumuşică pe scenă, am zis eu să urmez un curs de machiaj profesional. L-am terminat şi m-am apucat de altul, la finele căruia m-am ales cu o licenţa internaţională în tratamente de piele. Am mers mai departe, studiind Spa management. Când le-am gătat pe toate, mi-am luat frumuşel bocceluţa şi m-am întors acasă pentru câteva luni, să-mi adun gândurile. A fost un moment dificil: renunţam la muzică! Definitiv, aşa am crezut eu! Am revenit în Dubai după trei luni şi am început să lucrez într-o clinică, în 2008, ca terapeută. Am înţeles ce vreau şi mi-am urmat calea cu încredere, perseverenţă şi curaj. Ofertele muzicale nu conteneau însă, am realizat că pot face asta part-time şi că pot gestiona două cariere cu succes. Lucrez mult, dar pot", ne-a mărturisit, zâmbind, Florentina, training manager într-o companie care distribuie produse şi echipamente profesionale în industria de Health & Beauty.

Lansarea de luni

"Stereotype", primul ei album muzical, aşa cum aţi mai putut citi în ziar, va avea lansarea luni, 9 mai, la "The Fridge", un loc înfierbântat de concerte şi plin de aromă muzicală. "Ce îmi doresc de la acest album? Să-i atingă sufletul tatei, acolo unde e, să-mi aud piesele difuzate la radio pe plan local şi sper că şi în alte părţi ale lumii", spune Florentina. Şi poate, de ce nu, îndrăznim noi să sperăm, în Galaţi, oraşul de care o mai leagă familia, câţiva prieteni şi nostalgia copilăriei.

"Nu ştiu unde voi fi peste 20 de ani şi ce voi simţi atunci, dar ştiu că, în momentul când plec, n-am să regret nimic din ce am făcut sau ce n-am făcut! Am trecut prin toate câte mi le-am imaginat, cu încredere şi curaj! Am întâlnit oameni care m-au inspirat şi ajutat, am făcut acelaşi lucru oricând mi s-a ivit ocazia şi mai am cel puţin 20 de ani să continui în aceeaşi direcţie!", mai spune Florentina Ţuchel.

Citit 6484 ori Ultima modificare Vineri, 06 Mai 2016 21:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.