ZIUA UNIVERSALĂ A IEI/ Sânzienele gălăţene la Londra (FOTO)
Foto: Sursa foto: roddor.wordpress.com

ZIUA UNIVERSALĂ A IEI/ Sânzienele gălăţene la Londra (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Francesca are un an şi opt luni şi este o „Zânziană”, adică jumătate zână, jumătate sânziană, fiica unei frumoase familii gălăţene stabilite în  Londra. Fotografiile pe care le admiraţi i-au fost făcute pe 17 iunie, în ziua în a împlinit anişorul cu opt luni, şi au devenit imaginea unei postări de suflet pe life blogul scris cu talent de mama ei, Georgiana Lupu: „Rodul pântecului meu, darul de la Dumnezeu./ Prea minunată făptură,/ Caldă, veselă şi bună,/ Sânziană-n iişoară,/ La Mulţi Ani, dragă comoară!” (https://roddor.wordpress.com/).

Ce alt strai mai minunat ar fi putut să poarte mica "Zânziană", în prag de Zi de Sânziene? Mai ales că, şi mama ei, pe când o purta în pântece, a celebrat, acum doi ani, Ziua Universală a Iei, îmbrăcată tot în ie!

Astăzi, pentru al patrulea an la rând, Sânzienele vor îmbrăca planeta în ie. Este Ziua Universală a Iei, care a debutat în anul 2013, la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine”. Merită să aflaţi povestea sânzienelor gălăţene din Londra.

Pictorial fără "premeditare"

Din start, trebuie să ştiţi că pozele cu Francesca în ie au fost făcute fără premeditare. După cum ne-a mărturisit mama ei, nu premeditează nimic cu fetiţa, ci ia lucrurile aşa cum vin. „M-am gândit să îi fac câteva poze. Cu aceasta ocazie am inaugurat şi ia pe care o are de la Crăciun, să zicem de la Moş Crăciun. Eu am una la fel, cusută cu aceleaşi motive, şi tot cu albastru. Primită tot de Crăciun. Mi-am dorit aceste ii, ca să le putem purta în momente importante pentru noi, sau pur si simplu pentru a ne bucura de ele într-o zi obişnuită căreia vrem să-i picurăm puţină magie, când vrem să fim Sânziene, când vrem să fim speciale, când ne e dor de casă, cand celebrăm ia pe care o iubim, cu care ne identificam şi care ne este dragă dincolo de cuvinte. Sigur că inspiraţia de a o îmbrăca în ie pe fetiţa mea a venit datorita faptului că în câteva zile urma să celebrăm Ziua Iei”, ne-a mărturisit Georgiana Lupu.

Ambele ii au fost comandate de pe site-ul Chic Roumaine. Fireşte, o ie are nevoie de accesorii pe măsură, iar Francesca a ales ce era mai potrivit: „Paneraşul l-a luat ea singură, îl căra de când l-a primit, la un anişor, neîncetat. Prin casă, afară... e foarte haioasă, având în vedere şi că e destul de mărişor. Mărgelele ea şi le-a pus, la un moment dat. Le avea în paneraş!”, ne-a povestit mama.

Cu paner şi cu mărgele, Francesca a devenit "Zânziană" - „un cuvânt nou, al meu, al nostru, compus din Zână şi Sânziană... aşa m-a inspirat ea, fetiţa mea. Aşa au văzut ochii şi sufletul meu aceasta mică făptură îmbrăcată în ie”, spune Georgiana Lupu.

Sipetul comorilor

Trebuie să ştiţi că, la nici doi anişori, Francesca mai are alte două ii. Una cu care părinţii au ales să o îmbrace la aniversarea ei de un an (cusută tot de Chis Roumaine) şi încă una primită de la nănuţa ei, tot atunci. Cu aceea s-a îmbrăcat în Săptămâna Brâncuşi, când au fost împreună la muzeu, ca să vedem "Pasărea măiastră". Şi, uite-aşa, în umbră de Pasăre Măiastră, între Picasso şi Brâncusi, a stat Francesca-n iişoară!

„Eu mai am alte trei ii. Cea cu care m-am îmbrăcat la aniversarea de un an a Francescăi. O am cumpărată de la IeRomaneasca.com, în perioada în care eram însărcinată. Mai am una ţesută, primită de la o verişoară. Cea de-a treia e una albă (cusută cu fir alb, cu mânecă scurtă), care a fost a învăţătoarei din satul bunicilor mei, a domnişoarei Mărina. Mi-a fost dăruită de o rudă a acesteia, după trecerea ei în nefiinţă. Purtată cu drag de mine. Cu ea am ales să celebrez ziua Iei, acum doi ani, pe vremea când eram însărcinată cu Francesca”, ne-a povestit Georgiana Lupu.

De făcut în viaţă

Cu o asemenea colecţie de ii, ce şi-ar mai putea dori Georgiana Lupu? O ie cusută cu mâinile ei: „Îmi doresc foarte tare ca la un moment dat să îmi cos şi eu o ie. Să îi cos şi fetiţei mele una. Urmăresc cu mare drag "Semne cusute în acţiune", a Ioanei Corduneanu, e oază de frumos acolo, îmi place nespus tot ce face ea. Deocamdată, nu am găsit timpul potrivit, dar rămâne pe lista mea de lucruri de făcut în viaţă: să cos singură o ie!”.

Citit 5140 ori Ultima modificare Joi, 23 Iunie 2016 00:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.