Eveniment în ELVEŢIA/ Atelierul plasticienei gălăţene Rodica Costianu, deschis publicului (FOTO)

Eveniment în ELVEŢIA/ Atelierul plasticienei gălăţene Rodica Costianu, deschis publicului (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

În vreme ce în Galaţi arta zace, umilă, la parter de bloc, în Elveţia, la Fribourg, atelierul de creaţie al plasticienei gălăţene Rodica Costianu a devenit centru de interes pentru localnici, dar şi pentru turişti care s-au bucurat să participe la „Ziua porţilor deschise”. Evenimentul a fost organizat chiar de pictoriţa Rodica Costianu şi mediatizat pe portalul Ambasadei României în Confederaţia Elveţiană. Din partea oficialităţilor române a participat Mihaela Feher, prim colaborator, ministru consilier pentru afaceri politice şi cultură în cadrul ambasadei.

Din Galaţi, şi din toată lumea

„Deschis publicului în perioada 3-5 iunie 2016, atelierul a prezentat o serie de lucrări realizate de artistă, de-a lungul timpului, oferind o imagine retrospectivă a diferitelor perioade din creaţia acesteia. Amplasat în centrul vechi al oraşului Fribourg, chiar lângă Catedrala St. Nicolas, atelierul a atras numeroşi vizitatori atât din localitate, cât şi turişti din toată lumea, veniţi să viziteze Catedrala.

În aceste zile, atelierul a reprezentat şi un punct de întâlnire pentru românii din Elveţia, printre care s-au aflat artiştii plastici Teofilia Juravle, Claudiu Cojocaru, Radu Zéro şi Iva Binz”, se arată în ştirea publicată pe site-ul ambasadei.

Un oaspete special al atelierului a fost caricaturistul gălăţean Florian Doru Crihană, venit din România, la Fribourg, pentru a vizita atelierul şi a se documenta în vederea pregătirii unei expoziţii dedicate oraşului.

„Nimic protocolar”

Fireşte, pentru iubitorii de artă este un privilegiu să pătrundă în atelierul în care un artist creează, dar cum este pentru plastician să primească musafiri în spaţiul său de creaţie? „Există o practică aici, o dată, de două ori pe an se deschid porţile atelierului. Există o curiozitate: unde, cum se desfăşoară totul, ce materiale se folosesc. În ce spaţiu… E cel mai atractiv loc până la urmă. Dar nu e nimic protocolar. Penultima dată am deschis porţile atelierului anul trecut, în decembrie”, ne-a mărturisit Rodica Costianu.

De mai bine de un an este stabilită în Elveţia, dar face naveta oriunde unde are un proiect. Pentru că una dintre misiunile pe care şi le-a asumat este aceea de a-i sprijini pe artiştii gălăţeni, oferindu-le şansa de a expune peste hotare. Şi nu deschide lumea doar pentru români, ci face proiecte şi cu artişti străini pe care îi aduce în România.

Cine este Rodica Costianu

După cum aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă”, Rodica Costianu a ales, la vârsta de 33 de ani, având o carieră în plină ascensiune la o prestigioasă companie germană, să lase totul în urmă. A pornit pe drumul pe care trebuia să-l aleagă cu ani în urmă - drumul artei, la Paris! Gălăţeanca Rodica Costianu - aşa cum este cunoscută de iubitorii de artă - sau Rodica Bazgan Costianu, aşa cum o ştiu cei de acasă, este unul dintre cei mai apreciaţi plasticieni din Franţa şi nu numai!

A absolvit în 1995 Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”, secţia pictură, grupa profesorului Vasile Neagu, apoi o facultate la Braşov care îi permitea să aibă o slujbă decentă şi, printre picături, să practice arta. A deprins meşteşugul icoanelor făcute la Cincu, judeţul Braşov şi la Sâmbăta de Sus. A absolvit cursurile Universităţii de Artă şi Design din Cluj Napoca, secţia pictură. Două săptămâni mai târziu, a primit o propunere de a pleca la Paris, aşa că n-a stat pe gânduri: a renunţat la o carieră care promitea mult şi a pornit pe drumul pe care trebuia să-l aleagă cu ani în urmă. Artista a avut expoziţii proprii la Malicorne, Ige - région Macon, şi a participat la licitaţiile publice organizate de Casa Stal din Paris şi de Casa Drouot Estimation Paris. Rodica Costianu se numără printre artiştii care au rezidat la Briare, în tabăra de de creaţie a Asociaţiei "Soleil de l’Est".

Citit 4937 ori Ultima modificare Joi, 30 Iunie 2016 19:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.