CARIERE DE SUCCES. Cum a ajuns o gălăţeancă director la celebra bancă Barclays din LONDRA

CARIERE DE SUCCES. Cum a ajuns o gălăţeancă director la celebra bancă Barclays din LONDRA
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Talentată pianistă, premiantă şi olimpică, dorită de Liceul de Artă „Dinu Lipatti” din Bucureşti, apoi elevă la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, olimpică la chimie, bursieră şi, ulterior, absolventă Bachelor of Arts la Dartmouth College, specializată în biochimie fizică şi economie, gălăţeanca Roxana Mirică şi-a început cariera în finanţe pe Wall Street, în New York, şi a continuat-o la Londra. A făcut parte din echipa care manageria o mare parte din activele celebrei bănci de investiţii Lehman Brothers. A devenit, apoi, cel mai tânăr portofolio manager, urcând de la administrarea unui portofoliu de 200 milioane de dolari la peste 6 miliarde de lire! Anul trecut, pe când era vicepreşedinte în cadrul Barclays Investment Bank, din Marea Britanie, aflaţi din ziarul „Viaţa liberă” că a fost selectată printre cei mai de succes tineri români la Gala "Forbes 30 sub 30".

Astăzi, la doar 30 de ani, este deja director în cadrul Barclays Investment Bank, iar la finele lunii trecute s-a întors pentru un weekend în România, la Sibiu. De ce? A fost invitată de Young Leaders Club (YLC) să susţină seminarii pentru tinerii interesaţi de lumea financiară - studenţi, masteranzi, doctoranzi sau deja cu experienţă de lucru. Tineri veniţi din diferite colţuri ale lumii, dar şi mulţi români, au aflat tainele pieţelor de capital de la gălăţeanca Roxana Mirică. Şi, ca de obicei, Roxana a fost cea mai tânără dintre toţi vorbitorii invitaţi de YLC!

Ascensiune fulminantă

„Dacă m-ar fi întrebat cineva, acum cinci ani, unde voi fi azi, nu ştiu dacă aş fi estimat exact, dacă aş fi spus că voi fi unde am ajuns acum. Sunt director pe divizia în care lucrez. Băncile de investiţii sunt structurate un pic diferit faţă de băncile de la noi, în sensul că nu au un singur director sau un singur vicepreşedinte, ci mai mulţi, dar fiecare pe anumite linii de business. Eu sunt pe ceva ce se numeşte Leveraged Finance, care consiliază clienţi mari în emiterea de obligaţiuni şi contractarea de împrumuturi instituţionale. Lucrăm cu clienţi mari, de obicei sunt clienţi cu risc destul de mare, dar, ca profituri, sunt companii cu sute de milioane de euro, dolari, lire... Nu suntem concentraţi doar pe zona Marii Britanii, ci pe toată Europa, Africa şi Orientul Mijlociu. Şi de multe ori lucrăm şi cu companii din SUA care vor să emită obligaţiuni în euro pe piaţa europeană”, ne-a explicat Roxana Mirică.

Cu eleganţă şi modestie, recunoaşte că ascensiunea ei a fost foarte rapidă: „Înainte de criza financiară, când industria de servicii financiare era mai profitabilă decât acum, dacă aduceai profit băncii, puteai să fi promovat cât de repede demonstrai că meriţi. Din păcate, după 2008, lucrurile s-au schimbat destul de dramatic şi băncile încearcă să reţină promovările cât de mult posibil, pentru că devenim din ce în ce mai scumpi. Din acest punct de vedere, dintre cei au început în acelaşi timp cu mine, sunt foarte puţini care au fost promovaţi mai devreme decât le-a fost rândul, ceea ce mi s-a întâmplat mie de două ori. Nu e în interesul nimănui să promoveze chiar atât de repede, s-au redus foarte multe posturi, şi atunci evident că angajatorii nu au mai simţit nevoia să stimuleze lumea cum o făceau pe vremuri. Dar pentru perioada asta post criză financiară, e o promovare rapidă, foarte rară”, ne-a spus Roxana, care nu ştie să mai fie cineva cu aceeaşi vârstă şi poziţie în companie.

Muncă între zece şi 15 ore pe zi

„Am momente în care mă întorc acasă şi după 12 noaptea, şi am momente în care pot să plec şi eu la o oră normală, în jur de şapte – opt seara. Am flexibilitate destul de mare asupra orelor de muncă, dar, când este o tranzacţie care trebuie executată în momentul respectiv, şi evident, vorbim de sume foarte mari şi pentru client şi pentru noi şi pentru investitori şi, foarte important, depindem de pieţele de capital şi de stadiul lor, nu prea ai timp de pierdut. Indiferent la orele la care te culci sau te trezeşti! Când tranzacţiile astea sunt live, pot să spun că lucrez 15 ore pe zi, când lucrurile sunt mai normalizate - 10-12 ore pe zi. Călătoresc destul de mult şi nu îmi închid niciodată telefonul când vine vorba de serviciu. În domeniul acesta, se aşteaptă cam de la oricine să fie oricând disponibil! Ca medicii de urgenţă”, spune Roxana Mirică.

Paradox

Nu ştim dacă pasiunea pentru lumea financiar-bancară se transmite în ADN, cert este că şi mama Roxanei, Mariana Mirică, are o carieră frumoasă în domeniul bancar. „Interesant este că eu când creşteam şi o vedeam pe mama câte sacrificii depune, cât de mult timp petrece la birou şi cât de dedicată era, i-am spus că nu vreau să fac niciodată ceea ce face ea. Evident socoteala din târg nu s-a potrivit cu cea de-acasă şi tot în domeniul acesta am ajuns”, spune cu umor Roxana Mirică, director Leveraged Finance at Barclays, în Londra, Marea Britanie.

Cum se vede România prin ochii Roxanei Mirică

După cum ne-a mărturisit, pe gălăţeanca Roxana Mirică o leagă de România, în primul rând, familia ei, pe care nu crede că o va convinge vreodată să se mute de aici. Iată cum vede lucrurile din ţara noastră chartered financial analyst (CFA) Roxana Mirică: „Din punct de vedere al creşterii economice, suntem destul de bine. Din punct de vedere al rezolvării corupţiei cred că suntem pe drumul cel bun. Momentul acesta este, evident, foarte interesant pentru domeniul tehnologiei, capitol la care noi cred că nu stăm foarte rău. Sunt mulţi oameni foarte bine instruiţi în domeniul tehnologiei, pe partea de IT, dar cu aplicaţii în diverse alte domenii: inginerie, medicină. Mi-ar plăcea tare mult dacă ar exista o explozie a start-up-urilor în România. Cred că la momentul acesta nu avem suficientă infrastructură ca să finanţăm toate aceste start-up-uri, chiar dacă ideile ar exista. Dacă domeniul acesta s-ar ridica, mi-ar face o mare plăcere şi personal cred că m-ar interesa să văd dacă m-aş putea implica în ea, pentru a ajuta ca aceste idei tehnologice inovative să fie puse în practică”, ne-a declarat gălăţeanca.

Planuri peste 20 de ani

Am fost curioşi unde şi cum se vede Roxana Mirică peste 20 de ani. "Evident că toţi ne dorim pe termen lung să avem succes în carieră, să avem o familie tot de succes, ceea ce sper să mi se întâmple, dar mai mult de atât e greu de spus. Evident, domeniul financiar încă mă atrage, şi sper să rămân în această zonă şi să progresez în continuare, dar mai mult, nu ştiu. Iar ca loc unde voi fi, cu atât mai puţin. Pentru că am locuit în New York şi Londra, în principiu, sunt din România, am mai fost în diverse locuri perioade mai scurte de timp, deci nu pot spune niciodată unde va fi următorul capitol", ne-a răspuns gălăţeanca.

CLICK AICI pentru a AFLA mai multe POVEȘTI din DIASPORA

Citit 23773 ori Ultima modificare Luni, 15 August 2016 11:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.