O altfel de vacanţă | O româncă din Elveţia le face viaţa mai frumoasă copiilor de la sate (FOTO)

O altfel de vacanţă | O româncă din Elveţia le face viaţa mai frumoasă copiilor de la sate (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În această vară şi la începutul toamnei, în vreme ce alţii se bucurau de concedii în locuri exotice, Raluca Ciulei a ales să le facă vacanţa şi, implicit, viaţa şi viitorul mai frumoase unor copii din sate de care puţini dintre noi am auzit: Pietrari şi Fârtăţeşti din judeţul Vâlcea, Părhăuţi din Suceava, Sânmihaiu de Câmpie şi Perişor din Bistriţa-Năsăud şi Recea, Hârseni şi Mândra din judeţul Braşov. Raluca Ciulei, o româncă stabilită în Elveţia, despre care aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă”, a condus cam o mie de kilometri, şi s-a bucurat de peisajele superbe care i-au reamintit ce ţara frumoasă avem.

Implicare şi emoţii

„Am lucrat cu peste 220 de copii între 4 şi 13 ani, elevi ai şcolii sau grădiniţei satelor unde am fost. Ne întâlneam dimineaţa în curtea şcolii şi, pentru patru-şase ore, făceam activităţi împreună. Prin joacă, poveşti şi voie-bună am învăţat despre noi, am dat frâu liber imaginaţiei, ne-am mişcat, am inventat, am simţit, am trăit, am învăţat despre natură, ne-am împrietenit şi aşa mai departe”, ne-a mărturisit Raluca Ciulei.

În septembrie, a mai petrecut o săptămână în tabăra "Love for life" cu 55 de copii între 6 şi 12 ani la Sâmbăta de Sus, în Braşov.

„Toate momentele au fost bogate în emoţii. Unul aparte a fost însă ziua petrecută la Perişor, Bistriţa-Năsăud. Acolo copiii şcolii din Sânmihaiu de Câmpie, pe care i-am avut în tabăra din aprilie, au fost pe post de voluntari, pe post de a «da» celor din Perişor. De fapt aceasta este ideea din spatele proiectului «Copii pentru Copii», un schimb de experienţă între copii, care să îi înveţe să dea şi să primească, să se înveţe şi să se susţină unul pe altul, să creeze şi să implementeze proiecte împreună, să realizeze că împreună sunt mai puternici.

Să revenim la experienţa din Perişor. Cei de acolo ne-au aşteptat cu bucurie şi entuziasm, ne-au întâmpinat cu un moment artistic, ne-au ospătat cu bucate alese şi au participat cu interes la activităţile desfăşurate. Cei din Sânmihaiu de Câmpie au pregătit, la rândul lor un scurt moment artistic pentru noii lor prieteni, iar în activităţile în care i-am avut pe post de voluntari (să aleagă şi prezinte activitatea în faţa celorlalţi, apoi să îi ajute pe cei care aveau nevoie de ajutor) au fost superbi copiii, s-au bucurat să primească aceasta responsabilitate, să aibă iniţiativa, să ajute. Mi-au dat lacrimile de bucurie de nenumărate ori în acea zi”, îşi aminteşte Raluca Ciulei.

Concediu fără plată

Am fost curioşi de ce în loc să lenevească la soare, să se bucure de locuri exotice sau să urce cărări de munte Raluca a ales un astfel de concediu activ în România? „Cele două săptămâni au fost concediu neplătit. Am cât îmi trebuie, am să dau şi altora. Şi da, am avut perioade anii trecuţi când am călătorit luni de-a rândul. Ultima călătorie a durat patru luni şi am fost în 17 ţări din Europa, singură. Am avut parte aşadar şi de astfel de experienţe, au fost necesare şi vor fi şi pe viitor pentru dezvoltarea mea personală, pentru a învăţa despre mine şi despre lume. Nu îmi place să fac vacanţe în care stau tolănită la soare, iubesc însă să cutreier munţii, petrec timp în munţi în Elveţia aproape în fiecare weekend. De ce am ales România? Pentru că este ţara mea şi pentru că este nevoie. Experienţele de anul acesta din România, mi-au umplut sufletul de optimism şi bucurie. De ce? Pentru că noi, românii, suntem oameni cu suflete mari şi calde şi cred că, dacă ni se oferă exemple pozitive, dacă învăţăm să ne implicăm activ în acţiuni utile pentru noi şi comunitate, dacă lucrăm împreună, putem realiza lucruri frumoase. Am întâlnit oameni minunaţi care deja oferă astfel de exemple pentru alţii şi fac, am întâlnit oameni dornici să înveţe, să facă şi mai apoi să dea mai departe. Cu astfel de oameni aducem binele la noi în ţară”, spune, convinsă, Raluca Ciulei.

"Copii pentru copii”

Aşa se numeşte acest proiect iniţiat de Raluca Ciulei, care urmăreşte să aducă copii din şcoli, zone, medii diferite împreună, pentru ca ei să înveţe unii de la alţii, să simtă pe pielea lor puterea voluntariatului, a facerii de bine, să vadă şi altceva decât ceea ce sunt ei obişnuiţi. „În timp, îmi doresc să găsim tot mai mulţi interesaţi pentru acest proiect, să formăm o reţea prin care mai apoi să împingem tot felul de proiecte interesante şi utile”, spune Raluca.

Poate cea mai puternică dovadă o constituie mărturia Adrianei Stanca, o adolescentă de 12 ani, din Sânmihaiu de Câmpie, care îi sprijină pe alţi copii care au nevoie să înveţe să scrie şi să citească: "În urma activităţilor la care am participat alături de oameni cu sufletul mare am prins curaj în puterea mea de afirmare, în voinţa mea de a-i sprijini pe alţii prin faptele mele”.

Cine a sprijinit-o pe Raluca Ciulei?

Prin emailuri, telefoane, cunoştinţe din România, Raluca Ciulei a reuşit să intre în legătură cu şcoli şi organizaţii care i-au facilitat întâlnirea cu copiii. Iată doar o parte din aceşti oameni minunaţi.

Ana Moldovan, cadru didactic la şcoala din Sânmihaiu de Câmpie, îi mărturisea cu sinceritate: „Dorinţa ta de implicare mi-a dat şi mie un avânt mai mare decât până acum, în ideea că, dacă vrei cu adevărat, se poate!”.

Alina Oltenaş, Neluţa Benta şi Cecilia Podar de la şcoala din Sânmihaiu de Câmpie se ocupă din suflet de copii, iar Teodor Apostolescu, directorul scolii din Pietrari spune “am încercat întotdeauna să creăm un climat dominat de prietenie şi de spiritul unei familii. Am încercat să-i învăţăm pe elevi că fiecare are abilităţi care îl pot duce spre performanţă şi i-am încurajat să-şi folosească resursele într-un mod eficient”.

Pe lista Ralucăi sunt şi Daniela Eugenia Dinu de la Şcoala Gimnazială Fârtăţeşti, trup şi suflet pentru copii de acolo, cele doar trei cadre didactice din şcoala din Părhăuti, pe Aurora Boeriu şi Nelu Avram pentru efortul lor de a moderniza şcoala şi de a susţine copiii din Recea, pe Mihail Naneş, Laura Moraru şi Banu Georgeta din Hârseni care petrec multe ore suplimentare cu copiii şi fac eforturi de a dota şcoala cu tot ce e necesar.

Nu le uită nici pe Camelia Iordache, Daniela Vîrvara, Bogdan şi Elena Ailinca din Suceava, care printre altele sunt şi membrii organizaţiei Salvaţi Copiii Suceava şi care fac lucruri fantastice pentru populaţia defavorizată din zonă, şi nu în ultimul rând pe Alina Zara Prunean, pentru proiectele superbe prin care, printre altele, menţine şi transmite mai departe bogata tradiţie românească.

Citit 4072 ori Ultima modificare Joi, 06 Octombrie 2016 19:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.